Bir İnsanın Kimliğini Doğrulamak İçin Beyin Dalgalarını Kullanmak

Beynin belirgin kelimelere tepkisi şifrelerin yerini alabilir.

Artık karmaşık e-posta ve banka hesap şifrelerinizi hatırlamak zorunda olmayabilirsiniz. Yeni bir araştırmaya göre, beyninizin belirgin kelimelere verdiği tepki biçimi şifreler yerine kullanılabilir.

Neurocomputing adındaki akademik dergide “Beyin İzi” adında yeni yayınlanan bir çalışmada, 45 gönüllü kişi, FBI yada DVD gibi 75 adet kısaltmadan oluşan listeyi okurlarken Binghamton Üniversitesi’nden araştırmacılar onların beyin dalgalarını gözlemlediler. Beynin her bir harf grubuna verdiği tepkileri kaydettiler. Bunu yaparken de beynin okuma ve kelimeleri tanımayla bağlantılı bölümlerine odaklandılar. Gördüler ki, katılımcıların beyinleri, her bir kısaltmaya farklı tepki veriyordu. Bir bilgisayar sistemi, her bir gönüllüyü %94 doğrulukta tanımlayabiliyordu. Sonuçlar göstermektedir ki, beyin dalgaları bir kişinin kimliğini doğrulamak için güvenlik sistemleri tarafından kullanılabilir.

Beyin İzi”nin eş yazarı ve Binghampton Üniversitesi’nde Psikoloji ve Dilbilim alanında Yard.Doç. olan Sarah Laszlo’ya göre, beyin biyometriği güzel, cazip. Çünkü iptal edilebilirler ve bir parmak ya da retina da olduğu gibi kötü kaynaklar tarafından çalınamazlar.

Laszlo: “Eğer birinin parmak izi çalınırsa, bu kişi gizliliği açığa çıkmış parmak izinin yerine başka bir parmak çoğaltamaz. Artık o kişinin parmak izi sonsuza dek açığa çıkmış durumdadır. Parmak izleri iptal edilemezler. Beyin izleri ise, muhtemelen iptal edilebilirler. Yani beklenmedik bir olayda saldırganların bir kişinin beyin izini çalmaları halinde, o kişi beyin izini yeniden ayarlayabilir.”

nöron

Binghampton Üniversitesi Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği ve Biyomedikal Mühendislik bölümünde yardımcı doçent olan Zhanpeng Jin, beyin izini, düşük güvenlik uygulamalarında topluca üretilecek bir sistem olarak görmüyor. En azından yakın gelecekte. Ama önemli güvenlik uygulamaları olabilir.

Jin: “Bu sistemin uygulamalarını, Pentagon ya da Hava Kuvvetleri gibi giriş için çok kimsenin yetkili olmadığı yüksek güvenlikli fiziki mekanların parçası olarak görme eğilimindeyiz. Ayrıca buralardaki kullanıcılar, telefon ya da bilgisayarlarına giriş yapan kişilerin yaptığı gibi sürekli olarak onay vermek zorunda da değiller.”

Çeviren : Sıdıka ÖZEMRE
http://neurosciencenews.com/brainprint-verification-neuroethics-2086/

Check Also

Bunu anladığınızda Tüm Hayatınız Değişecek – Bruce Lipton