Duyguları Çözümlemek

Bir kişinin duygularını yüz ifadelerine dayanarak çözümlemek bazen karmaşık bir iş olabilir. Beyin için bu işlemi çözümlemek o kadar kolay değilCapture

Caltech, Cedars-Sinai Tıp Merkezi ve Pasedena’daki Huntington Memorial Hastanesi’nde çalışanlardan oluşan bir ekip, duygusal reaksiyonların işleyişinde önemli bir beyin bölgesi olan “amigdala” üzerinde önceden yaptıkları çalışmalara dayanarak, bazı beyin hücrelerinin  ifade edilen gerçek, asıl  duygu yerine gözlemleyenin önyargılarına dayalı olarak duyguları tanıyıp, kabul ettiğini tespit ettiler. Bir başka deyişle, beynin önyargılı, peşin hükümlü olması mümkün. Ekip, epilepsi teadvisi görümüş olan hastaların beyinlerine yerleştirilmiş mevcut elektrodları kullanarak tek bir nöronun tepkilerini kaydetmeyi başardılar.

Katılımcılara mutlu ya da korku dolu  kısmen silik yüzlerin görüntüleri gösterilir ve onlardan duyguları tahmin etmeleri Captureistenir. Araştırmacılar, hastanın doğru duyguyu tahmin etsin ya da etmesin beynin benzer bir şekilde tepki verdiğini dile getirirler.

Bu ekip çalışmasını kaleme alan yardımcı yazar, Caltec Üniveristesi’nden Pisikoloji ve Nörobilim profesörü Ralph Adolphs şunları söylemekte: “Bu bulgular çok heyacan verici. Öyle ki; amigdala dışarda gördüğümüz dünyadan çok hayalini kurduğumuz ya da inandığımız dünyaya tepki vermekte. Bu özellikle ilginç. Çünkü, amigdalanın, endişeden tutun da depresyona ya da otizme kadar pek çok pisikiatrik hastalıklarla bağlantısı vardır. Bu hastalıkların hepsi de herkesin paylaştığı bir dünya hakkındaki objektif hakikatler yerine hastanın zihninde oluşan deneyimlerle alâkalıdır.”

Bu araştırmayı yazan ve Caltech Üniveristesi’nde doktora sonrası araştırma yapan  Shuo Wang “Bundan sonra ne var?” sorusuna şunu ekliyor: “Tabii ki, amigdala herhangi bir şeyi tek başına başarmıyor. Bundan sonra, beyinde başka bir yerde ne olduğunu bilmemiz gerekli. Dolayısıyla, sadece amigdaladan gelenlere değil ayrıca amigdalanın bağlantıda olduğu diğer beyin bölgelerinden de gelenle bilgiler ihtiyacımız var.”

Çeviren : AylinER
http://neurosciencenews.com/amygdala-mri-emotion-psychology-1154/

Check Also

Geri Dönüşü Olmayan İnsan Ruhunun Ölümsüz Yolculuğu