Bilim adamları sonunda Planet X’in kanıtını buldular mı? Güneşten iki buçuk kat daha fazla bir nesnenin olağandışı yörüngesi, güneş sistemindeki 10.cu bir gezegenin varlığına işaret ediyor.
Yeni araştırmaya göre, gizemli bir “onuncu gezegen” güneş sisteminin kenarında yer alıyor olabilir.
Gökbilimciler, Güneş’ten iki buçuk kat uzaklıkta bir nesne keşfettiler ve adına “Gezegen X” dedikleri bu planetGüneş sistemiçinde Plütondan da oldukça uzakta. Bu gezegen, güneşin yerçekimi kapsamı içinde belirlenen en uzak noktada olanlardan bir tanesi.Sıra dışı yörüngesi, yıldız sistemimizin eteklerinde Dünya’dan on kat daha büyük, kayalık bir gezegen-dünya olduğuna dair teoriyi destekliyor.
PLANET X NEDİR?
Gökbilimciler, güneş sisteminin çok uzak bir noktasında bulunan bir dizi cismin henüz tanımlanmayan bir gezegenin çekimi ile bozulduğuna inanmaktalar.
İlk olarak ABD’de CalTech’te bir grup tarafından sunulan bu yabancı dünya, uzak buzlu cisimlerdeki görülen çarpık yolları açıklamada teori olarak ortaya atıldı.
Sahip oldukları verilere uyması adına, bu yabancı gezegenin (popüler olarak 9.Gezegen deniyor) Dünya’nın yaklaşık dört katı ve kütlesinin on katı olması gerekmekte.
Araştırmacılar, bu büyüklükteki bir kütlenin Neptün’ün ötesinde birtakım buzul küçük gezegenlerin kümeleşmiş yollarına da açıklama getireceğini söylüyorlar.
Bu devasa yörüngesi ile güneşin etrafında tek bir dönüşünün 10.000 ila 20.000 yıl sürdüğü anlamına da gelebilir.
Cisimler üzerinde uyguladığı yerçekiminden yola çıkarak 9.Gezegenin teorik olarak var olduğu ortaya konmuştur ve astronomlar önümüzdeki yıllarda bunun tespit edileceği konusunda kendilerine güveniyorlar.
Astronomların “güneşin arkasına saklanan” diye tarif ettikleri ve bilim kurgu yazarların kıyamet senaryolarıyla ilişkilendirdikleri dünya boyutundaki gezegenlerin var olup olmadıklarına dair araştırmalara belki de devam edilmeli.
‘Gezegen 9’ takma adı ile ortaya konan fikir, ilk olarak 2014 yılında Dr. Scott Sheppard ve Profesör Chad Trujillo’nın Kuiper Kuşağında bulunan Neptünün ötesindeki buzul nesneler olan altı küçük nesneden oluşan garip bir kümeyi açıklamaya çalıştıkları zaman ortaya çıktı.
Onların yörüngeleri, bazı dış güçlerin yardımı olmadan oluşması neredeyse imkansız olan bir şekilde aynı tarzda eğilime sahipti.
Sheppard ve Prof Trujillo, büyük bir gezegenin gölgelerde gizlendiğini, yaklaşan nesnelerin yörüngesini eğrilttiğini öne sürdüler.
Şimdi aynı ekip, yaklaşık 300 km (186 mil) genişliğinde yörüngesi benzer şekilde etkilenen benzer bir yapı tespit etti.
Bu nesne, güneş’ten yaklaşık 80 astronomik birim (AU) uzaklıkta. Astronomik birim (AU), dünya ile güneş arasındaki mesafeyi tanımlamada kullanılan bir ölçüm. Bu bağlamda Plütona yaklaşık 34 AU mesafede.
2015 TG387 olarak adlandırılan bu nesne, çok uzun bir yörüngeye sahip olduğu için, Neptün ve Jüpiter gibi Güneş Sistemi’nin dev gezegenleri ile hiçbir zaman önemli yerçekimsel etkileşimlere girecek kadar onlara yakın değil.
Carnegie Bilim Kurulu’ndan Dr Sheppard şunları söylüyor: “Bu uzak nesneler, Gezegen X’e giden yolda iz sürmek üzere bırakılan ekmek kırıntıları gibi. Bunlardan ne kadar fazla bulursak, Güneş sistemimizin dışını ve yörüngelerini şekillendirdiğini düşündüğümüz muhtemel gezegeni (Güneş Sisteminin evrimine dair bilgimizi yeniden tanımlayan bir keşif) o kadar iyi anlayabiliriz.”
Kuzey Arizona Üniversitesi’nden Profesör Trujillo, farklı hipotetik Gezegen X yörüngelerinin çekim gücü ile 2015 TG387’nin nasıl yönlendirdiğini açıklayan bilgisayar simülasyonları yarattı.
Bu nesne, Güneşe 65 AU’dan daha fazla yaklaşamaz. Bu noktaya “perihelion”(bir gezegen veya kuyruklu yıldız yörüngesinin güneşe en yakın olan noktası) denir.
Sadece 2012 VP113 ve Sedna 80 ve 76 AU’ya sahiptirler ve nispeten daha uzak perihelia’ları vardır.
Sheppard: “Sözde “İçsel OOrt Bulutu (güneşin etrafında dönen kurukluyıldız kümesi)” denilen 2015 TG387, 2012 VP113 ve Sedna gibi olanlar, Güneş Sisteminin bilinen kütlesinin çoğundan izole edilir ve bu da onları son derece ilginç kılar. Bunlar Güneş sistemimizin kenarında ne olduğunu inceleme için kullanılmaktadır.”
Resimde, ‘goblin-gülyabani” (solda) lakaplı yeni cüce gezegenin tahmini yörüngesi. Güneşe hiç yaklaşmaz, perihelion adı verilen noktada, yaklaşık 65 AU’dan daha fazladır. Sadece VP113 ve Sedna 80 ve 76 AU olarak bilinen iki diğer nesne, nispeten daha uzak periheliaları var
Simülasyonlar, Güneş Sistemimizdeki en uzak nesnelerinin hipotetik gezegene çok yaklaşmalarını engelleyen benzer yörüngelere neden sahip olduğunu göstermiştir.
Prof Trujillo şunları söyledi: “Bu sonucu gerçekten ilginç kılan şey; Gezegen X’in, 2015 TG387’’yi de diğer tüm uzaktaki Güneş Sistemindeki nesneler gibi aynı şekilde etkilediği görülmesi. Bu simülasyonlar, Güneş Sistemimizde çok büyük başka bir gezegenin olduğunu kanıtlamaz, fakat orada büyük bir şeyin olabileceğine dair daha fazla kanıt sunar.”
Bu Gezegen X’e dair açıklama, diğer ve daha küçük nesnelerin yörüngelerine şekil vermesinin tek açıklaması olarak Caltech’li matematikçiler tarafından tespit edilen Gezegen 9’a dair daha önce yapılan açıklamayı takip etmekte.
Bu nesne, ekibin bilinmeyen cüce gezegenleri ve Planet X için devam eden arayışın bir parçası olarak keşfedildi. Bu, Güneş Sistemindeki uzak nesneler için bugüne kadar yapılmış en büyük ve en derinine inceleme.
Gizemli nesne, güneşin çekim alanı içindeki şimdiye kadar tanımlanan en uzak nesnelerden bir tanesi.
2015 TG387’yi ilk olarak 2015 Ekim ayında Hawaii’deki Mauna Kea’nın tepesinde bulunan Japon Subaru 8 metrelik teleskopta gözlemlediler.
2015 TG387’nin yörüngesini belirlemek için, daha sonra Şili’deki Carnegie’deki Las Campanas Gözlemevi’ndeki Magellan teleskobu ve Arizona’daki Discovery Channel teleskobu ile 2015, 2016, 2017 ve 2018’de gözlemler yapıldı.
2015 TG387’nin periheliona ulaştığı gökyüzündeki konum, 2012 VP113, Sedna ve bilinen diğer birçok uzak trans-Neptün nesnesi ile benzerdir, bu da bir şeyin onları benzer yörünge türlerine ittiğini göstermektedir.
Bu keşif, Washington DC’deki Uluslararası Astronomi Birliği’nin Küçük Gezegen Merkezi (Minor Planet Center) tarafından açıklandı.