Portreleri şekillendiren ön yargılar

 

Canon’un ön yargılarla ilgili yaptığı deneyde bir aktör, 6 farklı fotoğrafçıya 6 farklı kişi olarak tanıtıldı ve sanatçılardan onun portre fotoğrafını çekmeleri istendi. Ön yargıyla şekillenen fotoğrafların altısı da birbirinden farklıydı.
portre1

Fotoğraf ekipmanları üreticisi Canon, portre fotoğrafçılığı üzerinden önyargılarımızla ilgili bir deney yaptı. Deneyde bir aktör, altı farklı fotoğrafçıya altı farklı kişi olarak tanıtıldı ve onun portre fotoğrafını çekmeleri istendi. Önyargıyla şekillenen fotoğrafların altısı da birbirinden oldukça farklıydı.

Aktör, fotoğrafçılara milyoner, medyum, hayat kurtaran bir kimse, eski mahkûm, balıkçı ve alkolik olarak tanıtıldı. Farklı kimliklerle tanıtılan bu kişi aslında Michael isminde bir aktördü. Michael, fotoğrafçıların kendinden istediği kompozisyona göre poz verdi.

Sonunda çekilen altı fotoğraf yan yana asıldı ve onu kaydeden fotoğrafçılara gösterildi.

Şirket bu deneyle merceğin ardındaki yaratıcı güce vurgu yaptığını ve önyargıların bizi nasıl şekillendirdiğini göstermek istediğini açıkladı. Canon deneyin sonucunu şu şekilde özetledi:

“Fotoğraf, kameranın önündeki özneden çok kameranın ardındaki özne tarafından şekilleniyor.”
portre2 portre3 portre8.JPG portre5.JPG portre6.JPG portre7.JPG

http://www.aljazeera.com.tr/haber/portreleri-sekillendiren-yargilar

Check Also

Süt ve Kazein Proteini Gerçeği: Süt Gerçekten Faydalı Mı?

https://bifazlasi.com/yillarca-yanlis-ogretilen-bir-yanlis-sut-ve-kaizen-gercegi/ Süt ürünleri proteini Kazein ve sağlığınız arasındaki rahatsız edici ilişki