Bakışarak konuşacağız

michio1Fizikçi ve fütürist Dr. Michio Kaku, çok değil, 20 yıl içinde hayatımızın baştan aşağıya nasıl değişeceğini anlattı. Kaku’ya göre, arabalar kendilerini kullanacak, bilgisayarlar görünmez olacak, göze takılan lensler sayesinde karşısındaki konuşmasa bile ne dediği anlaşılacak ama belki de en önemlisi demokrasi daha da yayılacak, savaşlar azalacak…

BU yıl 7’ncisi düzenlenen Turkcell Teknoloji Zirvesi, geçen hafta iki gün boyunca 12 bin kişiyi ağırladı. Toplantının en önemli konuşmacılardan biri de Japon asıllı Amerikalı fizikçi ve fütürist Dr. Michio Kaku’ydu. New York Magazine’in ‘New York’taki En Zeki 100 Kişi’ listesinde yer alan Dr. Kaku, konuşmasında bilimsel ve teknolojik gelişmeler neticesinde ticari kapitalizmin sonunun geldiğini, entelektüel sermayeye dayalı ‘mükemmel kapitalizm’ sayesinde esas olarak tüketicilerin kazançlı çıkacağını söyledi. İstanbul’dan ayrılmadan Dr. Kaku’yla gelecek 20 yılda hayatlarımızın nasıl değişeceğini, neden daha az savaş olacağını ve paralel evrenleri konuştuk.

‘En zeki insanlardan biri olarak kabul edilmek’ nasıl bir duygu?
Ben dünyanın en zeki insanlarıyla söyleşiler yapabilecek kadar zekiyim. 20 yıl önce geleceği tahmin ettiğim ‘Vizyonlar’ kitabını yazdığımda PC daha yeni kabul görmeye başlamıştı. Bugünün dünyasında küçük cep telefonlarıyla ulaşabileceğimiz bilgileri söylediğimde insanlar deli olduğumu düşündü ama geleceği yaratan beyinleri tanımam sayesinde tüm tahminlerim doğru çıktı.
michio2

DİL KAVRAMI DEĞİŞECEK

Peki gelecek 20 yıldaki hayatla ilgili tahminleriniz neler?
Gelecek 10 yılda çiplerin bedeli yalnızca bir kuruş kadar olduğunda bilgisayarlar ve internet tıpkı elektrik gibi her yerde ve hiçbir yerde tümüyle görünmez olacak. Örneğin kontakt lenslerle sana baktığımda görüntünün yanında biyografini de öğrenebileceğim. Başka dilde konuşuyorsan, kendi dilimde çevirisini göreceğim. Çok sayıda endüstri evrilecek. Yarım inçlik bir cihazı kaskına taktığında bütün savaş alanı görülebiliyor. Karı-koca ilişkileri değişecek; kontakt lensler birbirlerine bağlandığında diğer insanın ne dediğini görecek. Dolayısıyla insanlar konuşmadan anlaşacaklar.

Ya insan gerektiren hizmetler?
Akıllı duvarlar olacak. Tıp sektöründe IBM şimdiden ‘robo-doktor’ları geliştiriyor. Yapay zekâya sahip Robo-doktor internete erişim sağlayıp en iyi tıbbi öneriyi bulup sizinle konuşuyor. Doktor, “MR istiyorum” dediğinde telefonunuzla yapabileceksiniz. MR’ınızı çektikten sonra duvarınız size neyin yanlış olduğunu söyleyecek. Bu, sağlık hizmetlerinin neredeyse ücretsiz olmasını sağlayacak. Hukuk alanı da ‘robo-hukukçu’larla değişecek.

DAHA AZ SAVAŞ OLACAK

Dünya politikalarını iyiye doğru nasıl değiştirecek?
Eskiden ‘hayat boyu diktatör’ diye bir terim vardı. Şimdi diktatörler ancak 6 ay kalabiliyor, çünkü dünyanın çoğu 25 yaşın altında ve yaşıtlarının başka yerlerde nasıl yaşadığını görüp kendine “Ben neden bu şekilde yaşıyorum?” diyor. Demokrasiler, diğer demokrasilerle savaşmaz. Twitter demokrasiyi yaydıkça, daha az savaş olacak.

ASLINDA ÖLEN AKRABAMIZLA AYNI YERDEYİZ

Fizikteki güncel tartışmalardan biri de paraleller üzerine. Paraleli tarif eder misiniz?
Bazıları modern elektroniğin inanılmaz olduğunu düşünüyor. Oysa bu, sadece kuantum fiziği! Elektronlar aynı anda iki yerde olabiliyor. Elektronlardan oluşuyoruz, elektronlar yapabiliyorsa insanlar neden birden fazla yerde var olamasın? Ama diğer evrenlerle iletişim kuramıyoruz.

Neden kuramıyoruz?
 Bir frekansa ayarlı radyoyu düşünün. Odada binlerce farklı frekans var ama biz yalnızca ayarlı olan frekansı duyuyoruz. Kuantum fiziğine göre de her yer kuantum dalgalarıyla dolu. Bulunduğumuz yerde, uzay boşluğundaki başka hayatlar, dinozorlar ve hatta yıllar önce ölmüş akrabalarımızın varlıklarıyla aynı ortamdayız. Peki onlara neden dokunamıyoruz? Çünkü bunlar paralel evrenler ve başka frekanslara ayarlılar.

Bu, insanlar için bu kabul etmesi zor bir şey mi?
 Pek çok fizikçi aklını yitiriyor! Einstein bu fikirden nefret etmişti. Paralel evren fikrini ortaya çıkaran kuantum mekaniği bilimdeki en çılgınca teori ama onunla ilgili gelişmeler hep doğru olduğu yönünde.

Einsteın’ın yolunda

Dr. Michio Kaku, Harvard Üniversitesi fizik bölümünü 1968’de en yüksek dereceyle bitirdi. City College of New York’ta teorik fizik alanında Henry Semat Profesörü olan Kaku, akademik yaşamı içerisinde süper sicim teorisi, süper yerçekimi, süper simetri, hadronik fizik dahil olmak çeşitli konularda 70’in üzerinde makale yayınladı. Tamamlamaya çalıştığı Einstein’ın birleşik alan kuramı ve bilim alanındaki en son araştırmalara dayanarak iş, ticaret ve finans alanlarını etkileyen trendlerin öngörmesiyle tanınıyor.

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/27599006.asp?noMobile=true

Check Also

Geri Dönüşü Olmayan İnsan Ruhunun Ölümsüz Yolculuğu