Yiyecekler ve Egzersiz Beyindeki Yaşlanmayı Tersine Çevirebilir

Yapılan bir çalışma, sağlıklı yiyeceklerin ve bol miktarda egzersiz yapmanın sağlığın anahtarı olduğunun bir sır olmadığını göstermeye devam ediyor. Ancak, en son yapılan analiz, bunların yaşlanmanın bazı etkilerini tersine çevirerek, beyinde ne kadar büyük bir fayda sağlayabileceklerine dair bazı güçlü rakamlar ortaya koyuyor.

Nöroloji dergisinde yayınlanan bir araştırmada, Duke Üniversitesi Tıp Merkezi’nde psikiyatri profesörü olan James Blumenthal liderliğindeki araştırmacılar, düşünme problemleri gösteren bir grup yaşlı insanla yaptıkları araştırma, altı aydan fazla egzersiz yapıp, daha sağlıklı yediklerinde bilişsel testlerde performanslarının artabildiğini gözlemlediler.

Kendilerinden ortalama olarak 28 yaş büyük 90’lı yaşlarındaki insanlara benzeyen düşünme becerileri gösteren 160 kişi ile yapılan çalışma yapıldı. Gönüllüler dört gruba ayrıldı. Bir grup aerobik egzersiz programına katıldı, diğerine düşük sodyumlu bir diyet verildi, üçüncüsünün aynı anda hem egzersiz yapması, hem de yiyeceklerini, yeme stillerini değiştirmeleri istendi ve dördüncü kontrol grubuna da beyin sağlıklarını iyileştirme konusunda eğitim seminerleri verildi.

Diyetini/yediklerini değiştiren ve aynı zamnda da egzersiz yapan grup, altı ay sonra bilişsel testlerde en büyük gelişmeyi gösterdi. Test puanlarında (9 puan gelişmiş) daha genç-84 yaşındakileri ile benzerlik gösterdiler.. Kontrol grubu ise, beyin testlerinde devam eden,sürekli bir düşüş sergilerdiler ve araştırmacılar, sırf egzersiz yapan veya sırf yiyeceklerini değiştirenlerde önemli bir değişlik görmediler.

Blumenthal: “Sonuç olarak, bilişsel yetersizliğe sahip olan bu insanlar için bile egzersizden faydalanmakta geç kalınmış değil. O durumda bile faydalanabilinir.”

Çalışmadaki tüm kadın ve erkekler çalışmaya başladıklarında egzersiz yapmıyorlardı, hareketsizdiler, ve bilişsel gerileme belirtileri gösteriyorlardı ama bunama yoktu. Ayrıca, en az bir kalp hastalığı ile ilişkili risk faktörüne sahiptiler. Araştırmacılar, kalp sağlığının ve kanın vücutta ne kadar iyi dolaştığının bilişsel becerilere sahip olmada önemli olduğunu biliyorlar.Çünkü, beynin, aktivitelerini artırmada oksijen bakımından zengin kana ihtiyacı vardır.

Blumenthal, gelişen bilişsel sorunları olan ve hattâ potansiyel olarak demans riski taşıyan bu grupta bile diyet ve egzersizin bilişsel performansı artırmaya yardımcı olduğunu görmekten etkilenmiş. Blumental: “Bu bir gerekli tedavi değil tabii ki, ancak şu anda demansın önlenmesi için herhangi bir farmasötik/ilaçla müdahaleye sahip değiliz. Dolayısıyla, bu grup insanlarda egzersiz ve  sağlıklı yiyeceklerin yenilmesi belki de yaşam tarzını iyileştirmenin bir başlangıç noktası ve bu iki etkenin genel refahları için yaşam boyunca önemli etkileri olabilir.”

Egzersiz programı, insanların bir koşu bandı veya haftada üç kez sabit bir bisiklet üzerinde en yüksek kalp atış hızlarının yaklaşık % 70‘ini kullandığı araştırma tesisinde üç aylık denetimli fiziksel bir aktiviteyi içeriyordu. Çalışmanın son üç ayı boyunca, insanlar, bir spor salonuna gittiler, evde kendi egzersiz ekipmanlarını kullandılar veya mahallelerinde sıkı yürüyüşler yaptılar. Bunun yaparken de araştırmacılar tarafından belirlenen bir rejim de uyguladılar. Diyet grubu, kan basıncını kontrol etmek ve kalp sağlığını iyileştirmek için tuzu azaltmayı ve lifi arttırmayı vurgulayan Hipertansiyonu Durdurmada Diyet Yaklaşımları’na (DASH) bağlı kaldı.

Sırf yediklerini veya sırf egzersizlerini değiştiren gruplarda bilişsel işlevlerinde önemli gelişmeler gözlemlenmedi. Blumenthal, bunun sebebinin belki de çalışmanın bir değişiklik kaydetmek için yeterli derece de büyük  çapta yapılmamış olmasından kaynaklanabileceğini söylüyor.

Blumental: “Hem egzersiz hem de diyet programlarını takip eden grubun en büyük yararı görmüş olması, iki müdahalenin beyin sağlığını iyileştirmek için birlikte çalışabileceğini gösteriyor. Bu çalışmada, egzersiz ve sağlıklı beslenmenin birlikte hiç olmadığı kadar iyi ve yararlı olduğuna dair kanıt gördük. Azalan nörobilişsel işlevlerde iyileştirmeler elde edebileceğini ve hattâ demans gelişimini yaşamın sonlarına ertelenebileceğini gösterdik.”

 Çeviri: AylinER
http://time.com/5484017/diet-exercise-reverse-aging/

Check Also

Geri Dönüşü Olmayan İnsan Ruhunun Ölümsüz Yolculuğu