Kulağa inanılmayacak kadar kadar iyi geliyor: Bir deney kabındaki deri ya da hücreye uygulanan parlak kırmızı ışık, yaraların iyileşmesine yardımcı olabilecek, acıyı dindirebilecek ve belki de erkeklerin kısırlığının ve diğer medikal durumların çözümüne yardımcı olabilecek ani ve hızlı enerji arttırımı yapıyor.
Bu ilginç şifa etkisi on yıllardır bilinmektedir. Bilim insanları, 2002 yılından beri göz yaralanmaları için bu şekildeki tedavi yönetemini incelemekteler. Ancak, neden işe yaradığı halâ bir sır. Fakat bunun açıklamasının basit ve garip olabileceği de gözükmekte: Bir hücrenin enerjisini sağlayan kimyasal reaksiyonları turboşarj eden kırmızı ışık, suyun fiziksel özelliklerini değiştiriyor gözükmekte. Bu durumun açığa çıkması, Almanya Ulm Üniversitesi’nden Andrei Sommer’in çalışması ile oldu.
670 nanometre dalga boyuna sahip olan yakın-kızılötesi ışığın hücreler üzerindeki etkisi, ilk olarak 40 yılönce ortaya konmuştu. Işık, hücrenin güç merkezi olan mitokondrinin hücreye enerji veren bir birleşim olan APT’yi daha çok üretmesine neden olur.
Şimdiye kadar, en iyi açıklama; önemli bir solunum-respirasyon enzimi olan sitokom C’nin yakın-kızılötesi enerjiden etkilendiğidir. Ancak, onun da oldukça doğru frekansta ışığı absorbe etmediğini şimdi artık biliyoruz.
Şimdi Sommer’in ekibinin çalışmaları hücrenin içindeki suya yönelik gerçekleşmekte. Normal olarak, herhangi bir katı nesnenin yanındaki su katmanı, onu akışkan yapan yüksek yüzey gerilimine sahiptir. Sommer: “Bu tıpkı pekmez-şurub gibi.”
Sommer’in ekibi, suyun yüzey katmanları kırmızı ışık ile aydınlatıldığında, bu, her bir su molekülü arasındaki mesafeyi artırmakta ve sıvıyı “daha akışkan” yapmaktadır.
Mitokondrilerin güçleri zarlarına bağlı olan bir enzimden gelmektedir. Bu moleküler bir türbin şeklinde döner ve akışkan suyu tarafından kaplandığı için de daha hızlı dönmesine ve daha çok ATP üretmesine neden olur.
Yaşayan bir hücre içindeki suyu ölçmek zor olduğu için, ekip, ince su tabakaları üzerinde yakın-kızıltesi ışığın etkisini, metal bir bloğun-kütlenin içine doğru suyla ittikleri elmas sonda üzerindeki sürtünmeyi inceleyerek, ölçerler.
Su aydılantılarak, bloğun içindeki itmek için gerekli olan gücü %72 oranında keser.
Almanya Marburg Philipp Üniversitesi’nden Horst-Dieter Försterling şunu belirtir: “Bu oldukça önemli ve ciddi.Çünkü, bu, ışığın nasıl çalışabileceğinin ilk açıklaması.”
Diğer araştırma grupları da bu fenomeni, göz ve deri yaralanmalarının iyileşmesini hızlandırmadaki bir yol olarak olarak incelemekteler.Ayrıca bu yöntem, derinin altındaki dokularıdaki acıyı ve enflamasyonu azaltabilmektedir.
Diğer araştırmacılar da fiber optik kullanarak farenin beyninin içene verdikleri kırmızı ışığın Parkinson hastalığına yardımcı olup olmayacağını da incelemekteler.
Sommer: “Kırmızı ışığın hücreleri nasıl etkilediğini daha iyi tespit edebilirsek, bunu daha geniş bir medikal alanda kullanabiliriz.Eğer yanlış bir modelle başlarsak, o zaman herşey sıkıntı ve hata olur.”
Kırmızı ışığın tedavide kullanılmasının bir sonraki uygulamalarından bir tanesi de erkeklerin kısırlığı yüzünden tüp bebek yapmaya çalışan çiftler için. Ulm Döllenme Merkezi’nden Suni Döllenme Uzmanı doktor Friedrich Gasteiger: “Bazı erkeklerin spermleri döllenmek için (yumurtaya ulaşmak için sadece 1 milimetre yüzmeleri gerekse bile, hatta laboratuvardaki bir yumurta ile) yeterli derecede enerjiye sahip değildir.”
Gagsteiger, sperme daha çok canlılık vermek için daha önceleri araştırmalarda, örneğin; spermelerin daha hızlı yüzmelerini sağlayan ama toksik de gözüken kafein vermek gibi girişimlerde bulunmuştur.
Gagsteiger, şimdi döllenmeden önce yakın-kızılötesi ışıkla sperme ışın tedavisi yapan testlere başlamıştır. Gagsteiger: “Biz bu yöntemin spermin yumurlartaları bulma şansını arttıracağını ümid ediyoruz.”
Çeviren: AylinER
https://www.newscientist.com/article/dn27877-burst-of-light-speeds-up-healing-by-turbocharging-our-cells/