Bir grup bilim insanı, milyonlarca kareden oluşan ve şimdiye kadar elde edilmiş en detaylı beyin görüntüsü olmayı başaran ‘meyve sineği beyni’ görüntüsünü paylaştı.
Howard Hughes Tıp Enstitüsü’nde görevli bilim insanları, yüksek hızlı elektron mikroskobu kullanarak, 100.000 sinir hücresinin bulunduğu Drosophila melanogaster’in (meyve sineği) beyninin her bir hücresinin 21 milyon kere nano ölçekte fotoğrafladılar. Elde edilen verilerin birleştirilmesiyle oluşturulan 3 boyutlu görsel ise hem büyüleyici bir görüntüye sahip hem de bilimsel anlamda oldukça önemli, çünkü ilk kez bu kadar detaylı bir beyin görüntüsü elde edildi.
Bir canlının beyninin bu kadar detaylı şekilde incelenmesi, genel anlamda beyni anlayabilmek adına oldukça kritik bir adım. Araştırma ekibinden Davi Bock, nörobiyologların elde edilen tüm bu veriler sayesinde, meyve sineğinin beynindeki nöronların ne zaman ve nasıl birbirleriyle haberleştiklerine dair bir harita çıkartmak için çalıştıklarını belirtti ve bu harita tamamlandığında beynin işleyişine dair önemli bilgiler elde edilmiş olacak.
Araştırma ekibinin en çok ilgilendiği şeylerden biri de beynin anılar oluşturmaya yardımcı olan kısmıydı ve ekip sineğin beyninde, mantar gövdesi adı verilen, öğrenmede ve hafıza ediniminde önemli role sahip olan yapıya mesaj gönderen nöronları takip etti ve mantar gövdesindeki hücrelerle iletişim kuran yeni bir nöron türü keşfetti. Bock, beyinin her iki tarafında bir tane olmak üzere bu nöronlardan iki tane olduğunu belirtti.
Araştırmayı yürüten bilim insanlarına göre, meyve sineğinin pek çok konuda, insanların da dahil olduğu geniş bir canlı kümesiyle ortak özellikler taşıdığı pek çok kez kanıtlandı ve beyin konusunda da aynı durumun söz konusu olduğu ifade ediliyor. Yani bu sineklerin beynini ne kadar iyi anlarsak, kendi beyin yapımızı tamamen çözmeye de o kadar yaklaşmış olacağız.