Balerinlerin başları hiç dönmeden nasıl defalarca dönüş yapabildikleri ortaya çıktı.
Balerinlerin, beyin yapısında oluşan farklılıklar sayesinde başının dönmediği belirlendi. İngiliz bilim adamları, 29 balerin ile 20 kadın sporcunun beynini karşılaştırdı.
Katılımcılardan karanlık odada, bir sandalyenin etrafında dönmeleri istendi ve durduktan sonra nasıl hissettikleri soruldu. Bilim adamları ayrıca, katılımcıların göz refleksini ölçtü ve MR ile beyin görüntülerini inceledi.
BEYİN YAPISI ÇOK DAHA FARKLI
Balerinlerin beyin yapısında büyük farklılıklar tespit edildi. Balerinlerin beyinciğindeki denge organlarının verilerinin işlendiği bölüm ile serebral kortekste baş dönmesi algısından sorumlu bölümün sporcularınkinden farklı olduğu görüldü. Beyincikteki bölümün balerinlerde daha küçük olduğu da belirlendi.
Bilim adamları, balerinlerin yıllarca süren eğitiminin başın konumu ve hareketleri ile ilgili bilgileri taşıyan iç kulaktaki denge organlarına giden sinyalleri engellenmesini sağladığını, böylece defalarca tek ayak üzerinde dönebildiklerini belirtti.
DÖNMEYE DİRENÇLİ OLUYORLAR
Araştırmaya imza atanlardan Barry Seemungal, balerinlerin beyninin yıllar içinde baş dönmesini gerektirecek verileri bastırmaya uyum sağladığını, bunun sonucunda baş dönmesi algısından sorumlu bölgeye giden uyarının azaldığını ve dansçıların dönmeye “dirençli hale geldiğini” ifade etti.
Seemungal, baş dönmesinin yaygın bir sorun olduğunu ancak balerinlerin baş dönmesine karşı kendilerini “eğittiğinin” görüldüğünü, beynin bu bölümlerinin incelenmesinin kronik baş dönmesi olan hastaların daha iyi tedavi edilmesine ışık tutabileceğini vurguladı. Araştırma, “Cerebral Cortex” dergisinde yayımlandı.