Dağıstan İnsan Genel Sağlığı ve Ekoloji Bölümü’nden Dr. Magomed Magomedov, abdestin bedenin biyolojik ritmi ve özellikle de Biyolojikal Aktif Noktaları(BAS’lar) konusunda açıklamalarda bulunur. İnsanın iç organlarının gelişmiş biyo-elektriksel bir bütünlükte olduğunu, ve bu iç organların hepsinin de, belirli organlardan sorumlu “kontrol ya da “şarj paneli” gibi işlev gören özel noktalara ev sahipliği yapan cilt ile ayrılmaz çok-kanallı iki yönlü bağlantılara sahip olduğunu dile getirir. Bu noktalara biyolojikal aktif noktalar (BAS’lar) denir.
Bu en güçlü Bas’ların çoğunluğu abdest esnasında uyarılmaktadır. Dr. Magomedov’a göre Çin tıbbının açıklamasına göre vücudda 700’den fazla BAS mevcut ve 66 tanesi hızlı refleks terapi etkilerine sahip. Bu 66 BAS noktasının 61 tanesi, abdest alınan vücud bölgelerinde bulunurken diğer 5 tanesi de ayak bileği ve diz arasında yer almaktadır.
Yapılan Çalışmalar Neticesindeki Tespitlere Göre ABDESTİN Vücudun Bazı Bölgelerindeki Yararları:
Abdest alırken yıkanan yüzle, bağırsak, mide, idrar torbası gibi organları yeniden şarj ediliyor, sinir ve üreme sistemi üzerinde olumlu etki yaratıyor ve bağırsak, mide, pankreas, tiroid bezi, solar pleksus, safra kesesi, kemik sistemi, lumbar alanı etkileyen BAS’lar ve sağ bacak tarafı üzerindeki BAS’lara olumlu şekilde uyarıyor.
AYAKLAR:
Sol ayak yıkandığında, epifiz bezinin uyarılmasından sorumlu BAS’lar çalışıyor ve bu da endokrin bezlerinin düzgün çalışmasını sağlıyor ve büyümeyi kontrol ediyor.
KULAKLAR:
Kulaklarda neredeyse tüm organların işlerini uyumlu şekilde yapmasını sağlayan yüzlerce BAS’lar mevcut. Abdestle,yüksek tansiyonu düşüyor, dişlerde ve boğaz ağrısından rahatlama oluyor. Kulakta enfeksiyona ve iç kulağı ve dengeyi etkileyebilecek cerumen salgısı-wax (mum) birikimini engelliyor.
Ayrıca deri enfeksiyonlarını,ayak mantarını,iltibap birikimini engelliyor. Özellikle beyne ve böbreklere daha fazla kan akışı sağlıyor. Diş dökülmesinden, göz enfeksiyonundan, sinüs, alerjik rinit, pelvik ve diğer bakteriyal enfeksiyonlardan koruyor.
Sempatik ve parasempatik sinirler bedenin iki sinir ağını oluşturur ve bedendeki tüm aktiviteleri düzenler. Cinsel ilişkiden sonra bu iki sinir ağı arasındaki denge bozulur ve
parasempatik sinirler, sempatik sinirlerin düzgün çalışmasını olumsuz etkiler. Gusül abdesti, sempatik sinirleri yeniden aktive ederek, bu iki sinirler arasında tekrar dengeyi sağlıyor.
Çeviren:AylinER
http://miraculousquran.blogspot.com.tr/2009/08/surah-al-maida-56-benefits-of-ablution.html?m=1 ‘den derlenip çevrilmiştir.