Yeterince Uyumuyorsunuz ve Bu da Sizi Öldürüyor

TÜM DÜNYA BİTİP TÜKENMİŞ DURUMDA VE BU DA BİZİ ÖLDÜRÜYOR!
Ama özelikle de beni. Bunu yazarken şu anda Vancouver ‘da TED 2019 dayım. Bir hafta sürecek konuşmalar, seminerler, kahve toplantılarında konuşulacak deneyimler, gösteriler, tanıtımlar, geç vakitlerde yapılacak  küçük yarışmalar, network çalışmaları söz konusu. Bu arada ayakta duramayacak kadar hastayım. Bitirmem gereken çok miktarda yazım var. Hamileyim, ki bu demektir ki kahve içme ihtiyacım olmasına rağmen çok  içemiyorum. Uyumam gerek ama sadece sol tarafıma yatıp uzanabiliyorum. İlaç alamadığım için de bir yastığa dayanarak oturmazsam nefes alamıyorum.

Sinir bilimci Matthew  Walker’a göre, yeterince uyumayarak sağlığıma ve hayatıma çok ciddi zarar veriyorum.

UC Berkeley’de uyku uzmanı olan ve en çok satanlar listesine giren “Neden Uyuyoruz” kitabının yazarı Walker , TED konuşmasında izleyiciye şunu söyledi: “Endüstri toplumlarında uykunun yeterince alınmaması sağlığımız, sıhhatimiz ve hatta çocuklarımızın güvenliği ve eğitimi üzerinde yıkıcı bir etkiye sahip. Bu durum aslında sessiz bir “uyku kaybı salgını”. Hızla 21.yüzyılda karşılaştığımız en büyük sorunlardan birisi haline geliyor.” Walter’ın konuşması haftanın yorgunluğu üstüne kahve etkisi yarattı.

Uyku ihtiyacının insanlara nasıl zarar verdiğini detaylarıyla anlattı: Sersem gibi hissedersiniz, daha unutkan olursunuz, yeni şeyleri zor öğrenirsiniz, bunamaya daha yatkın olursunuz, kalp krizinden ölme riskiniz artar, güçlü bir bağışıklık sistemiyle hastalıktan kurtulma yeteneğiniz azalır, kanser olma olasılığınız artar ve de bedeniniz gerçekten daha fazla acı hisseder. Uyku eksikliği genlerinizi tahrif eder ve ölüm riskinizi artırır. Östrojen ve testesteron gibi cinsiyet hormonlarının üretimini bozar ve erken yaşlanmaya neden olur. Gece yalnızca 5 saat uyuyan erkeklerin testislerinin, 7 saatten fazla uyuyan erkeklere göre daha küçük olduğu görülmüştür.

Walter : “Uyku eksikliği, fizyolojinizin her bir noktasına sızacaktır. Maalesef uyku, isteğe bağlı bir yaşam lüksü değildir. Uyku tartışmasız biyolojik bir gerekliliktir. Uyku sizin yaşam destek sisteminizdir.”

Bu hafta TED de dinlediğim konuşmalar arasında bana en çok hitap edeni bu oldu. Aşırı çalışmış ve bitip tükenmiş hipokampüsümün  –Walter’ın kelimeleriyle beynimin “bilgi kutusu”- ve de şişmiş, etrafında siyah halkalar oluşmuş gözlerimin de en çok ihtiyacı olan şeydi. Evet, belki ben çok yorgun ve bunları duymaya hazırdım. Ama kesinlikle yalnız değildim.

Herkes uykuya takmış durumda. Yeterince uyumadıklarını biliyorlar. Bu yüzden de gittikçe daha fazla kişi uyku hapı, uyku izleme araçları, akıllı yataklar ve uyumanıza yardım edecek farkındalık uygulamaları kullanmaya başladı.

Walker’ın konuşmasından sonra, bir çok takipçisi etrafını kuşatarak, TED konuşmasıyla aynı konuyu içeren kitabının hayatlarını nasıl değiştirdiğini , kafein ve alkolü nasıl bıraktıklarını, uyumak için partiden erken kalktıklarında artık üzgün hissetmediklerini, yatmadan evvel iş e-postalarına bakmayı reddetmekten pişmanlık duymadıklarını anlattılar. Sonraki konuşma başlamadan önce Walker’a ne yemeleri, ne zaman uyumaları gerektiğini ve nasıl rüya görebileceklerini sordular.

Walter nasıl mı cevap verdi? “Kafein veya alkol içmeyin. Her gece aynı vakitte yatın ve sabah aynı vakitte kalkın. (Hafta sonları bile) Serin bir odada uyuyun. Yatakta uyanık uzanıyorsanız ve beyniniz aynı endişe teranelerini döndürüp duruyorsa, kalkın, farklı bir odaya gidin ve bir aktivite yapın. Sonra hazır olduğunuzda tekrar yatağa gidin. Yemek masasına oturup acıkmayı beklemediğiniz gibi, yatakta da yorulup uyumayı beklemeyin. Sinir sisteminiz ve zihninizi sakinleştirmek için meditasyon yapın. Doğal uyku üretmeyen, kör araçlar olan uyku haplarına teslim olmayın.”

Onun bu konuşması, uyku yetersizliği ve başarının el ele olduğunu iddia eden görüşe sanki bir paylama niteliğindeydi. Tim Cook söylenenlere göre işe başlamak için sabahları 3,45te uyanırmış. Barack Obama günde sadece 5 saat uyuduğunu söylemiş, kendisi bir gece kuşuymuş.  Donald Trump ve Elon Musk gece sadece birkaç saat uyuduklarını söylemişler.  Ama Elon Musk, The New York Times a verdiği röportajda, çalışma hayatının zihinsel sağlığında ve tüm hayatı üzerinde çok kötü etkileri olduğunu da söylemiş. Walker, uykuya ihtiyaç duymanın zayıflık ve tembellik işareti olarak görülmekten vazgeçilmesi gerektiğini çünkü durumun tam tersi olduğunu söyledi.

Walter: “Uyku her konuda daha iyi olmamızı sağlar. Derin uykunun bozulması, bunama riski taşıyan veya haluhazırda bu durumda olan yaşlanan hastalarda bilişsel azalmaya neden olur. Hatta sağlıklı insanlar üzerinde bile aynı şey söz konusudur. Öğrenmeden sonra uykuya ihtiyacınız vardır. Böylelikle yeni anıları kaydeder ve unutmazsınız. Ama yakın zamanda fark ettik ki, öğrenme eyleminden önce de uykuya ihtiyacınız var. Tıpkı kuru bir süngerin yeni bilgiyi çekmesi gibi. Uyku olmazsa beyin gerçekten su dolmuş gibi olur.”

Bu kulağa doğru gibi geliyor. Dün yaklaşık 18 farklı TED konuşması dinledim. Önceki gece neredeyse hiç uyumamıştım. Dün gece de pek uyumadım. Bugün bana evvelki güne ait en sevdiğim konuşmanın hangisi olduğu sorulduğunda, yaklaşık 30 saniye boyunca tek bir konuşma bile hatırlayamadım. Ama bu konuşmayı hatırlamaya kararlıyım.

Çeviren : Sıdıka ÖZEMRE
https://www.wired.com/story/youre-not-getting-enough-sleep-and-its-killing-you/

Check Also

Geri Dönüşü Olmayan İnsan Ruhunun Ölümsüz Yolculuğu