Sorgulama Etkisi (Overview Effect)

AylinER – 15 Haziran 2008

Overview effect (sorgulama-gözden geçirme etkisi), dünyayı bir mesafeden özellikle yörüngeden ya da aydan seyr etme ve gezegendeki herşeyin TEK ve BİR BÜTÜN olduğunu idrak etme tecrübesine verilen addır. Bu ad, yazar Frank White tarafından “The Overview Effect: Space Exploration and Human Evolution” adlı kitabında tanımlamaktadır.

Bu gözden geçirme etkisi, seyr edenlerin, dünyanın bölümlerini seyr etmeden, TÜM sistemi seyr etmeye geçişin bilinçsel sıçramasını temsil etmektedir. Uzaydan dünyayı seyr eden astronotlara o noktandan seyr ile tüm ulusal, yöresel sınırlar kayboluyor, ve bizleri birbirimizden ayrı düşüren çatışmalar önemini yitiriyor!.http://www.overviewinstitute.org/declaration.htm

Şubat 1971 yılında astronot Edgar Mitchell, çok az bilinen “Overview Effect”i tecrübe eder. Astronot Edgar Mitchell, bu etkiyi yoğun bir mutluluk duygusu,ve zamanın olmadığı, zamansızlığın hissedildiği, evrensel boyutlu bir seyrin kendisini kapsadığını hissetmesine yol açan bir etki olduğunu anlatmakta ve şöyle eklemektedir: Vücudundaki tüm atomların her zerresinin uzaydan seyr etmekte olduğu gezegenle(dünya) ve evrendeki her bir atom ile bağlantılı olduğunu fark etmeye başladığını dile getirmektedir. Öyle ki, dünyanın insan ve diğer hayvan ve sistemleri ile birlikte TEK BİR BÜTÜN olduğunun yoğun bir farkındalığını yaşamaktadır.

Bu deneyimi yaşayan ilk ve son kişi Edgar Mitchell değil elbette…

Rusty Schweikart, 6 Mart 1969 yılında “Apollo 9” adlı uzay aracından çıkıp, yürürken şunu deneyimlemiştir:
Dünyanın etrafını 1.5 saatte dolaşırken, varlığını ve TÜM ‘ü anlamaya başlıyorsun… İşte farkı oluşturan bu!… Bu o kadar güçlü bir duygu ki seni kapsadığında, İnsanın bir bütünden oluşmuş unsur olduğunu hissediyorsun!.”

Schweikart’ın deneyimi de Mitchell’in deneyimi ile aynı, ve O da Mitchell gibi herşeyin birbiri ile bağlantılı olduğunu ve bunu sezgisel olarak hissetiğini açıklamaktadır.
Bu iki astronot ve diğer pek çok astronotun benzer deneyimleri, beyin üzerinde çalışmalar yapan bilim insanlarının ilgisini çekmektedir. Bu “Overview Effect” ya da tüm maddenin sinerjik olarak birbiri ile bağlantılı olmasının akut farkındalığı, bazı dinlerdeki deneyimlerle bir şekilde benzerlik taşımaktadır…

2008 yılında genişletilmiş baskıyla yayınlanan “The Way of the Explorer” adlı kitabın yazarı Ed Mitchell, kitabında “dyacid model” diye adlandırdığı “ikili bir model”den bahsetmektedir. Bu ikili diye adlandırdığı modele göre, enerjinin iki taraflı yönünden bahsetmektedir. Ona göre, madde ve enerji, bilmek ve bilgi ikili model diye adlandırılan enerjini iki yüzünün temelini oluşturmakta…

İnsan bilincinin bilimini keşfetmeye yönelik çalışmalar yapan Mitchell’a göre, bilim henüz “Bilinç”in tanımını yapmamıştır. Bilinç’e ait bir sözlükte yer alan tek ve en basit anlamdaki tanımlama; “Biliç”in “farkındalık” diye tanımlanmasıdır. Bilinç, “farkında olmak” demektir ve bir varlığın ne kadar karmaşık olduğuna bağlı olarak da farklı bilinç seviyeleri oluşmaktadır. Pek çok defa laboratuvarlarda bilinci en basit anlamda, bitkilerin seviyesinde ya da basit bakterilerde ya da basit canlı yapılarda deney ve uygulama yolu ile incelemişlerdir.

Mitchell’e göre bilincin ne olduğu ve farkındalık noktasından incelenmesinde ulaşılan nokta, şimdilik kuantum seviyesidir…
Mitchell Tanrı’ya inandığını ancak geleneksel “büyükbaba figürü” versiyonu olan Tanrı anlayışına inanmadığını belirtmekte ve evrenin başlangıcının büyük bir gizeme sahip olduğunu, ve büyük patlamanın evrenin başlangıcına bir cevap olup olmadığı hakkında cevaplanacak pek çok soru olduğunu açıklamakta ve henüz bu sorulara tam anlamı ile açıklık getirilmediğini ve belirli bir süreç içerisinde bu konulara açıklık getirebilecek çok daha iyi yollar bulunabileceğini düşünmektedir.
http://www.mindpowernews.com/SpaceEuphoria.htm

Çeviren: AylinER (Yukarıdaki makaleden önemli kısımlar çevrilmiştir.)

Yukarıdaki makaleyi okuduğumda ilk olarak “Overview effect” adı altındaki özellikle astronotlarda oluşan etki dikkatimi çekti. Bu etkinin adı bile aslında neyi anlatmak istediğini net bir şekilde ortaya koymakta: “Gözden geçirme-Sorgulama!”… Dünyadan uzay doğru seyr haline geçen astronotlar, dünyanın yerçekiminden uzaklaştıkça kendilerinin hakikatlerinin ne olduğu sorgulamaya başlıyorlar!… Bu sorgulamanın dünyanın yerçekiminden kurtulunduğu bir noktada sorgulanıyor olması dikkat çekici!… Acaba bizler, astronotların deneyimlediklerini deneyimlemeden de, yaşadığımız dünya boyutunda hakikatimizi sorgulamanın yollarını bulamaz mıyız?!… ikinci olarak dikkatimi çeken nokta; bu sorgulama ile astronotların hissettiklerinin aynı olması!!! O da; TEK bir bilincin seyri!…

Check Also

Sinir Sistemi Nesiller Boyunca Bilgiyi Aktarabiliyor

Hemen hemen tüm ekolojik ortamlarda bulunan nematotlar(iplik kurdu), üzerinde en çok çalışma yapılan organizma modellerindendir. ...