“Maymunlar”

Para kullanmayı öğrenince fuhuşa başladılar

maymun1

Yale Üniversitesi’nden iki araştırmacı, Kapuçin maymunlarına para kullanmayı öğretmeyi deneyince, çok ilginç sonuçlar elde ettiler.

Maymunlar, insanlar gibi hesap yapıp para harcarken, aralarında fuhuş yapanlar da çıktı.

Yale Üniversitesi’nde araştırmacı olan ekonomist Keith Chen ve psikolog Laurie Santos, dünyanın en bencil hayvanlarından biri kabul edilen Kapuçin maymunlarına para kullanmayı öğretmek istedi.

Chen, “Kapuçinler yemek yemek ve seks yapmaya odaklı küçük bir beyne sahip… Önlerine ne çıkarsa yiyorlar. Onlara sabahtan akşama kadar şekerleme verebilirsiniz. Yediklerini kusup tekrar yemek için yanınıza gelirler” dedi.

Chen ve Santos, para kullanmayı öğreterek, maymunların bencilliğini ortaya çıkarmayı, böylece onları para kullanmaya iten dürtüleri gözlemleyi amaçladı. Başarılı olan denemelerin ardından, maymunlara para karşılığında üzüm, elma ve jelibon satın almayı öğrendi.

Maymunların ‘renkli’ seks hayatı

Maymunlar üzerinde araştırma yapan bilimadamları, dişi maymunları ‘Sex and The City‘ kadınlarına benzetti. İngiliz bilim adamları, Uganda’da maymunların seks yaşamı üzerine araştırmalar yaptı.

Saint Andrew Üniversitesi uzmanları, “Dişi maymunların hayatı ‘Sex and the City’ dizisindeki 4 kadın karakter gibi. Doğru erkeği bulana kadar sürekli sevişiyorlar” diye konuştu.

İşte dişi maymunların seks hayatından diğer notlar:

-Tatmin eden bir partner bulduğunda hiç ses çıkarmıyor. Çünkü, diğer dişilerin uyanmasını istemiyor.

-Erkek maymunlar ortalıkta dolaşınca sesler çıkarıp ilgi çekmeye çalışıyorlar.

-Eğer daha iyi ve güçlü bir partner bulursa anında yenisine gidiyor ve onunla birlikte olmaya başlıyor.

-Seks sırasında kendisine veya eşine zarar verecek bir durum hissettiğinde ağlamaya başlıyor.

Avcılıkta da insanı aratmıyorlar!

Kaja Adaları’nda çekilen bir fotoğraf, insana en çok benzeyen hayvan olarak bilinen orangutanın avcılıkta da insana benzediğini ortaya çıkardı.

Önce avına odaklanıyor, yavaş yavaş ilerliyor ve ardından hedefe yöneliyor.Orangutan ismi ‘orman adam’ dan geliyor. İnsanoğluna benzerliğiyle dikkat çeken orangutanlar, avcılıkta da aynı yeteneğe sahip.

Borneo’nun Kaja Adaları’nda çekilen bu fotoğraf, balık avlamaya çalışan erkek bir orangutana ait. Avını sopayla avlamaya çalışan erkek, ilk defa bir ‘araç’ kullanırken görüntüleniyor.

Daha önce de yapılan birçok araştırmaya göre insanoğlunu taklit etme yeteneğine sahip olan orangutanlar, avlama tekniğinde de insanları aratmıyor. Bir avcı edasıyla avına yaklaşan bu erkek, bunun en güzel örneği.

Gerd Schuster, Willie Smits ve Jay Ullal’ın yazdığı ‘Thinkers Of The Jungle’ isimli kitapta bu fotoğrafı, yüzen ilk orangutanı ve daha birçoklarını görmek mümkün. Vahşi doğanın en tanıdık yüzü orangutanların yaşamına göz kırpmak ve insanla arasındaki benzerlikleri keşfetmek için.

Şempanzeler birbirini teselli ediyor

Kavgadan sonra karşı tarafın teselli edilmesi davranışı şempazeler için de geçerliymiş. maymun2

Bilim adamları, bir kavgadan sonra karşı tarafın teselli edilmesi davranışının şempanzeler için de geçerli olduğunu ortaya çıkardı.

Bu araştırma, primatlar arasında sarılma ve okşama gibi teselli amaçlı hareketlerin, kavgadan sonra stresi azaltabildiğinin ilk kanıtı olarak gösterildi.

Liverpool John Moores Üniversitesinden Doktor Orlaith Fraser, Chester hayvanat bahçesinde 22 yetişkin şempanze üzerinde 18 ay süren çalışmasıyla ilgili olarak İngiliz Bilim Birliği Festivalinde verdiği bilgide, şempanzelerin akıllarından neyin geçtiğinin bilinemeyeceğini, ancak bu hayvanların davranışlarından sonuçlar çıkarılabileceğini ifade etti. KAVGAYA KARIŞAN TARAFIN STRESİNİ AZALTIYOR

Doktor Fraser, şempanzelerin arkadaşlarına karşı sarılmak ya da öpmek şeklinde gösterdiği davranışların aslında kavgaya karışan tarafın stresini azalttığını ve bu davranışların bir empati ifadesi olduğunu belirtti.

Fraser ve meslektaşları, Chester hayvanat bahçesindeki şempanzelerin yiyecek, çiftleşme ya da başka bir nedenden dolayı ettikleri kavgadan sonraki davranışlarını 18 ay boyunca gözlemledi.

Araştırmacılar, bu vakaların yüzde 50’sinde, kurbanın, kavgadan sonra grubun bir diğer üyesi tarafından teselli edildiğini tespit etti. Bu tesellinin, kurbanın her zaman yiyeceğini paylaştığı ya da birlikte oynadığı bir arkadaşı tarafından yapıldığı da belirlendi.

Şempanzelerde teselli amaçlı davranışın çoğu kez bir öpücük ya da sarılmak, bazen de birlikte oynamak şeklinde olduğunu gözlemleyen araştırmacılar, şempanzenin teselli olduğunu, hayvanın normal faaliyetine dönmesiyle anlaşıldığını belirledi.

Bu araştırmanın yakın zamanda Ulusal Bilimler Akademisi dergisinde yayımlandığı belirtildi.

Patronlar ‘maymunlar’ gibi davranıyor

maymun3 Londra’daki South Wales Üniversitesi’nin yaptırdığı bir araştırma erkek patronların tıpkı goriller gibi güç gösterisi yapıp otorite ve statülerini gösterdiğini ortaya çıkardı.

Üniversitenin araştırmasına göre erkek yöneticiler, hayvanlara, özellikle de goril, şempanze ve maymunlara özgü tavırlar sergiliyor.

Ekibin elde ettiği sonuçlara göre erkek patronların bu tür davranışlar yapmasının nedeni “işyerindeki hakimiyet alanlarını belirlemek“.

Antropologlar, kişinin bu tür davranış biçimine ne kadar büyük olduğunu göstermek için başvurduğunu söylüyor.

Araştırma, patronların kocaman ofis blokları yaptırıp kaynaklarının ne kadar büyük olduğunu göstermelerini, gorillerin göğüslerini yumruklamaları ve şempanzelerin ellerindeki dalları hışımla koparmasıyla eşleştiriyor.

Psikologlar ise insanoğlunun 23 milyon yıllık evrim sürecinin son 6 milyon yılında maymunlardan farklı davranmaya başladığını, bu nedenle iki cinsin iletişim kurma biçimi, davranışları ve sosyal hiyerarşideki tavrı arasında benzerliklerin olmasının doğal karşılanması gerektiğini ifade ediyor.

Yine araştırmaya göre, tavus kuşlarının dişilerin dikkatini çekmek için rengarenk kuyruklarını açması ile erkeklerin koyu renk bir takımla birlikte parlak bir kravat ya da gömlek giymesi de benzerlik gösteriyor.

Üniversitenin ortaya koyduğu sonuçlara göre son 6 milyon yılda maymunlardan tamamen farklı olan tek davranışımız dilimizi kullanarak anlamlı bir şekilde konuşabilmemiz.

Maymunda ahlak olur mu?

Yapılan bir araştırma maymunların ahlak ve doğruluk bilincine sahip olduklarını ortaya koydu.

Bilim insanlarının yaptığı yeni bir araştırmaya göre, maymunların ahlak ve doğruluk bilincine sahip olduğu belirlendi.

Araştırmada, maymunların iyiyle kötüyü ayırt edebildiği, karşılık beklemeden yardımda bulunduğu ve zor zamanlarda etrafındaki diğer hayvanların duygularını paylaştığı ortaya çıktı.

ABD’de bulunan Emory Üniversitesi’nde yapılan bu araştırmanın sonuçları, bazı dini grupları ahlakın insanları hayvanlardan ayıran bir özellik olduğunu düşündükleri için kızdırırken, bilim insanları ise kanıtların kesin olduğunu açıkladı.

Araştırmayı yürütenlerden Prof. Frans de Waal, araştırmada maymunlara bazı görevler verildiğini ve işin sonunda yemek ya da ilgiyle ödüllendirildiğini belirtti.

Prof. De Waal, yaptığı iş karşılığında arkadaşlarından daha çok ödül verilen maymunların küsüp gittiğini ve araştırmanın diğer bölümlerinde yer almadığı belirtti.

Araştırmada, şempanzelerin ise hiçbir karşılık beklemeden insanlara ve diğer hayvanlara yardımcı olduğu ortaya çıktı.

Beyindeki ahlak merkezi maymun4

Beyindeki ahlak merkezine dikkat

Harvard araştırmasına göre burnun arkasındaki “ahlak merkezi” hasar görenler, ahlaki kararlar alamıyor ve sorunlu oluyor.

Ahlak merkezi alnın arkasında

Amerikan bilim adamları, beynin fonksiyonları hakkında son derece önemli bir buluşa imza attı. Harvard ve Iowa Üniversitesi araştırmacıları tarafından yapılan bir araştırmada, beynin “ahlaki karar verme” merkezi bulundu.

Burun ve alnın hemen arkasında kalan ve “ventromedial prefrontal korteks” adı verilen bölgenin ahlaki kararlarda etkili olduğunu ortaya çıkaran bilim adamları, bu bölgenin zarar görmesi halinde kişilerihn ahlaki kararlar almasının imkânsız hale geldiğini de kaydetti. Bilimadamları, beyninin bu bölümü zedelenenlerin “boşverci, beceriksiz, geveze, sosyal ilişkilerde sorunlu” kişiler haline dönüştüğünü, daha fazla şiddet hatta cinayete bile eğilimli olduğunu belirtti.

Check Also

Süt ve Kazein Proteini Gerçeği: Süt Gerçekten Faydalı Mı?

https://bifazlasi.com/yillarca-yanlis-ogretilen-bir-yanlis-sut-ve-kaizen-gercegi/ Süt ürünleri proteini Kazein ve sağlığınız arasındaki rahatsız edici ilişki