Gece görüşü sağlayan damla

gece1Amerikalı bilim insanları karanlıkta görmeyi sağlayan damla geliştirdi. Birkaç saat boyunca zifiri karanlıkta görmeyi sağlayan damla ileride piyasaya sunulabilir.

Amerikalı bilim insanlarının araştırması, denizin derinliklerinde, ışığın olmadığı bölgelerde yaşayan balıkların gece3gözlerinden elde edilen, gece körlüğünün ve bazı kanser türlerinin tedavisinde kullanılan ‘Chlorin e6 (Ce6)’ adlı bir kimyasalı içeren damlanın gözlere damlatıldığında, zifiri karanlıkta da görmeyi sağlayabildiğini ortaya koydu.

Bilim insanları damlaya bu maddenin yanında insülin ve dimetil sülfoksid bileşiğini ekledi.

Araştırmaya imza atanlardan biyokimya uzmanı Gabriel Licina’nın retinasına damlatılan sıvı sayesinde bilim adamının 50 metreye kadar bir alanda insan ve nesneleri ayırt edebildiği belirlendi. gece6 Birkaç saat sonra Licina’nın gözlerinin normale döndüğü ve aydınlıkta da sorun çekmediği belirtildi.

Deneylerin devam edeceğini ifade eden bilim insanları çalışmanın gece kurtarma çalışmalarına yardımcı olabileceğini vurguladı.
Çalışmaya ilişkin makale, bilim insanlarının ‘Science for the Masses (Halk için Bilim)’ adlı sitesinde yer aldı.
Etkisi kalıcı değil.

Gece görüşü sağlayan damlanın bir saat içinde etkili olmaya başladığı ve ilk olarak 10 metre, ardından 50 metreye gece7kadar görüş sağladığı ifade edildi. Hatta, gözlerin ‘aşırı’ ışık emmesi nedeniyle kapalı alanda güneş gözlüğü takılması bile gerekebileceği belirtildi.

Araştırmacılar, birkaç saat etki gösteren Ce6’nın deneyler sonucunda istenilen sonuç edilirse şişeler halinde satılabileceğini düşünüyor. Göz kapakları ile göz  küresi arasında damlatılan 50 mikrolitre Ce6, kontrol grubuyla denendiğinde nesnelerin üçte birinin başarıyla tespit edilebilmesini sağladı. Licina ise yüzde 100 başarıyla nesneleri seçebildi.

gece9

 

http://www.milliyet.com.tr/fotogaleri/52137-gece-gorusu-saglayan-damla/ 

Check Also

Geri Dönüşü Olmayan İnsan Ruhunun Ölümsüz Yolculuğu