Renk Çemberi 2

SOSYAL SORUMLULUK İÇİN ÇALIŞAN 10 İLDEN BİN ÖĞRENCİ İSTANBUL’DA BULUŞTU
Ekran Alıntıs

Genç Hayat Vakfı tarafından dört yıldır yürütülen Renk Çemberi Projesi için Türkiye’nin farklı illerinden İstanbul’a gelen öğretmen ve öğrenciler Kitap Durakta, Bir Alo Bir Can, Senin Sağlığın Onun Hayatı, Keşfi Bekleyen Şehir, Park Etme Fark Et, Haydi Çocuklar Sokağa gibi üretip uyguladıkları projeleri anlattılar. Bugün, İTÜ Taşkışla Kampüsü’nde gerçekleştirilen etkinliğe Beyza Zapsu, Balçiçek İlter, Salih Tahir, Dr. Muammer Yıldız ve Doç. Dr. Ali Yılmaz konuşmacı olarak katıldı.

Genç Hayat Vakfı, 22 okulda, 3 bin 150 öğrenci ile gerçekleştirdiği dört yıllık çalışmasını, bugün, İstanbul Teknik Üniversitesi Taşkışla Kampüsü’nde gerçekleştirdiği bir etkinlikle tanıttı. Dört yılda 11 bin 569 kişiye ulaşılan ve 59 sosyal sorumluluk projesinin hayata geçirildiği Renk Çemberi Projesi’ni anlatmak için Türkiye’nin 10 ilinden İstanbul’a gelen öğretmen ve öğrenciler Kitap Durakta, Bir Alo Bir Can, Senin Sağlığın Onun Hayatı, Keşfi Bekleyen Şehir, Park Etme Fark Et, Haydi Çocuklar Sokağa gibi üretip uyguladıkları projelerini anlattılar.

Üç ayrı oturumdan oluşan “sosyal sorumluluk ve hayata katılım” temalı Renk Çemberi Buluşması Genç Hayat Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Beyza Zapsu’nun yaptığı açılış konuşmasıyla başladı. Projenin başladığı 2010 yılından bu yana 22 okulda, 3 bini aşkın öğrenci ile çalıştıklarını söyleyen Zapsu, “Adana, Çankırı, Elazığ, Eskişehir, Gaziantep, İzmir, Malatya, Mardin, Samsun ve Sivas’ta bin gençle birlikte sosyal sorumluluk projeleri hazırlayıp uyguladık” dedi. Zapsu açıklamalarına şu sözlerle devam etti: “Muhteşem bir çağı birlikte yaşıyoruz. Bundan 100 sene önce, yüz yılda bir olur ancak böyle değişiklikler diyebileceğimiz yenilikler her gün karşımıza çıkıyor. Bilimin beynin sırlarını deşifre etmesiyle beynin sistemini anlamaya ve kendimizi tanımaya başladık. Ben dediğimizin beynimizdeki bilgilerden oluşan bir sentez olduğunu artık biliyoruz. Renk Çemberi Projesi kapsamında sizlerin yaptığı araştırmalar, oluşturduğunuz sosyal sorumluluk projeleri, ulaştığınız yerler, kişiler, bu cömert rüzgarın yol açtığı dönüşüm, ortaya koyduklarınızla örnek olduğunuz insanlar ve buradaki emeklerin dokunduğu daha niceleri hepimize büyük kazanımlar olarak geri dönüyor. Her yeni deneyim ve her yeni doğru bilgi beynimizi, yani bizi geliştirir. Cömertlik, verici olmak beyni açar. Vermek, yaymak, genişlemekle direk bağlantılıdır. Burada gönüllü olarak toplumsal bir dönüşüm için saatlerini vakfetmiş, gayret ve emekle çalışmış olan herkesi en kısa şekilde tanımlayacak olan bir hadisi dile getirerek kucaklamak istiyorum: Veren el alan elden üstündür. Sizler bizim için ‘veren eller’siniz.”

Zapsu’nun ardından söz alan ve son 12 yıldır sosyal sorumluluk alanında STK’lar ve kamu kuruluşları ile ortak projeler yürüttüklerini söyleyen İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız, “Bu projelerin içinde olmak bizlere katılımcı ve demokratik bir ortam sağlıyor. Genç Hayat Vakfı da değerli projeleri ile bizlere çok büyük emekler verdi. Özellikle bilimsel araştırmalara dayalı, öğrenci ve öğretmen merkezli projeler yürütmeleri bizim için çok anlamlı. Çünkü gençler bu sayede kendi kimliklerini oluşturuyor, kendi sorunlarını keşfedip bu benim diyebiliyorlar” dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Doç. Dr. Ali Yılmaz ise, vakıf ile yeni projeler yapmaya devam edeceklerini belirtti: “Bu projenin ana teması beni çok sevindiriyor. Çünkü 21. yy bilgi, bilim, teknoloji çağı olarak isimlendiriliyor. Bu teknoloji çağında sosyalleşmeden, birbirimizin yüzünü görmeden yaşıyoruz. Sadece teknoloji ürünleriyle haşır neşir oluyoruz. Bu projeler özü itibariyle en büyük katkıyı çocuklarımızın sosyalleşmesine veriyor. Bu proje sayesinde farklı düşüncelerden, farklı kimliklerden insanlar bir çember etrafında bir araya geldi.”

Beden müzisyeni Gökçe Gürçay’ın “Hayatına Renk Katmak İçin Sıra Sende!” isimli beden perküsyonu gösterisinin ardından Gazeteci Balçiçek İlter toplumsal duyarlılık, Bireysel Dönüşüm Uzmanı Salih Tahir ise sosyal medya, dijital dünya, kişisel gelişim ve girişimcilik konularında konuşma yaptı. Hayatından üç ayrı hikayeyi dinleyicilerle paylaşan Gazeteci Balçiçek İlter, bu tarz projeleri neden önemsediğini şöyle aktardı: “İnsana dokunmak benim için çok önemli. Meslek hayatım boyunca yaşadığım ve karşılaştığım olaylar sonucunda anladım ki bakmak değil görmek lazım. Bu projeler görmeyi sağladıkları ve insanlara dokundukları için önemli. Bu ülkede iyi işler yapılıyor, Genç Hayat Vakfı da bu iyi işleri yapanlardan biri”. İyi bir eğitimin tek başına yeterli olmadığını söyleyen İlter, gençlerin insan olma güdüleriyle değerli işler yapmaları için sihirli dokunuşlarla önlerini açmak gerektiğini söyledi. Kişisel gelişim ile ilgili deneyimlerini gençlerle paylaşan Salih Tahir ise Genç Hayat Vakfı’nın bu kadar zengin içerikte projeler üretmesinin nedenini şöyle açıkladı: “Günümüzde bilgiye ulaşmak ve bilgiyi yaymak hiç olmadığı kadar kolay, önemli olan farklılaşmak için neler yapabileceğimizi bilmek. Yaptığımız her işte önemli olan sadece içe doğru değil; bir adım dışarıya atarken iki adım içimize yani kendimize doğru atmaktır. Biz neysek, projelerimiz de odur. Genç Hayat Vakfı bu vizyona sahip, bu nedenle zengin içerikte, yaratıcı projeler üretebiliyorlar.”
Genç Hayat Vakfı’nın Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü ortaklığında ve Habertürk desteğiyle gerçekleştirilen buluşmaya katılanlar proje sergi alanını gezerek gençlerden bilgi aldılar. Etkinlik sonrasında ise gençler ve öğretmenler tekne turu yaparak Boğaz’ın tadını çıkardılar.

 

UYGULANAN SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİ

ADANA – İMKB ANADOLU ÖĞRETMEN LİSESİ
•     DOĞA OKULLARDA: Çocukların doğaya ve sokak hayvanlarına karşı duyarlılıklarının artırılması amacıyla hayata geçirilen proje kapsamında hayvan barınakları ziyaret edildi, sokak hayvanlarına yuvalar hazırlandı, hayvanların beslenmelerini ve hayatlarını kolaylaştıracak pugedonlar temin edilerek belirli noktalara yerleştirildi.
ÇANKIRI – NEVZAT AYAZ ANADOLU ÖĞRETMEN LİSESİ
•     BEN GİDERİM ORGANIM KALIR: Organ bağışı konusunda farkındalık oluşturmak için geliştirilen proje kapsamında çeşitli seminer ve afiş çalışmaları yapıldı. Daha fazla kişinin organ bağışında bulunmasını sağlamak amacıyla AVM’ler, parklar, üniversiteler gibi şehrin çeşitli yerlerinde standlar açılarak bilgilendirmeler yapıldı.

ELAZIĞ – AHMET KABAKLI ANADOLU ÖĞRETMEN LİSESİ
•     KÜÇÜCÜK GÖNÜLLER BÜYÜK İŞLER: Elazığ’a gelen Suriyeli çocukların kesintiye uğrayan eğitimlerine destek olmak, birlikte iyi vakit ve güzel bir gün geçirmek amacıyla hazırlanan proje kapsamında geniş katılımlı bir piknik düzenlendi.
•     KÜÇÜĞÜM: Sevgi Evleri’nde yaşayan kimsesiz çocukların hedeflendiği proje kapsamında çocuklarla gençlerin birlikte vakit geçirmeleri sağlandı. Sinemaya ve tiyatroya gitmek, piknik yapmak gibi etkinlikler organize edildi.

ESKİŞEHİR – CEMAL MÜMTAZ ANADOLU ÖĞRETMEN LİSESİ

•     OKUYAN AİLELER: Proje kapsamında ailelere kitap okuma alışkanlığı kazandırmak için çeşitli faaliyetler düzenlendi.

GAZİANTEP – ABDÜLKADİR KONUKOĞLU ANADOLU ÖĞRETMEN LİSESİ

•     AŞ, PAYLAŞ KENDİNİ AŞ: Gazikent’teki ekonomik durumu iyi olmayan ailelere ve Suriyeli göçmenlere destek olmak için yerel düzeyde kaynak arayan gençler konuya dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak amacıyla, okul bahçelerinde bir kermes düzenlediler. Hem Suriyeli ailelere vermek hem de projelerine kaynak yaratmak amacıyla yemek yaparak satışa sundular.
•     SOSYALLEŞME KÖPRÜSÜ: Şehitkamil İlçesi’ndeki yurtlarda kalan çocukların sosyalleşmelerini, böylece mutlu olmalarını sağlamak isteyen gençler, hem çocuklarla birlikte vakit geçirdiler hem de birlikte hazırlanmış bir tiyatro çalışmasını sahnelediler.
•     #KİTAPDURAKTA: 1940’lı yıllardaki “Eşekli Kütüphane”den esinlenen gençler, Gaziantep’teki tramvay duraklarına kitaplık kurdular. Tramvayla yolculuk yapanların duraklardaki kitaplıklardan kitap alıp okumaları ve tekrar yerine koymaları amacıyla gerçekleştirilen ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından desteklenen #kitapdurakta isimli sosyal sorumluluk projesi Gaziantep’teki duraklarda uygulanmaya başlandı.
•     SENİ HER ÖZELLİĞİNLE KABUL EDİYORUM: Her insanın önyargısı olmadan kabul edilmesi gerektiği düşüncesiyle yola çıkan gençler, özellikle Suriyeli göçmenlerle ilgili kısa film çalışmaları, sokak röportajları, billboard ve afiş çalışmaları yaparak farkındalık yaratmaya çalıştılar.

İZMİR – ANADOLU ÖĞRETMEN LİSESİ

•     BENİM OKULUM BENİM RENGİM: El birliğiyle kendi okullarının duvarlarını boyayan öğrenciler, okul bahçesinin çiçeklendirilmesi, geri dönüşüm kutularının yerleştirilmesi gibi faaliyetlerle okullarını güzelleştirerek daha güzel bir ortam sağladılar. Ayrıca geri dönüşüm atıklarından yaptıkları işleri okullarında sergilediler.
•     OKUYORUZ: Çocuklara okuma alışkanlığının kazandırılması amacıyla hayata geçirilen proje kapsamında kitap toplama kampanyası ve kitap okuma saatlerinin düzenlenmesi çalışmaları yapıldı.


MALATYA – FETHİ GEMUHLUOĞLU ANADOLU ÖĞRETMEN LİSESİ

•     BENİM DE BİR HOBİM OLSUN: Okul içi şiddete dikkat çekmek isteyen gençler, şiddetin önlenmesi amacıyla hayata geçirdikleri proje kapsamında geliştirdikleri hobilerle öğrencilerin hayata daha olumlu bakmasını sağladılar.
•     SEN VE BEN DÜNYAYA MEYDAN OKUYORUZ: Zorbalığa uğrayan insanlara ‘ayağa kalk sesini çıkar’ inancını kazandırmak ve zorbalık hakkında toplum bilinci oluşturmak amacıyla harekete geçen gençler, toplumda oluşan şiddet olaylarının ve zorbalığın önlenebilir kavramlar olduğunu göstermek için şiddet ve zorbalıkla ilgili simülasyon çalışmaları yaptılar.
•     SENİN SAĞLIĞIN ONUN HAYATI: İnsanların sağlıklı yaşam ve kan bağışı konusunda bilinçlendirilmesini hedefleyen gençler, bu konuda çeşitli çalışmalar yapıp açtıkları stantta bilgilendirici broşürler dağıttılar.
•     OTİZM BİR HASTALIK DEĞİL FARKLILIKTIR: Otistik çocukların gizli yeteneklerini ortaya çıkarmak ve farkındalık yaratmak isteyen gençler, kamu kurum ve kuruluşlarıyla işbirliği yaptılar. Yeşilyurt Kaymakamlığı’nı, Malatya Valiliği’ni ve Milli Eğitim Müdürlüğü’nü ziyaret ederek projelerini tanıttılar.

MARDİN – İMKB ANADOLU ÖĞRETMEN LİSESİ
•     HAYDİ ÇOCUKLAR SOKAĞA: Çocuklara oyun oynayabilecekleri başka alanların olduğunu göstermek, onlara yeni oyunlar öğretmek ve unutulmaya yüz tutmuş oyunları hatırlatmak amacıyla hayata geçirilen proje sayesinde Mardin’de çocuklar gün boyu oyunlar oynayıp şarkılar söylediler. Etkinliğe Mardin Artuklu İlçe Kaymakamlığı, Mardin Artuklu Belediyesi, Artuklu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü de destek verdi.
•     KEŞFİ BEKLEYEN ŞEHİR: Mardin’e 25 km uzaklıkta olmalarına rağmen şehir merkezini görmemiş, köylerde yaşayan çocukların hedeflendiği proje kapsamında kültür gezileri düzenlendi. Geziye katılan çocukların çoğu Mardin’in bu kadar güzel olduğunu bilmediklerini söyledi.

SAMSUN – AZİZ ATİK ANADOLU ÖĞRETMEN LİSESİ
•     SOSYAL PAYLAŞIM PANOSU: Okul içerisinde sosyal etkileşim ve faaliyetlerde bulunamama problemlerine bir yaklaşım geliştirmek amacıyla hayata geçirilen proje kapsamında velilerde ve okul yönetiminde farkındalık oluşturarak, sosyalleşmeyi sağlayıcı faaliyetler geliştirildi.
•     BİR ALO, BİR CAN: Türkiye’de trafikte seyir halinde olan araçların çarptığı hayvanlara dikkat çekmek isteyen öğrenciler, hayvanların kazaya sebep olan sürücüler tarafından kaderlerine terk edilmelerini önlemek konusunda toplumda farkındalık yaratacak faaliyetlerde bulundular.

SİVAS – PROF. DR. NECATİ ERŞEN ANADOLU ÖĞRETMEN LİSESİ
•     HER ÇOCUK BİR UMUT: Proje kapsamında çocuklara çevre bilinci kazandırabilmek için fidan dikimi, resim yarışması gibi etkinlikler düzenlendi.
•     PARK ETME, FARK ET: Engellilerin kullanımına sunulmuş olan rampaların kullanımını engelleyenlerde farkındalık yaratmak isteyen gençler, özel yollara araç park edilmesini engellemek amacıyla, yanlış park edilen arabaların camlarına bilgilendirici broşürler bıraktılar ve sürücülerle  röportajlar yaptılar.

Check Also

Süt ve Kazein Proteini Gerçeği: Süt Gerçekten Faydalı Mı?

https://bifazlasi.com/yillarca-yanlis-ogretilen-bir-yanlis-sut-ve-kaizen-gercegi/ Süt ürünleri proteini Kazein ve sağlığınız arasındaki rahatsız edici ilişki