Neptün’ün Ötesinde açıklanamayan tuhaf yörüngeli gizemli nesne
Çok çok uzakta nelerin olup bittiğini bilmek oldukça zor
“Umarım herkes emniyet kemerini bağlamıştır, çünkü dış güneş sistemi çok tuhaflaştı.” Queens Üniversitesi’nden astronom Michele Bannister Pazartesi günü bu tweeti attı.
Güneş sisteminin dışında Neptün’ün ötesinde yer alan NÖN ya da Neptün Ötesi Nesne’nin keşfinden bahsediyordu. Bu nesne Neptün’den 160,000 kat daha küçük. Yani bu buzlu dünyanın çapı 200 kilometreden daha az olabilir. Şuan güneş sistemi düzeleminin yukarısında yer almakta ve her geçen gün yukarı doğru hareket etmekte – bu onu garip kılan bir olgu.
NÖN güneş sistemi düzlemine göre 110 derece eğik bir düzlem etrafında yörüngede dönmekte. Dahası, güneş sistemindeki diğer birçok nesnenin tersine, güneşin etrafında geriye doğru dönmekte. Bunu akılda tutarak, NÖN’ü keşfeden ekip ona Çincede isyankâr anlamına gelen “Niku” takma adını verdi.
Gerçekten nasıl isyankâr olduğunu kavrayabilmek için, yassı bir düzlemin bir gezegenler sisteminin işareti olduğunu hatırlayın; yıldız oluşturan bir gaz bulutunun, etrafında yassı bir toz ve gaz diski yaratmasında olduğu gibi. Bannister, “Açısal momentum, herşeyi tamamen aynı yönde dönmeye zorlar. Bu bir fırıldağın dönmesiyle aynıdır, her parçacık aynı yönde dönmektedir” diyor.
Bu demek oluyor ki güneş sistemi düzleminde yörüngede dönmeyen ya da tersi yönde dönen herşey başka birşeyin kovalamasıyla yerini almış olmak zorunda. “NÖN, güneş sisteminin dış taraflarında farkında olduğumuzun çok daha fazlasının olup bittiğini ileri sürüyor” diyor Matthew Holman.
Ve bu, astronomları heyecanlandıran bir bilinmeyendir. “Dış güneş sisteminde ne zaman açıklayamadığınız bir durum olsa, bu son derece heyecan vericidir. Çünkü bu bir anlamda yeni bir gelişmeyi önceden ima etmektedir” diyor Kaliforniya Teknoloji Ensitütüsü’nden Konstantin Batygin.
Dokuzuncu Gezegen
Batygin Dokunzuncu Gezegen denen şeyi biliyor olmalı. Batygin bu yılın başlarında, oldukça eğimli nesne gruplarının, keşfedilmeyen geniş bir yeryüzüne işaret ettiğini duyuran iki astronomdan biriydi. Bu yeni yeryüzü muhtemelen Dünya’dan 10 kat daha cüsseli ve uzaklarda gizleniyor.
İleri analizlere göre, yeni NÖN, oldukça eğimli bir düzlem etrafında yörüngede dönen diğer bir grubun parçası gibi görünüyor. Bu yüzden Holman ve ekibi, nesnelerin aynı zamanda Dokuzuncu Gezegen’in yerçekimi kuvvetine dayandırılıp dayandırılamayacağını görmek için onları test ettiler.
Sonunda anlaşıldı ki Niku, ileri sürülen Dokuzuncu Gezegen’in etki alanı içinde olmak için güneş sistemine çok yakın. Bu yüzden diğer bir açıklama olmak zorunda. Ekip ayrıca Pluto gibi diğer keşfedilmeyen cüce bir gezegenin bir açıklama getirip getiremeyeceğini görmeye çalıştı, ama hiç şansları yoktu. “cevabı bilmiyoruz” diyor Holman.
Bannister bundan daha fazla sevinemezdi. “Bu kadar kafa karıştırıcı olması mükemmel. Teorik analizciler bu işe el attığında neler yapacaklarını görmek için dört gözle bekliyorum” diyor.
Fakat Batygin henüz hoplayıp zıplamaya başlamadı. “Makalede söyledikleri gibi, şuan ellerinde olan şey bir ipucu. Eğer bu ipucu tam bir hikâyeye dönüşürse bu mükemmel olur” diyor.
Çeviren : Gültekin METİN
https://www.newscientist.com/article/2100700-mystery-object-in-weird-orbit-beyond-neptune-cannot-be-explained