Antidepresanlar Kemikleri Zayıflatabiliyor!

antidepresan

Antidepresanlar kemikleriniz için zararlı olabilir. Selektif Serotonin Gerialım İnhibitörleri (SSGI) kullanan insanlarda kemik kırılma riskinin daha yüksek olduğu tespit edilir ancak bunun sebebinin ilaçlar ya da depresyon olduğu tam olarak net de değil.

New York, Kolombiya Üniversitesi’nden Patricia Ducy, bu konunun biraz kafa karıştırıcı ve şaşırtıcı olduğunu dile getirse de o ve ekibi yaptıkları  çalışmada farelere 6 hafta boyunca Prozac’daki (antidepresan ilanç) aktif içerek olan “fluoksetin” verilir ve bu süre sonunda farelerde kemik kütle kaybı olduğu görülür.

Ekip, kemikleri ölçerken iki aşamalı prosese bakarlar: kan ve gen aktivitesi. Ilk üç haftada, fluokssetin, genellikle kemik dokularını azaltan, kemik yıkımı yapan hücreler olan osteoklast hücrelerini zayıflatarak, kemiklerin daha güçlenmesini sağlar. Ancak 6 hafta sonunda, bu ilaç tarafından harekete geçirilen yüksek seviyede serotonin, beynin kemik gelişimini destekleyen bölgesi olan “hipotalamus”un gücünü azaltır.

Ducy: “İlk üç haftada kemik güçlenmesi görsek de bu ilacın olumsuz etkileri ile bu çok uzun sürmedi ve ani bir şekilde kayıp tespit edildi.”

İki Basamaklı Proses

 Ducy bu iki basamaklı kalıbın insanlar da görüldüğünü dile getiriyor.Kısa vadeli bir süreçte fluoksetin alanların kemiklerinin kırılma riski çok az ancak, bu ilacı bir yıl ya da daha fazla bir süre boyunca alanlarda kemik erimesi ve kırılma riski artıyor.

İsviçre Cenevre Üniversitesi Hastanesi’nden René Rizzoli bu çalışmanın Selektif Serotonin Gerialım İnhibitörleri (SSGI) nın kemikleri nasıl etkilediğinin mekanizmasını göstermesi açısından çok iyi bir çalışma olduğunu dile getirmekte.

Şimdiye kadar sigara, içkinin daha çok içilmesi ve kötü yeme alışkanlığı gibi yaşam stillerinin değişimi ile oluşan depresyonun kemik kırlımalarına sebep olabileceğini söylemek çok zordu. Bu arada diğer Selektif Serotonin Gerialım İnhibitörleri (SSGI) ilaçlar aynı etkiyi göstermeyebilirler. Örneğin; Ducy’nin ekibi, Selektif Serotonin Gerialım İnhibitörleri (SSGI) olan sitalopram’ın kemikler üzerinde herhangi bir olumlu ya da olumsuz etkiye sahip olmadığını da tespit ederler.

Çeviren: AylinER
https://www.newscientist.com/article/2104592-antidepressant-makes-bones-weaker-by-slowing-down-new-growth/?utm_campaign=Echobox&utm_medium=Social&utm_source=Twitter#link_time=1473091751

Check Also

Geri Dönüşü Olmayan İnsan Ruhunun Ölümsüz Yolculuğu