Ailem evde çıplak ayak dolaşmayı sever. Eve girer girmez ayakkabılarımızı çıkarırız. Bunun nedeni de aslında evi temiz tutmaktan ziyade böylesi daha rahat olduğu içindir. 2 yetişkin, 2 çocuk ve de 2 kedi ile evimiz uzun süre temiz kalamıyor. Misafirlerimize de isterlerse ayakkabılarını çıkarabileceklerini söylüyoruz.
Ama belki de “ayakkabısız eve girme politikası” eve giren herkes için kati kural olabilir. Pek çok kültürde ve ülkede, mesela İskandinavya, Çin, Japonya, Havai, Tayland, Türkiye, Hindistan ve Orta Doğu’nun çoğunda, geleneksel olarak evde ayakkabı giyilmez. Bunun için de gayet mantıklı sebepleri var.
Arizona Üniversitesi’nde mikrobiyolog Dr Charles Gerba bir araştırması için 2 haftalığına yeni bir çift ayakkabı giydi. Sonrasında da sonuçları analiz etti. 420bin birim bakterinin ayakkabının tabanında ve de 3000 birim bakterinin de ayakkabı içinde eve taşındığını gördü. 10 farklı kişi ile bu çalışmayı tekrarladı ve benzer sonuçlar elde etti.
İşte bu korkunç bakterilerin bazıları: Bağırsak ve idrar yolu enfeksiyonlarına sebep olduğu bilinen E.coli, menenjit ve ishalli hastalık, klebsiella pneumoniae(yara ve kan dolaşımı enfeksiyonlarının genel kaynağı), Serratia ficaria (solunum sistemindeki enfeksiyonların nadir sebebi).
Gerba: “Koliform ve E.coli bakterilerinin ayakkabının dış yüzeyinde sıklıkla ortaya çıkışı (%96) dışkı kaynaklı ortama temas olduğunu gösterir. Bu da genellikle halka açık tuvaletlerin zemininden ya da sokaktaki hayvan dışkısına temastan kaynaklanmaktadır. Çalışmamız göstermektedir ki, bakteri ayakkabıya bulaştıktan sonra uzun bir süre orada kalıp evinize kadar taşınabilir.”
Gerba ve araştımacı Jonathan Sexton birlikte çalışarak, bakterinin ayakkabıya bulaştıktan sonra etkileşimde bulunduğu yüzeyleri ne kadar etkilediğini bulmak istediler. Bir gönüllü, ayakkabı giyerek, bakteri bulaşmamış zeminde defalarca yürüdü. Çoğunlukla (%90) bakteri direk olarak temiz zemine bulaştı.
Ek olarak ayakkabılarımız bir yerden bir yere dermatophyte (deri, saç ve tırnaklarda enfeksiyona sebep olabilen mantar) de taşımaktadır.
Yani temel olarak, dışarda giyilen ayakkabıyı evde giymeye devam etmek, dışkı, mantar ve ölümcül risk taşıyan bakteriyi eve almak demektir.
Gerba, ayakkabıyı az bir deterjanla makinada yıkamanın, bakterileri %90 oranında azalttığını gördü. Ama tabiki her ayakkabı makinada yıkanamaz.
Çeviren : Sıdıka ÖZEMRE
https://www.mnn.com/health/healthy-spaces/stories/amp/why-you-should-never-wear-shoes-house