Zekâ, İnsan Beynindeki Temel Bir Algoritmadan Kaynaklanıyor

ÖZET

  • Bir teori, düşüncelerimizin tamamının temel bir algoritma olan N = 2i-1’in bir fonksiyonu olduğunu önermektedir.
  • Yapay sinir ağları beyne çok benzer çalıştığı için bu gelişme Yapay Zekâ için çok büyük olabilir ve bu formülün uygulanması gerçek zekânın anahtarı olabilir.

BAĞLANIRLIK TEORİSİ

İnsan beyni, insan vücudundaki en gelişmiş organdır. Beynin yapabileceği şeyler ve bunların nasıl yapıldığı, yapay zekâ modeline (AI) ilham vermiştir. Şimdi, Frontiers in Systems Neuroscience adlı dergide yayınlanan yakın tarihli bir araştırma, insan zekâsının temel bir algoritmanın bir ürünü olabileceğini gösteriyor.

Gürcistan’da yer alan Augusta Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden sinirbilimci, araştırmacı ve yazar Joe Tsien’e göre, bu algoritma Bağlanılırlık Teorisi’nde bulunmakta ve “karmaşık beyin hesaplamalarının temelinde, nispeten basit matematiksel mantık yatmaktadır”. Teoriyi ilk olarak Ekim 2015’te önerdi.

Bu teori temel olarak bilginin edinilmesi ile birlikte, edinilen bilgilerden genelleme ve sonuç çıkarma yeteneğimize ilişkin bir teoridir. Milyarlarca nöronun bir araya getirilmesi ve hizalanmasının bir fonksiyonudur. Tsien, “Beynin inanılmaz derecede basit bir matematiksel mantık üzerinde çalıştığını gösteren kanıtları sunuyoruz” dedi.

BEYNİN FORMÜLÜ

Teori, benzer nöron gruplarının, temel fikirleri veya bilgileri ele almak için karmaşıklığı nasıl oluşturduğunu açıklar. Bu gruplar olası tüm fikir kombinasyonlarını işleyen fonksiyonel bağlantı motiflerine (FCM) kümelendirilir. Daha fazla grup daha karmaşık düşüncelere dahil olmaktadır.

Tsien ve ekibi test etmek için, algoritmanın yedi farklı beyin bölgesinde nasıl çalıştığını izlemiş ve belgelemiştir; her bir bölge, farelerdeki ve hamsterlerdeki gıda ve korku gibi temel işlerle ilgilenmektedir. Yapılan çalışma, algoritmanın, fonksiyonel bağlantı motifleri için kaç tane grubun gerekli olduğunu, yani iki tabanlı bir permütasyon mantığını (N = 2i-1) temsil ettiğini belirtti.

Hayvanlara dört farklı gıdanın (kemirgen bisküvisi, topak, pirinç ve süt) çeşitli kombinasyonlarını verdiler. Beynin belirli alanlarına yerleştirilen elektrotları kullanarak, nöronların tepkilerini “dinleyebiliyorlardı”. Bilim insanları, Bağlantısallık Kuramı’nın tahmin ettiği şekilde, gıda kombinasyonlarının çeşitliliğine cevap veren 15 farklı nöron ya da nöron grubu kombinasyonunu belirleyebiliyorlardı. Ayrıca, bu sinirsel grupların bağlantıları beyinde önceden kurulmuş gibi görünüyor, çünkü besin seçimleri yapılır yapılmaz anında görünmekteler.

İnsan beynindeki zekâ, bütün karmaşıklığıyla birlikte belirli bir algoritma ile özetlenebilirse, yapay zekâ için bunun ne anlama geldiğini bir hayal edin. Bu durumda, yapay zekâ nöral ağlarının işleyişi için aynı algoritmanın uygulanması mümkündür. Çünkü bunlar zaten beynin yapısal bağlantılarını taklit etmekteler.

Referanslar: AugustaFrontiers in Systems NeuroscienceSci-News

Çeviren : Gültekin METİN
https://futurism.com/intelligence-may-stem-from-a-basic-algorithm-in-the-human-brain/

Beynimiz; zaman ve mekân kavramlarının ötesinde, derindeki bir varlığın hükmünün, başka bir boyuttan gönderdiği projeksiyonların girişim frekanslarını, matematiksel olarak değerlendirerek, gördüğümüz yapılara dönüştürücüsü …” (1989http://www.ahmedhulusi.org/tr/sohbet/sisteme-dair-aciklama)

Check Also

Geri Dönüşü Olmayan İnsan Ruhunun Ölümsüz Yolculuğu