Kulak Yaşına Göre Ses Melodisi

Cep telefonu firmaları, bilimsel gelişmeleri takip ediyor ve “insanın bazı yaşlarda belli frekans aralıklarındaki sesi duyamadığını”ndan yola çıkarak, 40 yaş üstünün duyamadığı seslerden üretilen cep telefonu melodisi üretiyorlar.

Dış kulak tarafından, kulak zarı titreştirilir. Bu titreşimler orta kulağın üç küçük kemiği olan, çekiç, örs ve üzengi’ye; üzengiden de, oval pencerenin çok ince zarından iç kulağa geçer. Oval pencere, kulak zarından çok ufak olduğundan, haraketleri daha küçük fakat şiddetlidir. Sonunda, titreşimler, gerçek işitme organı olan ve ses uyarılarını beyne ileten, salyongoza (koklea) erişir.

Ses uyarılarını algılayıp, beyne ileten salyangozun titreşimleri alıp ve beyne yollamasındaki ya da daha önceki basamaklardaki etkin ve düzenli çalışmamayı, beyin kendisine iletilmemiş frekans olarak değerlendirip, işleme sokmaz. Ancak, bu beynin gelen tüm titreşimleri duymadığı(!) anlamına gelmez, sadece değerlendirmeye almaz!. Her an beynimiz sayısız frekans ve titreşimlere maruz kalmaktadır. Belki beden yaşı kırk(!)tan sonra beynimize transistörlü ses frekans yükselticisi yerleştirerek, onları algılayamayız ama beden yaşı ne olursa olsun, beyin kapasitemizi yükselterek, hakikî manada duymayı gerçekleştirebiliriz!…

Check Also

Süt ve Kazein Proteini Gerçeği: Süt Gerçekten Faydalı Mı?

https://bifazlasi.com/yillarca-yanlis-ogretilen-bir-yanlis-sut-ve-kaizen-gercegi/ Süt ürünleri proteini Kazein ve sağlığınız arasındaki rahatsız edici ilişki