Gözleriniz Arkadan Telle Çevrilmiş gibi

Gözleriniz Arkadan Telle Çevrilmiş Gibi Ve Bunun İçin Oldukça İyi bir Neden Var
goz

İnsan gözü tersten, ışık algılayıcı hücrelerin diğer hücrelerin kalın tabakası arkasında kıvrılmasıyla telle çevrilmiş gibi görünür. Israil Teknoloji Enstitüsü, Technion’dan fizikçi Erez Ribak, kafa karıştırıcı bu yapı için dikkat çeken vizyon artırıcı bir fonksiyon ortaya koyuyor.

Yaklaşık bir asır önce, retinanın ince yapısı keşfedildi. Retina gözün ışığa duyarlı kısmıdır. Göz yuvarlağının içinde ara bölme oluşturur. Retinanın arkası, kırmızı, yeşil ve mavi renkleri algılayacak konileri (cones) içerir.  Konilerin arasında çubuklar (rods) yayılmıştır. Çubuklar konilere göre ışığa daha duyarlıdırlar ama renk körüdürler.

Işık, koni ve çubuklara ulaşmadan önce, nöron katmanları ve hücre çekirdeğiyle birlikte retinanın tüm tabakasını katetmelidir. Bu nöronlar, görüntü bilgisini işler ve beyne iletir fakat bu zamana kadar bu hücrelerin neden koni ve çubukların önünde bulunduğu açıklığa kavuşturulmamıştı. Bu, uzun süredir devam eden bir bulmacadır. Işık algılayıcılardan önce gelen aynı nöron yapısı, evrimsel kararlılık gösterecek şekilde bütün omurgalılarda mevcuttur.

goz2Henry Gray (1825–1861). İnsan Vücudu Anatomisi. 1918. Gray’s Anatomy

Leipzig’den araştırmacılar, retinal derinliği ölçen ve konilere bağlanan gliyal hücrelerin ilginç bir niteliğe sahip olduğunu buldular. Bu hücreler metabolizma için önemlidir, ancak retinadaki diğer hücrelere göre daha yoğundur. Saydam retinadaki bu yüksek yoğunluk (ve buna karşılık gelen kırılma indisi)  gliyal hücrelerin ışığa yol göstecebileceği anlamına geliyor, tıpkı fiber optik kablolar gibi.

Seçmeli Görüş

Bunu göz önünde tutarak, meslekteşım Amichai Labin ve ben  retinanın bir modelini inşa ettik ve yönelimli gliyal hücrelerin insan görüş netliğini artırmaya yardım ettiğini gösterdik. Fakat aynı zamanda bir hayli merakla birşeyin farkında vardık : Gliyal hücrelerden en iyi geçen renkler, gözün en çok gündüz görüşü için ihtiyaç duyduğu, yeşilden kırmızıya kadar olan renklerdi. Göz genellikle çok fazla mavi ışık alır ve bundan dolayı daha az sayıda maviye duyarlı konilere sahiptir.

Daha ileriki bilgisayar simülayonları gösterdi ki yeşil ve kırmızı ışık gliyal hücreler tarafından mavi ışığa göre 5-10 kat daha fazla yoğunlaştılmıştır. Buna karşılık fazlalık mavi ışık  çevredeki çubuklara dağıtılmaktadır.

Simülasyonun şaşırtıcı sonucu artık deneysel bir ispata ihtiyaç duyuyor. Technion Tıp Fakültesi’nden meslektaşlarla, ışığın kobay farelerin retinalarından nasıl geçtiğini test ettik. Bu hayvanlar insanlara benzer şekilde, gündüz vakti aktifler ve retinal yapıları iyi karekterize edilmiş durumda. Bu, tıpkı insanlarda yaptığımız gibi, farelerin gözlerini simüle etmemize olanak sağladı. Sonra ışığı retinalarından geçirdik ve aynı zamanda onları bir mikroskopla üç boyutta taradık. Bunu görünür spektrumdaki 27 renk için uyguladık.

Sonuçları belirlemek kolaydı: Retinanın her katmanında ışığın eşit olarak dağılmadığını, birkaç noktada yoğunlaştığını gördük. Bu noktalar katmandan katmana devam ediyordu. Böylelikle retinanın girişinden belirleme katmanındaki konilere kadar uzatılmış ışık kolonları yaratıyordu. Işık bu kolonlarda, ortalama yoğunluğa göre 10 kata kadar daha yoğunlaştırılmıştır.

Daha da ilginç olan ise, gliyal hücreler tarafından en iyi yönlendirilen renklerin, konilerin renkleriyle çok iyi bir şekilde eşleşmesi gerçeğiydi. Koniler, çubuklar kadar duyarlı değildirler, böylece bu ek ışık onların daha iyi işlev görmelerine olanak sağladı – düşük ışık seviylerinde bile.  Bu arada, gliyal hücreler tarafından iyi yakalanamayan daha mavi ışık yakınlardaki çubuklara yayılmaktadır.

Bu sonuçlar şu anlama geliyor, göz retinası optimize ediliyor böylece gliyal hücrelerin boyutları ve yoğunlukları gözün hassas olduğu renklerle eşleşiyo (bu kendi içinde bizim ihtiyaçlarımıza uygun bir optimizasyon işlemidir). Bu optimizasyonla gece görüşü çok az sıkıntı verirken, gündüz renkli görme artırılır. Ayrıca bu etki en iyi, göz bebekleri yüksek ışıkta küçülüp renk görüşümüze daha netlik kazandırdığında işe yarar.

Çeviren : Gültekin Metin
https://www.braindecoder.com/eyes-reverse-wiring-explained-1065318192.html

Check Also

Geri Dönüşü Olmayan İnsan Ruhunun Ölümsüz Yolculuğu