Ya Nükleer Savaş Çıkarsa?

nükleer

Hindistan ve Pakistan arasındaki Kaşmir üzerinden süren anlaşmazlıktan bahsetmesek dahi, Moskova ve Washington arasındaki savaş tehditleri halen sürüyor.

Çin’in nükleer silah deposu hızla büyüyor.

Bazıları ise hala İran’ın nükleer planları hakkında endişe duymakta.

Kuzey Kore nükleer bir güç durumunda.

Soğuk savaş dönemi geçmiş olabilir fakat mevcut silahlarla beraber jeopolitik hamle planları hala güncelliğini koruyor.

Gelecek 60 yıl içinde bir nükleer savaş ihtimali olabilir mi?

Dünya, çoğunluğu Rusya ve Amerika Birleşik Devletleri’nde olmak üzere halen 10.000 nükleer başlığa sahip. Umalım ki bu iki devlet düğmeye basmasın ve Hindistan ve Pakistan arasındaki gerginlik günün birinde patlak vermesin !

Güney Asya’dan uzakta yaşayan bir çok insan, bu tür bir gerginliğin kendilerini çok  da fazla tehdit etmeyeceğini zannedebilir. Tekrar düşünün !

İki ülke de kendi aralarında 200’ün üzerinde küçük sayılabilecek nükleer başlığa sahip. Bunların sadece yarısını serbest bıraktıklarını düşünürsek, bu 115 kilotonluk bir nükleer mühimmat demektir ki, sadece 1945’te Hiroshima’ya atılan “küçük çocuk” adlı atom bombasının boyutlarına denk düşer.

Patlamaların yaratacağı katliam, dev yangın ve radyasyon fırtınalarıyla beraber Karachi ve Delhi gibi mega şehirlerde milyonlarca insanı öldürebilecektir!

Fakat , New Jersey’deki Rutgers Üniversitesi’nden Alan Robock ve Colorado’daki Ulusal Atmosferik Araştırma Merkezi’nden Michael Mills simulasyonlarına göre, bu tablo sadece bir başlangıç olacaktır !

Bu yangınlar stratosfere, dünyanın çevresine hızla yayılacak olan 5 milyon ton civarında sıcak duman gönderecektir. Bu büyük sis bulutu, dünya yüzeyine ulaşan güneş ışınlarını %8 oranında kesecektir ki, bu oran ; Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya’nın büyük bölümünde ortalama kış sıcaklığını ürkütücü bir şekilde 2,5 ila 6 °C düşürmeye yetecek. Üstelik birkaç günlüğüne değil !

Bütün bu tesirlerin maksimum değere ulaşması yaklaşık 5 yıl sürecek ve yan etkiler 10 yılın sonunda dahi güçlü bir şekilde hissediliyor olacak!

Ayrıca nükleer bir kışın yanısıra, hava sistemlerinin enerji kaybetmesiyle beraber, iklim modelleri yağışların da azalacağını öngörüyor.  Asya musonları kesilecek, bu yüzden 2 milyar insan yaklaşık %80 oranında daha az suya ulaşacak ! Amazon havzası ve halen  kurak olan güneybatı Amerika ve batı Avustralya ise nispeten daha iyi durumda olabilecek.

Duman bulutu, normalde soğuk olan stratosferi 30°C kadar ısıtacak, serbest kalan  kimyasal nitrojen, ozon tabakasını büyük ölçüde tahrip edecektir. Fakat bu durumda cilt kanseri en az ilgilendiğimiz konu olacak, çünkü, neredeyse buzul çağa yakınlaşacak dereceler donmalara neden olarak, normalde yiyeceklerin yetişmesine olanak veren uygun süreyi  40 güne varan oranlarda kısaltacak.  Yağış kıtlığı ve UV yoğunlaşmasıyla beraber bu durum,  ekin hasatlarında sıkıntı oluşturacak .

Nükleer kış, global  kıtlık getirecek!

Bütün bu senaryolar, hatırlayın ki küçük ve bölgesel bir savaştan çıktı !

Missouri Üniversitesi’nden Steven Starr, Rusya ve Amerika arasındaki bir nükleer transferin, havaya 150 milyon tonluk bir duman bulutu bırakacağını hesapladı.

Bu ise, güneş ışığını %70 oranında bloke ederek, dünyayı 20°C veya daha fazla soğutacak!

Yiyecek üretilemeyince çoğu insan açlıktan ölme noktasına gelecek.

Geçtiğimiz 60 yılın en büyük jeopolitik başarılarından biri nükleer savaştan uzak durmaktı.

Gelecek 60 yıl içinse şans dileyelim!

Çeviren : Sibel Tanyel TOPÇU
https://www.newscientist.com/round-up/world-2076/?utm_campaign=Echobox&utm_medium=Social&utm_source=Twitter&cmpid=SOC|NSNS|2016-Echobox#link_time=1479488808

Check Also

Geri Dönüşü Olmayan İnsan Ruhunun Ölümsüz Yolculuğu