Teknoloji hakkında konuşmaktan ne kadar zevk aldığımı bilirsiniz. İşte şimdi size açıklayacağım şey aklınızı başınızdan alıcak. Kristaller açısından mükemmel bir olay ve ayrıca bu anlatacağım ile “sınırlı data depolanması” konusu da burada sona erecek gözükmekte…
Son bir kaç yıldır pek çok teknoloji şirketinin sır olarak saklama konusunda ikiye ayrıldığı yeni bir data depolama aleti var ve Hitachi geçtiğimiz günlerde Kuartz camından bir tabaka geliştirdiklerini ve bunun da 300 milyon yıla kadar potansiyel olarak datayı saklayabildiğini açıkladı.
Sizin bildiğiniz Plak, CD, USB çubuğu, manyetik teyp dışında mevcut olan data depolama aygıtlarının hiç birisi bu etkileyici, yeni teknolojinin eline su dökemez.
Bakın Scientific American Dergisi bu konuda ne diyor: “Prototip eni 2 cm, kalınlığı 2 cm olan bir kare kuartzdan meydana gelmiştir. Bu çip, femtosaniyede, aşırı derecede kısa ışık atışları üreten noktalardan dört tabaka barındırmaktadır. Bu noktalar ikili formda bilgiyi yansıtır. Bu ikili form, uzak gelicekte dahi anlaşılabilir ve temel optik bir mikroskopla bile okunur olmalıdır. Çünkü, bunda aşınma yüzeyinin etki edemeyeceği tabakalar gömülüdür.”
Bu açıklamanın heyecanlı olamsının yanında, bunda daha öte bir şey var. O da; Hitachi’nin bu noktada, datanın televizyon ya da bilgisayar gibi basit aletlere transferinin bir yolunu bulur bulmaz( yukarıda resimde gördüğünüz üzere, çipin temel modeli,bir CD’den azcık daha iyi olan bir data depolama kapasitesine sahip) bu hakiki anlamda üretilebilen çipi, muhtemelen pazarlamaya başlayacak.
Ancak bu teknoloji basitçe, acemice ortaya konmuş, dersek yeridir. Çünkü,bazı insanlar daha büyük ve daha iyi birşey için çoktan çalışmaya başlamışlar bile!.
İngiltere, Southhampton Üniveristesi’nden bilimadamları çok daha inanılmaz bir teknoloji geliştirmekteler. Buna “ Süperman Kristalleri” deniyor ve potansiyel olaral 350TB depolama kapasitesine sahip olduğu ve bunun sonsuza kadar sürdüğü söyleniyor!
Bu teknolojinin halka tanıtımın yapılacağı herhangi bir prototipi henüz mevcut değil ve 350TB depolama bir spekülasyon ama yine de kulağa ümid vaadedici gelmekte.
5D optik depolama yazı kurulumu: femtosaniye lazer, konumsal, üç boyutlu ışık modülatörü (SLM), fourier lens(FL), yarım-dalga tabak matriksi (»/2 M),dikronik-iki renkli ayna, 1.2 NA su imersiyon-dalma objektifi, silika cam örneği,dönüştürüm zemini. (Resim: Southhampton Üniveristesi)
Bilimadamları, ışığın titreşimlerini femtosaniye (saniyenin katrilyon,milyon ya da milyarda biri) içinde yayan femtosaniye lazeri kullandırlar.5D lazer okuyucu ve yazıcı, nano-yapılı bir cam üzerine ve neredeyse 360 TB/disk data kapsitesi kadar kayıt yapabiliyor, 1000°C ye kadar termal dayanıklılık ve neredeyse sınırsız yaşamboyu kapasiteye sahip.
Bilgi kodlaması, boyutu ve nano yapıların 3 boyulu poziyonluna ek olarak orayantasyonu içeren 5 boyutta ulaşır.
Kristaller görünüşe göre halâ sihirliJ onların cebinizde olmasına da gerek yok.Kristallar, gelecekte tüm bilgisayarlarımızın temelini oluşturabilir. Şimdi öyle de zaten demek istedim ama belki de bundan daha da fazlası olabilir…
Çeviren:AylinER
http://thespiritscience.net/2014/02/13/data-storage-crystal-quartz-will-change-everything/