Akciğerler dediğimizde aklımıza nefes almak gelir. Bu yanlış değil. Ama kesinlikle bu kadar da değil. Mart 2017’de bilim insanları akciğerlerin ayrıca kan yapmakta da çok büyük bir rolü olduğunu keşfettiler.
Trombosit Alanı
San Francisco’da Kaliforniya Üniversitesi’nden araştırmacılar akciğerler ile ilgili çok dikkat çekici bir keşifte bulundular ve bulgularını “Nature”da yayımladılar. Buna göre akciğerler, kan üretiminde çok büyük bir öneme sahipler. Bilim insanları araştırmalarında, farelerin akciğerlerinin pek çok trombosit ürettiğini-yaklaşık olarak saatte 10 milyon-gördüler. Trombositler kanımızda dolaşan hücrelerdir. Bir yerimizi kestiğimizde birbirlerine bağlanarak pıhtılaştırmayı oluştururlar ve kanamayı durdurular.
10 milyon hücre demek, farelerin dolaşımındaki trombositlerin çoğunluğunu akciğerleri yapıyor demektir. Bu da, kan bileşenlerinin tamamının kemik iliği tarafından yapıldığına dair onlarca yıllık inancımızı sarsıyor. Araştırmacılardan biri olan Mark R. Looney: “Burada fareler üzerinde gözlemlediğimiz şey, insanlardaki kan oluşumunda da akciğerlerin önemli bir role sahip olabileceğinin çok güçlü bir göstergesidir”dedi.
Peki Bugüne Kadar Bunu Nasıl Fark Edemedik?
Bugüne kadar bunun fark edilmiş olması gerektiğini düşünüyor olabilirsiniz. Bu keşif “iki foton intravital görüntüleme” ye dayanan yeni bir teknoloji ile yapılabildi. (Aynı teknoloji serebellumun tanımlanmamış fonksiyonunun keşfinde de kullanılmıştı.) Ayrıca halen bedenimizde, özellikle de beynimizde, pek çok bilimsel anomallikler de mevcuttur. Bundan sonraki aşamada bilim insanları, kan fabrikası olarak akciğerlerin ve kemik iliğinin birlikte nasıl çalıştıklarını inceleyecekler. Tüm bu yeni bilgiler, kan hastalıklarının tedavisinde son dereceli faydalı olabilir.
Çeviren : Sıdıka ÖZEMRE
https://curiosity.com/topics/surprise-lungs-actually-make-blood-curiosity/