Tükenmiş Beyinler, Olumsuzluklara Karşı Daha Tepkililer!

 Özet: Araştırmacılar, tükenmişlik hissedip, bu  belirtileri gösterenlerin olumsuz bilgilere karşı daha hassas olabileceğini belirtmekteler.

Kaynak: Helsinki Üniversitesi

 Yaklaşık her 4 Finlandiyalı çalışandan bir tanesi tükenme, bitkinlik, aşırı yorgunluk, alaycılık, azalmış profesyonel etkinlik, konsantrasyon ve hafızada zorlanma içeren tükenmişlik sendromu deneyimlemekte.

Helsinki Üniversitesi Psikoloji Bölümünden Laura Sokka, bilgi işleme ve işitsel işlerin yapıldığı sırada tükenmişlik semptomlarına sahip 41 gönüllünün ve kontrol grubu olarak da 26 kişinin nöral tepkilerini ölçer.

 Sonuçlar; tükenmişlik belirtileri gösteren katılımcıların olumsuz seslere daha hızlı, olumlulara ise daha yavaş tepki verdiklerini ortaya koymakta.

Sokka: “Tükenmişlik belirtileri gösterenlerin olumsuz bilgilere karşı daha hassas oldukları gözükmekte.”

Bu çalışma, çalışma hayatı devam eden ve tükenmişlik belirtileri gösteren kişilerin kendilerinden istenen bilgi işlemlerini yaparken, EEG nöral tepki sonuçlarının incelenmesi açısından bir ilk.

Ayrıca, dinleme işlemlerine ek olarak, katılımcılara, dikkate ve hafızaya bağlı iş hayatlarında yaptıkları görevlere benzer görevler verilir ve dikkat ve hafızaları ölçülür. Onlara verilen bu görevlerde, dikkat dağıtan ortamlarda hızlı karar verme ve farklı görev türleri arasında değişim de gerektirmektedir.

Çok hafif tükenmişlik sendromu geçiren kişiler, verilen görevleri başarı ile yaparlar, ancak, nöral tepkileri, kontrol grubundaki kişilerden farklılık gösterir.

Sokka: “ Görünüşe göre, tükenmişlik semptomlarına sahip olanlar, olmayan kontrol grubundakilere göre, verilen görevi yerine getirirken çok daha fazla çaba harcamaktalar. Beynin arka bölgesindeki nöron aktivitelerinde düşük tepkiler gözlemledik ve bu azalmış tepkileri frontal bölgedeki tepkilerin artışı telafi etmekteydi.”

 Sinirsel değişkliklere ek olarak,ciddi anlamda tükenmişlik yaşayanların verilen görevlerde daha fazla hata yaptıkları da gözlenlenmiştir.

Sokka: “Hafif tükenmişlik yaşayanlar, beyinlerini zorlasalar da, iş yükleri ile uzun süre başa çıkabilirler. Ancak, bu semptom kötüleşip, artış gösterdiğinde, hata yapmaya başlarlar.”

Araştırma sonuçları, araştırmaya katılan ve tükenmişlik semptomu gösterenlerin olumsuz seslere daha hızlı ve olumululara da daha yavaş tepki gösterdiklerini ortaya koymakta. NeuroscienceNews.com  Resim: Helsinki Üniversitesi

 EEG ölçümleri, ayrıca, tükenmişlik gösteren katılımcıların, kafa karıştırıcı, dikkat dağıtıcı seslere karşı ani tepki vermede kontrol grubundakiler kadar etkin olmadıklarını da göstermekte.

Stresten kurtulmanın nasıl önemli olduğu ve beyin araştırmalarının bu nosyonu nasıl desteklediği konusunda çok fazla tarışma mevcut. Uzun süreli stresin bir çok zihinsel ve bedensel hastalıkta bir risk faktörü olduğunu da biliyoruz. Bu nedenle, her dört kişiden bir tanesinin yaşadığı bu mevcut durumla (tükenmişlik) baş etmek, dayanmaya çalışmak zor ve sürdürülebilir bir şey değil.

Verilen görevler ve ölçümler bu baharda tekrarlanmıştır ve takip eden bir çalışmanın da, nöral tepkilerdeki değişikliğin ne kadar kalıcı olduğu konusunda kanıtlar sunması beklenmekte.

Çeviren:AylinER
http://neurosciencenews.com/negative-sound-brain-burnout-6381/

Check Also

Geri Dönüşü Olmayan İnsan Ruhunun Ölümsüz Yolculuğu