Kelimelerimiz beynimizi değiştiriyor

Dikkatli olun, çünkü söyleyeceğiniz bir sonraki kelime, gününüzün ve hatta bundan sonraki hayatınızın nasıl geçeceğini değiştirebilir. Konuşurken seçtiğiniz ‘Yapamam’, ‘Olmayacak’ ve ‘Çok zor’ gibi kelimeler fazla kullanıldıklarında beynin yapısını değiştiriyor…

Seçtiğiniz kelimeler beyninizin yapısını değiştiriyor

Dikkatli olun, çünkü söyleyeceğiniz bir sonraki kelime, gününüzün ve hatta bundan sonraki hayatınızın nasıl geçeceğini değiştirebilir. Thomas Jefferson Üniversitesi’ndeki doktorların açıklamalarına göre konuşurken seçtiğiniz ‘Yapamam’, ‘Olmayacak’ ve ‘Çok zor’ gibi kelimeler fazla kullanıldıklarında beynin yapısını değiştiriyor. Aslında bu kelimelerin etkileri tahmin ettiğinizden çok daha fazla.

Pozitif kelimeler kullanmak beynin ön lobunu kuvvetlendiriyor

“Words can change your brain’ (Kelimeler beyninizi değiştirebilir), adlı kitabın yazarları Dr. Andrew Newberg ve Mark Robert Waldmen, kullanılan kelimelerin, fiziksel ve duygusal stresten sorumlu genlerimizin ekspresyonunu baskılama veya kuvvetlendirme gücüne sahip olduğunu söylüyorlar. Günlük hayatımızda daha pozitif ifadeler kullanarak beynimizin ön lobunu kuvvetlendirebilir ve daha etkili kullanabilirsiniz.

Ön lobun aktivitesini artırarak doğru karar verme ve karmaşık problemleri çözme yeteneklerini geliştirmek mümkün. Böylece hayatta karşımıza çıkan konularda kendimiz için daha doğru olacağını hissettiğimiz şekilde karar verebiliyoruz.

Negatif kelimeler stres hormonu seviyesini  artırıyor

Peki çok fazla negatif kelime kullanırsak ne olur? Negatif kelimeler kullanmak beyindeki Amigdala bölgesini uyararak stres hormonu miktarının artmasına sebep oluyor ve fark edilmese bile gün boyu kendimizi daha gergin hissediyoruz.
Az miktarda stresin vücut için iyi olduğu düşünülse de fazlasının mental ve fiziksel olarak problemlere yol açtığı bilinen bir gerçek.

İfade biçimi kendimize ve çevreye olan bakış açımızı etkiliyor

Newberg ve Baldmen’in araştırmalarına göre pozitif kelimeler kullanmak kendimize ve başkalarına karşı bakış açısını yöneten, beynin parietal bölgesini aktive ediyor. Pozitif bakış açısıyla birlikte sosyal ilişkiler gelişiyor ve ifade biçimi pozitif kelimelerden seçiliyor. Negatif bir iletişim dili kullanmak ise kişiyi şüpheci ve gergin bir ruh haline sürüklerken, aynı zamanda da sosyal ilişkileri olumsuz olarak etkiliyor.

Deney aşaması

Pozitif kelime kullanımının insanlar üzerindeki etkisini araştırmak üzere yapılan deneylerde, 35- 54 yaş arası bir grup yetişkinden 3 ay boyunca her gün kendilerini mutlu hissetmelerini sağlayan 3 kelime yazmaları isteniyor. 3 ayın sonunda deneklerin kendilerini daha mutlu ve pozitif hissettikleri sonucuna ulaşılıyor. Deneyin sonuçlarından birisi de, deneklerin karşılaştıkları olaylarda her zaman pozitif yanları görmeyi öğrenmeleri.

Küçük alıştırmalar ve yaşantımıza etkileri

Sinirliyken bizi rahatlattığını sanarak sonradan pişman olacağımız birçok şey söyleyebiliriz. Bunun sebebi gerginlik esnasında beynin ön lobundaki mantıksal düşünme bölgesinin inaktive edilmesidir. Sinirliyken düşünmeden hareket edip reaksiyon göstermemizin sebebi ‘amygdala hijacing’ yani ‘duygusal ele geçirme’ ile açıklanmaktadır. Bu durumun önüne geçmek için pozitif ifadeler kullanarak ön lobu eğitmek mümkündür. Böylelikle sinirli anlarda bile kontrolü kaybetmeden iletişim kurmak daha kolay hale gelir.
Eğer siz de yaşantınızda, negatif söz ve düşüncelerin gereğinden fazla yer ettiğini düşünüyorsanız, seçtiğiniz kelimelere odaklanarak ve her gün sizi mutlu eden 3 şeyi bir kağıda not ederek alıştırmalara başlayabilir ve hayatınızdaki değişime bizzat şahit olabilirsiniz.

Kaynak : http://sonsuzsifa.com/blog/kelimelerimiz-beynimizi-degistiriyor/
Ana kaynak: lifehack.com
Kaynak: http:// www.uplifers.com

Check Also

Geri Dönüşü Olmayan İnsan Ruhunun Ölümsüz Yolculuğu