Çok Sıcak Çay İçmek Kanser Riskini İkiye Katlıyor!


Birçok insan güne bir bardak çayla başlar. Ancak yeni bir araştırmaya göre, çayı çok sıcak içmek yemek borusu kanseri riskini artırmaya neden olabiliyor.

Araştırmacılar, içeceklerini 60 derece santigrattan (140 derece Fahrenheit) daha sıcak olan ve günde 700 ml’den fazla çay tüketenlerin (yaklaşık iki büyük bardak), daha düşük derecede daha az çay tükentelenlere göre özofagus(yemek borusu) kanserine yakalanma riski %90 oranında daha yüksek olduğunu buldular.

Çalışma, kuzeydoğu İran’ın bir eyaleti olan Golestan’da 50.000’den fazla kişiyle yapıldı.

Amerikan Kanser Derneği’nden ve bu araştırmanın da baş yazarı Dr. Farhad Islami:”Birçok kişi çay, kahve ya da diğer sıcak içecekleri içmekten hoşlanır. Ancak, bizim raporumuza göre; çok sıcak çay içmek yemek borusu kanseri riskini artırabilir ve bu nedenle sıcak içecekleri içmeden önce biraz soğumasını beklemenizi öneririz.

Önce yapılan bir araştırmada da sıcak çay içme ile özofagus (yemek borusu) kanseri arasında bir bağlantı bulunmuştu. Fakat bu son yapılan yeni araştırmanın yazarlarına göre, çarşamba günü (20 Mart 2019) Uluslararası Kanser Dergisi’nde yayınlanan bu çalışmada içilen sıcak içeceklerin hangi derecede kanser riskini artırdığı ilk defa  tespit edilmiştir

Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı’na göre, yemek borusu kanseri dünyadaki en yaygın sekizinci kanserdir ve her yıl yaklaşık 400.000 kişinin ölümüne neden olan ölümcül bir hastalıktır. Bu kanser türü, genellikle duman, alkol, asit reflü ve – belki – sıcak sıvılar nedeniyle yemek borusunda tekrarlanan yaralanmalardan kaynaklanmaktadır.

Yemek borusu, yutulan gıda ve sıvıları mideye ulaştıran uzun bir tüptür.

Amerikan Kanser Derneği, 2019’da Amerika Birleşik Devletleri’nde kadınlarda 13.750 yeni özofagus (yemek borusu) kanseri vakası ve daha 3.900 yeni vakanın teşhis edileceğini tahmin ediyor.

Araştırmacılardan oluşan ekip, ortalama 10 yıl boyunca 40-75 yaşları arasındaki 50.045 kişiyi incelediler. Araştırmacılar 2004 ve 2017 yılları arasında 317 yeni özofagus kanseri vakası tespit ettiler.

 Çalışma, neden çok sıcak çay içmenin özofagus kanseri riskinin yüksek orada artırdığını incelemek için daha çok araştırma yapmak gerektiğine de yer veriyor.

Londra Hijyen ve Tropikal Tıp Okulu’ndaki farmakoepidemiyoloji profesörü Stephen Evans, içecek türünden ziyade sorunun sıcaklık olduğunu söylüyor.

Stephen Evans Bilim Medya Merkezine verdiği demeçte şunu belirtiyor: “Aslında, muhtemelen çok sıcak olan herşey bunu yapabilir. Mikrodalgadaki reçelin de yemek borusu hasarına neden olduğu bilinmektedir. Travmanın hücre değişimlerine ve dolayısıyla kansere yol açması olasıdır.”

Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa’da çay nadiren 65 santigrat derecenin üzerindeki sıcaklıklarda (149 derece Fahrenhayt) tüketilir – ancak Rusya, İran, Türkiye ve Güney Amerika gibi yerlerde, bundan sıcak ve hattâ daha sıcak çay içmek yaygındır.

ABD Çay Derneği Başkanı Peter Goggi, geçen yıl CNN’e yaptığı açıklamada şunu söyledi: “Orta Doğu’ya ya da Rusya’ya giderseniz, sürekli sıcak olan bir semaverden içiyorlar.Çok, ama çok sıcak olan...”

University College London’da kıdemli araştırma görevlisi olan Dr. James Doidge de, sıcak içeceklerin yemek borusu kanseri için belirlenmiş bir risk faktörü olduğunu söyler.

 Çeviri: AylinEr
https://amp.cnn.com/cnn/2019/03/20/health/hot-tea-linked-to-higher-cancer-risk-study-intl/index.html?__twitter_impression=true

Check Also

Geri Dönüşü Olmayan İnsan Ruhunun Ölümsüz Yolculuğu