Flaş Işıklar ve Pembe Gürültü, Alzeimer’ı Yok Edebilir, Hafızayı Güçlendirebilir

Bilim insanları şu sıralar çok heyecanlılar çünkü noninvazif (müdahalesiz) işlemler uygulayarak beynin doğal titreşimlerini uyumlamaya çalışıyorlar.

Mart 2015te, Li-Huei Tsai, laboratuvarında fareler için bir disko kurdu. Her gün 1 saat boyunca fareleri yanıp sönen ışık ile aydınlatılan bir kutu içine koydu. Beyinde, Alzeimer’ın özelliklerinden biri olan peptit amyloid-β plak üretmek üzere yetiştirilen fareler, merak içinde ilerlediler. Tsai daha sonra bunları incelediğinde, mini dans pistlerine çıkan farelerin plak seviyesinin, dans pistine çıkmadan sadece karanlıkta bekleyen farelerden çok daha az olduğunu gördü.

Cambridge MIT de sinir bilimci olan Tsai, sonuçları tekrar tekrar kontrol ettiğini ama uzun süre buna inanamadığını söyledi. Tsai’nin ekibi, beynin flaş ışık bulunan bölümünden amiloidi çıkarmayı başardılar. Elektronik flaş 40 hertze ayarlanmıştı ve farelerin beyin dalgalarını yönlendirmek üzere tasarlanmıştı; Plak oluşturan proteinleri yok eden biyolojik etkileri tetikliyordu. Her ne kadar Alzeimer lı fare örneklerinde elde edilen olumlu bulguları insanlarda kopyalamak çok zor olsa da, deney son derece umut vaat eden olasılıklar ortaya koydu. Tsai: “Sonuç o kadar şaşırtıcı ve sağlamdı ki, fikrin zihnimizde netleşmesi zaman aldı. Ama aynı şeyi insanlar üzerinde de denememiz gerektiğini biliyorduk.”

Bilim insanları neredeyse 100 yıl önce, beyinde etkin olan elektriksel aktivite dalgalarını tanımladılar. Ama bu titreşimlerin, davranış ya da beyin işlevi konusundaki esas rollerini belirleyemediler. Çalışmalarda, beyin dalgaları ile uyku esnasında hafızanın güçlenmesi arasında bağlantı kurdular. Beyin dalgalarının, duyusal girdileri değerlendirmek ve hatta bilinci koordine etmek ile de alakalı olduğunu söylediler. Ama yine de hiç kimse, beyin dalgalarının bu kadar da önemli olduğuna inanmadı. Columbia Üniveristesi’nden sinir bilimci, Michael Shadlen: “Şu anda beyin dalgalarının ne yaptığını bilmiyoruz”dedi.

Şimdi ise Tsai’nin bulgularını da içeren kanıtlar, beyin dalgalarının Alzeimer ve Parkinson gibi nörolojik hastalıklarla bağlantısını iddia etmektedir. Çalışma, bu gibi durumlarda oluşan hasarı önleme ve hatta dönüştürme olasılığını sunuyor ve bunun ilaç kullanmadan yapılabileceğini söylüyor. 20den fazla klinik deneme ile bir şekilde beyin dalgaları modüle edilmeye çalışılıyor. Bunların bazıları flaş ışıklar ile bazıları ise ritmik sesler ile yapılıyor. Ama en çok beyine ya da kafatasına direk olarak elektrik akımı verilerek uygulanıyor. Uykusuzluktan şizofreniye ve hatta premenstruel disforik rahatsızlığa kadar pek çok hastalığı tedavi etmeyi amaçlıyor.

Çeviren : Sıdıka ÖZEMRE
https://www.nature.com/articles/d41586-018-02391-6?utm_source=twt_na&utm_medium=social&utm_campaign=naturemarketing

Check Also

Geri Dönüşü Olmayan İnsan Ruhunun Ölümsüz Yolculuğu