Dünya Genelinde 20 Ölümden Birinin Nedeni : Alkol!

Dünya Sağlık Örgütü tarafından hazırlanan yeni bir rapora göre, 3 milyondan fazla insan 2016 yılında alkol tüketiminden dolayı öldü ve dünya genelinde 20 ölümden 1’i bu yüzden!

Cuma günü yayınlanan bu habere göre, ölenlerin % 75’inden fazlası erkek.

En çok ölüm nedeni ;% 28 oran ile yaralanmalara bağlı ölümler. Bunu %21 ile sindirim bozukluklarına bağlı ölümler takip ediyor ve onu da %19 ile kardiyovasküler hastalıklar nedeniyle meydana gelen ölümler. Geriye kalan ölüm nedenleri; bulaşıcı hastalıklar, kanserler, ruhsal bozukluklar ve alkol içmeye bağlı diğer sağlık durumları.

 Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) Bağımlılık Dairesi Genel Koordinatörü Dr. Vladimir Poznyak: “Alkol tüketim düzeyi çok yüksek olmaya devam ediyor. Tüm ülkeler, zararlı alkol kullanımının, sağlık ve sosyal maliyetlerini azaltmak için çok daha fazlasını yapabilir.”

Küresel hastalıkların% 5’i alkol tüketiminden dolayı ortaya çıkmakta ve alkolün, 200’den fazla hastalık ve yaralanma durumunda nedensel bir faktör olduğu da bildirilmiştir.

Dünyada yaklaşık 237 milyon erkek ve 46 milyon kadın alkol tüketiminden kaynaklanan rahatsızlıklara sahip. Bu durumdan en çok etkilenen bölge Avrupa ve onu Amerika takip etmekte.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) genel müdürü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus: “Çok fazla insan, aileler ve topluluklar, alkolün neden olduğu zararlardan etkilenmekte. Sağlıklı toplumların gelişmesi adına bu ciddi tehdidi önlemek için harekete geçme zamanı.”

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, dünya genelinde yaklaşık 2.3 milyar insan alkol tüketiyor ve okul anketleri, çoğu çocuğun 15 yaşından önce alkol tüketmeye başladığını gösteriyor.

Dünya genelinde alkolün % 45’i alkollü içki-spirit (damıtılarak elde edilen alkollü sıvı) olarak tüketiliyor, ardından bira (% 34) ve şarap (% 12) geliyor.

Son zamanlarda yapılan bir araştırmada, genel sağlığınız için alkolün hiç bir miktarının güvenli olmadığı, yüksek riskli kanser, kardiyovasküler hastalık ve diğer rahatsızlıklara sahip olunmasına kalınmasına katkıda bulunduğu ortaya açıkmıştır.

İngiliz Kalp Vakfı’nda Tıp direktörü olan Jeremy Pearson önceki raporunda: “Çok az miktarda alınan alkolun kalp ve dolaşımına azcık bir yararı olduğu düşünülse de birçok çalışma, alkol kullanımının genel sağlık risklerini bertaraf edecek herhangi bir yararı olmadığını göstermektedir.”

Raporda, kişi başına küresel alkol tüketiminin önümüzdeki 10 yıl içinde, özellikle Güneydoğu Asya ve Batı Pasifik Bölgesi ve Amerika’da artacağını ileri sürülüyor. Ülkelerin % 95’i alkol vergileri uygulamasına rağmen, Dünya Sağlık Örgütü, ülkelerden daha fazlasını yaparak harekete geçmesini ve bu ülkelerden yarısından daha azının, düşük maliyetle satış veya hacim indirimlerinin yasaklanması gibi diğer fiyat stratejilerini kullanmasını bekliyor.

 Dünya Sağlık Örgütü üye ülkeleri, fiyatlandırma politikaları ve pazarlama ve alkol bulunabilirliği gibi, alkolün zararlı kullanımını azaltmak için alınacak 10 önlem konusunda anlaştılar. Anlaşmanın bir parçası olarak, “ilgili sağlık ve sosyal yükünü” bir “halk sağlığı önceliği” olarak ilan ettiler.

Raporda yer almayan noktaya Cambridge Üniversitesi’nden epidemiyolog Steven Bell şöyle değiniyor: “Dünya çapında zararlı alkol tüketimini azaltmak, insanlığın sağlığını ve refahını iyileştirmeye hizmet edecektir.”

 Bell: “Son on yıl içinde, alkol tüketiminin hastalık ile ilişkili olduğu, hastalıklara neden olduğu düşüncesi ile, özellikle “makul seviyede içmenin sağlık üzerinde net bir yararı olduğu”na dair önyargıya meydan okumaya odaklanılmıştır ve içki aleminin (alemcilerin) bu düşünceyi etkisiz hale getirmek için giriştikleri tüm çabalar da boşa gitmektedir.”

Çeviren: AylinER
https://edition.cnn.com/2018/09/21/health/global-alcohol-deaths-who-intl/index.html?no-st=1537627112

Check Also

Geri Dönüşü Olmayan İnsan Ruhunun Ölümsüz Yolculuğu