Plüton ve Ötesi

Plüton’un Ötesinde Belki de İki Devasa Gizli, Keşfedilmemiş Gezegen Mevcut

Canavarlar çoğalıyor. Astronomların “PlanetX” adını taktıkları devasa bir gezegenin varlığını açıklamalarından sadece birkaç ay sonra, İspanya’daki bir ekip, güneş sistemimizin uzak köşelerinde iki devasa gezegenin saklanıyor olduğunu açıkladılar.

Cüce gezegen “planet 2012 VP113” mart ayında keşfedildiğinde, Plüton’un yörüngesinin ötesinde mevcut olan alışılmadık az miktardaki kayalık objelerden bir tanesi ilan edilmişti. Bu küçük objeler, ilginç bir biçimde hizalanmış yörüngelere sahiptiler, öyle ki hattâ bayağı ötesinde olan gizli  bir gezegen onların hareketlerini etkileyebilmekteydi. Bu gizli dünyanın belki de dünyamızın kütlesinden 10 kat daha fazla olabileceğini ve dünyanın güneşe olan mesafesinden belki de kabaca 250 kat daha geniş bir çap içinde güneşin yörüngesinde döndüklerini bilimadamları hesapladılar.

İspanya’daki Madrid Complutense Üniveristesi’nden Carlos and Raul de la Fuente Marcos kardeşler, bu devasa cisimleri başka bir şekilde incelediler. Kardeşler, bunların garip bir biçimdeki yörüngesel hızlanmaları yanında, bu cisimlerin ayrıca şaşırtıcı yapılara da sahip olduklarını buldular.

Klavuz-Önder Gezegen

Örneğin; biliyoruz ki;Neptün ve Plüton orbital bir rezonans içindeler—Plüton güneşin etrafında  iki dönüş yaptığında, Neptünün 3 kere dönmüş oluyor. Benzer olarak bir grup küçük cisim, biraz daha uzak ve gizli bir gezegene yanaşık bir düzen içinde, ona  uyumlu bir şekilde hareket ettiği gözükmekte. Bu gezegen Mars ve Satürn arasında bir kütleye sahip olabilir ve o, dünyanın güneşe olan mesafesinden 200 kat daha uzak bir mesafede yer alabilir.

Bazı daha küçük cisimlerin uzamış yörüngeleri olduğu için onları daha uzak mesafede tutabiliyor. Dolayısıyla bu büyüklükteki bir gezegenin başka bir cisime dinamik anlamda bağlı olmadığı takdirde,  diğer cisimlere bu kadar yakın olarak yörüngesinde dönmesi  beklenmedik bir şey. Bu devasa gezegenin kendisi  daha büyük çapta olduğunu, ve yaklaşık dünyanın güneşe olan mesafesinden 250 kat daha fazla mesafede  olan bir dünya-gezegen ile rezonans içinde olduğunu, bilimadamları tıpkı bir önceki araştırmada olduğu gibi  tahmin etmekteler.

Varsayılan bu gezegenleri gözlemlemek biraz aldatıcı olabilir. Daha küçük cisimler eliptik-oval yörüngelere sahipler ve onlar sadece güneşe yaklaştıklarında tespit ediliyorlardı.Ancak büyük gezegenler dairesel yörüngeye sahipler  ve yavaş ve sönük bir şekilde hareket edebiliyorlar ki bu da onların mevcut teleskopla görülmesini zorlaştırıyor. Carlos şöyle ifade ediyor: “Dolayısıyla,onların henüz bulunmamış olması o kadar da şaşırtıcı değil.”

Washington DC’deki Carnegie Bilim Enstitüsü’nden “2012 VP113” adlı gezegeni keşfedenlerden Scott Sheppard : “Bu had safhada farklı olan uzak cisimler az sayıda oldukları için,bu uzak gezegenlerin lokasyonları ve sayıları hakkında net bir şey söylemek kolay değil.Ancak, yakın gelecekte, güneş sistemimizin dışındaki yapının nasıl bir şey olduğunu belirlemeye yardım etmesi için daha fazla cisimle, gezegenle çalışmalıyız.”

Çeviren: AylinER
http://www.newscientist.com/article/dn25711-two-giant-planets-may-cruise-unseen-beyond-pluto.html?utm_source=NSNS&utm_medium=SOC&utm_campaign=hoot&cmpid=SOC|NSNS|2013-GLOBAL-hoot#.U5pIcXbb58E

Check Also

Geri Dönüşü Olmayan İnsan Ruhunun Ölümsüz Yolculuğu