Egzersizin Faydaları

Egzersiz Yaşlılarda Beyin Üzerinde ve Kan Akışı Değişikliklerinde Olumlu Etkilere Sahiptir

Özet: Yeni yapılan bir araştırmada egzersizin, gelişmiş beyin fonksiyonu ve de hafif bilişsel bozukluk yaşayan yaşlılardaki beyin kan akışında azalmayla ilişkisi olduğu bildirildi.
Kaynak: Maryland Üniversitesi

Egzersiz yapmak yaşlıların beynindeki kan akışını değiştirir ve de bilişsel performansı artırır. Maryland Üniversitesi Halk Sağlığı Fakültesi araştırmacılarının “Alzheimer Hastalığı” dergisinde yayımladıkları yeni bir araştırmaya göre, hafif bilişsel bozukluk (MCI) yaşayan hastalarda egzersizin, beyin fonksiyonlarında artışa ve de ana beyin bölgelerindeki kan akışında azalmaya neden olduğu bildirildi.

Kinesiyoloji Bölümünde doçent olan Dr. J. Carson Smith: “Bir egzersiz programından sonra kan akışında azalma olması size biraz ters gelebilir. Ama 12 haftalık bir egzersiz süresinden sonra, hafif bilişsel bozukluk yaşayan yetişkinlerde beyin kan akışında azalmalar görüldü. Aynı anda da bu kişilerin bilişsel test sonuçlarında önemli artışlar görüldü.”

Dr. Smith şöyle açıklıyor: Hafif hafıza kaybı yaşamaya başlayanlarda beyin “kriz modu”ndadır ve ideal şekilde çalışamadığı için bunu beyin kan akımını hızlandırarak telafi etmeye çalışabilir. Yüksek kan akımı genellikle beyin fonksiyonları için faydalı kabul edilse de, bunun hafif bilişsel bozukluk teşhisi konulan kişilerde daha fazla hafıza kaybının işareti olabileceğini gösteren kanıtlar mevcuttur. Dr. Smith ve ekibi egzersizin, karşılayıcı kan akımını azaltma ve Alzheimer başlangıcında olan kişilerdeki bilişsel etkinliği artırabilme potansiyeli olduğunu söylediler.

Kontrol grubu olarak, hafif bilişsel bozukluğu olmayan sağlıklı yetişkinler de aynı egzersiz programına tabi oldular. Bu programın içinde, yürüyüş bandında orta yoğunlukta 30 dakikalık yürüyüşler vardı. Ama program sonucunda her gruptan farklı tepkiler alındı.

Hafif bilişsel bozukluk yaşayanlar grubunun egzersiz yapmaları sonucu beyin kan akımında azalma oldu. Ama egzersiz programı sonrası, sağlıklı gruptakilerin frontal korteksinde 12 hafta sonra beyin kan akımında artış oldu ve bilişsel test performansları da diğer gruptakilerde olduğu gibi arttı.

Bu araştırmada, beyin kan akımındaki değişiklikler, Alzheimer hastalığı sebepleriyle ilişkilendirilen belirgin beyin bölgelerinde ölçüldü. Bu bölgeler arasında insula ( algılama, motor kontrol, kişisel farkındalık, bilişsel fonksiyonla ilişkilidir), anterior singulat korteks(karar verme, sezme, dürtü kontrolü ve duygu ile ilişkilidir) ve de alt frontal girus (dil işlemi ve konuşmayla ilgilidir) yer almaktadır.

Dr. Smith bu çalışmayla ilgili daha önceki bir yayımda, egzersizin hafıza kaybı ve amiloit birikimi -ki bunların ikiside hafif bilişsel bozukluk ve Alzheimer ile ilişkilendirilmiştir.- ile ilişkilendirilen beynin nöral ağlarındaki değişiklikleri nasıl etkilediği üzerinde durmuştur.

Dr. Smith: “Bulgularımız göstermektedir ki, egzersiz bilişsel gerileme yaşamakta olan insanların beyin fonksiyonlarında gelişme sağlayabilir. Esas hedefimiz Alzheimer hastalığının başlangıcında olan insanlar. Egzersizin, beyin fonksiyon biyogöstergelerini etkileyeceğini ve bu sayede demans başlangıcını önleyerek ya da erteleyerek insanları koruyabileceğini görüyoruz.”

Çeviren : Sıdıka ÖZEMRE
https://neurosciencenews.com/exercise-blood-flow-aging-10670/amp/?__twitter_impression=true

Check Also

Geri Dönüşü Olmayan İnsan Ruhunun Ölümsüz Yolculuğu