Yeni yapılan bir araştırmaya göre, insanlar diğer insanların peripersonal alanlarındaki uyaranlara sanki kendi alanlarındaymış gibi tepki verebiliyor.
Kumamoto University.Peripersonal Alan, beynin bedenimizin etrafında yarattığı alandır ve insanlarla ve nesnelerle iletişimdeyken kullanılır. Araştırmacılar gösterdiler ki, primat beyindeki bazı nöronlar, başka bir insanın peripersonal alanındaki ihlale, sanki kendi alanları tecavüze uğramış gibi tepki veriyorlar. Peripersonal alandaki bu yeniden yapılanmanın insan davranışını nasıl etkilediğini bulabilmek için, Kumamoto Üniversitesi’nden araştırmacı Dr Wataru Teramoto, insanların yalnızken veya yanlarında biri varken, görsel veya dokunsal uyaranlara verdikleri tepkileri değerlendirdi. Katılımcıların, partnerlerinin peripersonal alanlarındaki uyaranlara da aynen kendi alanlarındaki uyaranlara verdikleri hızda tepki verdiklerini gördüler.
Deney düzeneğinde, çok çeşitli deneylerde 3 tip uyaran kullanıldı: Sadece dokunsal(T-only), sadece görsel (V-only) ve de görsel-dokunsal (VT). Katılımcılardan şu 3 uyarandan herhangi birine tepki olarak, olabildiğince hızlı olarak sağ elleriyle bir düğmeye basmaları istendi: sol el işaret parmaklarında bir titreşime, önlerindeki masaya yansıtılan hareketli bir diskin renk değişimine( beyaz renkten yeşil rengi dönüşüm) veya bunların her ikisine de. Deneyler hem yalnız, hem bir partnerle hem de sahte (lastik) bir kol ile gerçekleştirildi. Görsel uyaran katılımcının peripersonal alanının içinde veya dışında ortaya çıktı. ( Dışında ortaya çıktığında partnerin peripersonal alanındaydı)
RESMİN ALTINDAKİ YAZ
3 tip deneysel uyaran kullanıldı: sadece dokunsal(a), görsel-dokunsal (b) ve sadece görsel (c). Katılımcılar ve (gerektiğinde)partnerler, karşılıklı ayakta durdular ve görüş mesafelerini sabit tutabilmek için başlarını bir aparata dayadılar.(d) Bir projektör, tespit noktasının ve masa yüzeyinde hareket eden dairenin görüntüsünü gösterdi.(d&e) Katılımcıların işaret parmaklarında görsel-dokunsal bir uyarıcı vardı ve her hangi bir uyarım hissettiklerinde tepki düğmesine basmaları istendi.
Aslında ilk deneydeki katılımcılar, kendilerine yada partnerlerine yaklaşan uyarıcıya çok daha hızlı tepki verdiler. Yanlarında partnerleri yokken uzaklaşan uyarıcıya verdikleri tepki daha yavaştı. İkinci deney, katılımcılar partnerlerini bilmedikleri zaman etki gösterdi. Bu deneyin sonucunda, bir partner değil de, sahte (lastik) bir kol kullanıldığında peripersonal alan yeniden yapılanmanın olmadığı görüldü. 3. deneyde, katılımcı ve partner farklı beden bölümlerini kullandıklarında bile peripersonal alan yeniden yapılanması görüldü.
Beyin sadece bize yaklaşan bir şeyi göstermekle kalmıyor aynı zamanda bunun başkasının başına ne zaman geleceğini de bize bildirebiliyor. Bu deneyde gerçekleşen bazı durumları netleştirebilmek için (mesela uzaklaşan uyarıcı üzerinde mesafenin etkisi veya belirli bir hareket yönünün tercih edilip edilmediği) konu üzerinde daha fazla araştırma gerekmektedir.
Çeviren : Sıdıka ÖZEMRE
https://neurosciencenews.com/personal-space-9283/