Kum, beton ve camda yaygın bir şekilde bulunan bir birleşen olan “silis” süpernovalardan geliyor olabilir..
Supernova remnant G54.1+0.3. Resim:NASA, JPL-CALTECH, CXC, ESA, NRAO, J. RHO ve SETI Institute
Astronomlar uzun zamandır “biz yıldız tozuyuz” ifadesinin şiirsel bir dilden daha fazla olduğunu iddia etmişlerdir. Şimdi yeni kanıtlar bu büyük kozmik söze başka bir söz daha ekliyor.
Dünya’nın çekirdeğinin, kumsalların, betonun, camın ve hattâ cep telefonlarının ortak bir bileşeni olan silis tozu, Samanyolu galaksisindeki iki süpernova’nın kalıntıları içinde de tespit edildi. Geçtiğimiz Ekim ayında Kraliyet Astronomi Topluluğunun Aylık Bildirimlerinde açıklanan bu gözlemler, silisin patlayan yıldızlardan kaynaklandığını gösteren ilk kanıtı ortaya koydu.
Galler’deki Cardiff Üniversitesi’nden bir gökbilimci olan eş-yazar Haley Gomez: “Bu, evrendeki en şiddetli patlamalardan Dünya üzerinde çok yaygın bir şeyin ortaya çıktığının değerli bir sonucudur. Bu bir başlangıç hikayesi.”
Astronomlar uzun zamandır kozmik tozun (silisin, karbon ya da demirden oluşup oluşmadığı) nasıl yaratılığı hakkında düşünüyorlardı.. Onlar,önceleri, güneş benzeri yıldızların yaşlandığında, kuvvetli rüzgarlar açığa çıkardığını ve bu rüzgarlardaki gazların kar taneleri gibi serin atmosferde katı toz tanelerine dönüştüğünü düşünüyorlardı. Ancak gözlemciler, galaksilerdeki tozları o kadar uzakta tespit ettiler ki, bunların büyük patlamadan kısa bir süre sonra oluşmuş olabileceğini (güneş benzeri yıldızlar gelişmeden önce çok önce) ve başka bir kaynaktan olması gerektiğini düşündüler.
Evren kurulduktan hemen sonra süpernova patlamalarında bu tozun ortaya çıkmış olabileceğinden şüphelenmeye başladılar, ancak astronomlar, çok yakın zamanda yakındaki bir süpernova kalıntılarının bu tozları serptiğini tespit ettiler. Ayrıca Cardiff’te bulunan ancak çalışmaya dahil olmayan bir astronom olan Mikako Matsuura, daha fazla kanıt görmeyi heyecanla beklediğini söylüyor.
Bu erken evren süpernova kalıntılarının içindeki tozun aynı zamanda silis içerdiği tespit edilirse, o zaman ilk gezegenler soluk mavi bir nokta olan bizim gezegenimizle benzerlik gösterebilir. Gomez: “Dünya gibi gezegenleri, varolan evrende, bu kadar çabuk yaratabileceğimizi bilmek gerçekten ilginç.. Bu,13 milyar yıl sürmez de..”