Uzak evrenin haşmetini ortaya koymak için gökyüzünün minik bir parçasına yoğunlaşılan bir dizi gözlem ile, Hubble Uzay Teleskopu’nun çektiği bu en son “derin alan” resminde, çok miktarda galaksi yer alıyor.
Hubble bu resmi, kozmozun derinliklerindeki bir galaksi kümesi olan Abell S1063 üzerine gözünü dikerek çekti. Güneşin kütlesinden 100 milyon kere milyon kat büyük olan ve yüzlerce galaksi barındıran Abell S1063’ü resmin merkezindeki parlak leke şeklinde görebilirsiniz.
Galaksi kümesi Dünya’dan 4 milyar ışık yılı uzaklıkta yer almakta. Fakat sahip olduğu çok büyük kütleçekiminin ışığı yolundan saptırması ve büyütmesi, Hubble’ın evrenin içine doğru daha da fazlasını görmesine olanak sağlıyor.
Bu sapmanın etkisini küme etrafında kavis şeklinde görünen tuhaf çizgilerden anlayabilirsiniz. Bunlar, resimleri kütleçekimsel merceklenmeden dolayı karmakarışık olmuş sıradan galaksilerdir. Kütleçekimsel merceklenmeyle, adını kendini öngören meşhur fizikçiden alan Einstein halkaları oluşur.
Işığın uzak uzay nesnelerinden bize ulaşması zaman aldığından, uzayın derinliklerine bakmak, astronomların ayrıca geçmişi belli belirsiz görmesine imkân verir. Bu resimdeki en uzak galaksi, büyük patlamadan 1 milyar yıl sonraki haliyle görünmektedir.
Çeviren : Gültekin METİN
https://www.newscientist.com/article/2098290-hubble-telescope-looks-back-in-time-to-see-far-off-galaxies