Sosyal Medya Sizi Mutsuz Ediyor

İŞTE HESAPLARINIZI SİLMENİN YOLLARI

 

Teoride, sosyal medya sizi dünya ile bağlamayı vadediyor. Pratikte ise, sizin kişisel dokunulmazlığınızı tehlikeye atıyor, sizi online olarak taciz edilme riski ile karşı karşıya bırakıyor, ve gerçek hayatınızda doyumsuz ve mutsuz yapıyor. Eğer Twitter tarafından rahatsız ediliyor, veya Facebook tarafından baskı altında bırakılıyorsanız oralarda kalmanız gerekmiyor.

Daha önce sosyal medyayı sınırlı süreler için önleme yardımı konusunda bir kaç metod hakkında sözetmiştik. Süresiz olarak Hoşça kal demeye hazır olduğunuzda telefonunuzdan bu sosyal uygulamaları silmenin ve hesaplarınızı tamamen kapatmanın zamanı gelmiş demektir.İşte her şebeke için tek tek bunu nasıl yapacağınızın yolu.

İlk adımlar

 Bütün içeriğinizi silmeden önce onlardan bazılarını veya tamamını kaydetmek isteyebilirsiniz. Böyle yapmak size gelecek nesiller için bir kişisel kopya saklama imkanı verecektir. Bunu Facebook, Twitter, Instagram, ve Snapchat gibi en büyük sosyal ağlarda yapmak için sosyal medya bildirimlerini kaydetme konusundaki klavuzumuzu takip edin.

Daha sonra, hesabınızı doğru bir sebepten dolayı siliyor olduğunuzdan emin olun. Eğer sosyal medyanın vorteksine elveda demeye hazırsanız, bu güzel. Fakat sadece şu andaki hesabınızı kapatıp yeni bir başlangıç için yeni bir hesap açmak istiyorsanız durdur (pause) butonuna basın. İlk adımınız  o ağın size yeni baştan hesap yapmak konusunda ne tür seçenekler  sunduğunu araştırmak olmalı. Mesela Instagram’da mevcut hesabınızı kapatmadan kullanıcı isminizi değiştirebilirsiniz. Mevcut tüm seçenekleri tükettiğinizde hesabınızı devre dışı bırakma veya silme işlemine geçebilirsiniz.

 Facebook

 Facebook’tan bezdiyseniz kendinizi bu dev ağdan çıkarmanız için iki yolunuz var. Devre dışı bırakma veya silme. 

Biraz daha yumuşak seçenekle başlayalım. Eğer hesabınızı devre dışı bırakırsanız Facebook’ta görünmeyecektir, fakat ne zaman isterseniz tekrar geri getirebilirsiniz. Ağ, tekrar geri dönme kararı verinceye kadar sizi beklemek üzere bütün bilgilerinizi muhafaza eder. Sadece hesabınıza tekrar giriş yapın ve Facebook hesabınızı yeniden başlatır.

Hesabınızı bir web tarayıcısından devre dışı bırakmak için web sitesini ziyaret edin ve ekranın sağ üstündeki aşağı okunu tıklayın. Ayarlar’ı seçin, sonra Genel, ve Hesabı yönet’i bulun Bundan sonra bir Düzenle seçeneği görmelisiniz. Düzenle’yi tıklayıp Hesabı devre dışı bırak’ı seçin.  Bundan sonra Facebook şifrenizi isteyecek ve bırakma kararınız için gizlilik veya zamanı boşa harcama gibi bir sebep soracaktır. Seçiminizi yapın ve Hesabı devre dışı bırak’ı tıklayın, hepsi bu. Hesabınızı bir mobil uygulama ile de devre dışı bırakabilirsiniz. İOS’ta uygulamayı açın ve alt sağ köşedeki menü butonuna basın – bir ağ ikonu -.Sonra Ayarlar’a, Genel, Hesabı yönet’e ve Hesabı devre dışı bırak’a dokunun. Android’de aynı işlemleri takip edin, fakat menü butonu alt alta üç yatay çizgi şeklindedir, ve ilk alt menüden Hesap ayarları’na ulaşabilirsiniz.

Devre dışı bırakma Facebook’suz yaşayıp yaşayamayacağınızı test edebilmek için iyi bir yoldur. Bir kaç ay süre verip nasıl hissetiğinizi görün. Hesabınıza ebediyen elveda demeye hazırsanız onu silme zamanı gelmiş demektir. Bu yapmak için bir web tarayıcısında bu sayfayı ziyaret edin ve Hesabımı sil butonunu tıklayın. Arkadaşlarınız nezdinde hemen gözden kaybolacaksınız. Bununla birlikte Facebook verinizi tamamen silmek için 90 güne kadar bekleyebilir. Bunu yaptıktan sonra geri dönüş yoktur.

 Twitter

 Tweet’lerden ve etiketlerden alabileceklerinizin tamamını aldıktan sonra Twitter hesabınızı devre dışı bırakabilirsiniz. Belirli bir süre için bu sosyal ağ verinizi bekletecek, fakat bundan sonra hesabınızı kalıcı olarak kaldıracaktır.

Twitter’i sepetlemek için bir web tarayıcısında bu sayfayı ziyaret etmeniz ve  Hesabını devre dışı bırak seçeneğine inmeniz gerekiyor. Twitter’in sağladığı bilgiyi okuyun ve  Devre dışı bırak’ı tıklayın. Sizden şifrenizi girmeniz ve evet, gerçekten hesabınızı devre dışı bırakmayı istediğinizi teyid etmeniz istenecek.

Bunu yaptığınızda Twitter’deki mevcudiyetinizi silme işlemi başlar. Diğer kullanıcılar görmek istediğinde profiliniz ve twitleriniz derhal kaybolacak. Bununla birlikte Twitter fikrinizi değiştirmeyeceğinizden emin olmanız için verinizi 30 gün (onaylanmış kullanıcılar için 12 ay) nezaketen bekletir. Bu süre zarfında dijital mezarlıktan profilinizi ve bütün tweetlerinizi geri getirerek siteye tekrar dönüş yapabilirsiniz.

Bu 30 – 365 günlük periyod sona erdikten sonra Twitter resmi olarak verinizi siler ve onu ebediyen kaybedersiniz. Eğer kararınızdan pişmanlık duyuyor ve tekrar Twitter’e dönmek istiyorsanız yeni bir hesap açmanız gerekecektir.

 Instagram

Hiçbir şey arkadaşlarınızın  şık Instagram fotoğrafları kadar oralarda neler olup bittiği hakkında bir merak aşılayamaz. Onları hayatınızdan ya devre dışı bırakarak, ya da hesabınızı silerek çıkarın.

Devre dışı bırakmak için mobil uygulamalardan çok Instagram web sitesine gitmeniz gerekir.

Giriş yapın, sağ üstteki profil ikonunuzı tıklayın, Profili düzenle’yi seçin ve Hesabımı geçici olarak pasifleştir’i seçin. Bunu yaptığınızda neden hala Instagram aşkını hissetmediğiniz -seçenekler bir süre ara vermek istiyorum’dan  çok fazla reklam var’a kadar- sorulacaktır.

Sonunda hesap şifrenizi girin ve Hesabı geçici olarak pasifleştir’i seçin.

Facebook’un devre dışı bırakma seçeneğine çok benzer şekilde bu seçenek hesabınızı beklemeye alacaktır. Diğer kullanıcılar bildiği anda Instagram sayfanız gider, fakat bu sosyal ağ fotoğraflarınızı, yorumlarınızı ve diğer verilerinizi bekletir. Siteye yeniden giriş yaptıüğınızda hesabınız anında geri gelir.

Daha kalıcı bir ayar için online olarak bu iş için hazırlanmış hesabınızı silin sayfasına  gitmeniz gerekir. Giriş yapın, ayrılmanız için bir sebep belirtin, ve şifrenizi girin. Sonunda  Hesabımı kalıcı olarak sil’i tıklayın. Bu, ağın sunucularındaki Instagram hayatınızla ilgili beğeniler ve anlık mesajlar dahil tüm kalıntıları silecektir. Eğer geriye dönmek isterseniz sıfırdan tekrar başlamanız gerekir.

 Snapchat

 Eğer Snapchat cazibesini kaybederse, sosyal ağa vuruş yapan kaybolan fotoğraflar gibi hesabınızın kaybolmasını sağlayın.

Bunu yapmak için web tarayıcınızı açıp bu sayfaya gitmeniz gerekir (evet, Snapchat’inde bir web sitesi vardır). Gerekiyorsa hesabınıza giriş yapın, ve takip eden ekranda kullanıcı adınızı ve şifrenizi girin. (Neden iki defa giriş? Kişinin gerçekten siz olduğunuzu ıspatlamanız ve Snapchat’i bırakma kararlılığınızı göstermeniz lazım. Devam et’i tıklayın ve sizi Snapchat’ten çıkarma işlemi başlar.

Bu noktadan itibaren arkadaşlarınız sizinle Snapchat vasıtasıyla irtibat kuramayacaklardır, fakat Twitter’de olduğu gibi kalıcı silme gerçekleşmeden önce nezaketen bir süre elde edersiniz. Gelecek 30 gün içinde gerçekten Snapchat dünyasından ayrılmak istediğinize veya istemediğinize karar verebilirsiniz. Eğer bu süre içinde hesabınıza giriş yaparsanız hesabınız tekrar görünür olur ve eskisi gibi aynı kullanıcı adı ve temas listenizle işlem yapabilirsiniz.

30 gün geçtikten  sonra Snapchat hesaplarınızı ağından kalıcı olarak siler. Buradan geri gelmek için tekrar arkadaşlar ilave etmeniz ve Snap’ler toplamanız gerekir.

Diğer ağlar

 Facebook, Twitter, Instagram ve Snapchat halihazırda uygulama tablolarının en üstünde yer almalarına rağmen, sosyal ağ olarak sadece onlar mevcut değil. Yinede hesabınızı kapatmak için her zaman seçenekler bulabilirsiniz.

Bu ağlar hesabınızı silmenize müsaade ederken bu seçeneği bulmanızı her zaman kolaylaştırmayacaklardır. Eğer işin içinden çıkamazsanız o ağın size doğru yolu gösterecek olan destek bölümlerini inceleyin. (mesela Tumblr’ı devre dışı bırakmak için tek yapmanız gereken ayarlar sayfasının altına inmek). Destek sayfaları ayrıca ‘’sil’’i tıkladığınızda verilerinize neler olacağı hakkında ve ne kadar çabuk bir sürede kaybolacağına dair kesin bilgiler vermelidir.

 Çeviren : Emre Ümit Tuncel
https://www.popsci.com/delete-social-media-accounts

Check Also

Geri Dönüşü Olmayan İnsan Ruhunun Ölümsüz Yolculuğu