Sigaranın Zararlı Etkileri Anne Karnındaki Bebeğin Yüz İfadelerinde Görüntülendi!

Yeni bir araştırmaya göre, yüksek-çözünürlüklü taramalar, sigaranın anne karnındaki bebeğe etkilerini göstermekte!

Yeni bir araştırmada, hamilelik sırasında, annenin içtiği sigaranın anne karnındaki bebeğin yüz ifadelerine yansıyabileceği ortaya konmakta.

Durham ve Lancester Üniversiteleri’nden araştırmacılar, pilot çalışmlarından elde ettikleri sonuçlarla, sigaranın anne karnında gelişmekte olan fetüse zararlarının olduğu söyleyerek, mevcut kanıtlara bir yeni kanıt daha eklemekte.

4D ultrason taramalarına bakarak, araştırmacılar, sigara içen anneye sahip fetusun, içmeyeninkine göre daha yüksek oranda ağız hareketleri yaptığını tespit ettiler. Araştırmacılar, bunun sebebinin, genel ve yüz hareketlerinin aynı oranda gelişmediği ceninin merkezi sinir sisteminin, sigara içen annelerin fetuslarının, sigara içmeyenlerin fetuslarına göre aynı şekilde gelişmemesinden dolayı olabileceğini bildirmekte.

Ayrıca, araştırmacılar, daha önceki çalışmalarda, hamilelik süresince sigaraya maruz kalan bebeklerin, kalmayanlara göre daha geç konuşma becerisine sahip olduklarını bildirmekteler.

Araştırmacılar, ani ağız ve dokunma hareketlerinin değerlendirmek için, 20 fetusun 80 adet 4D ultrason taramasını incelediler. Taramalar, hamileliğin 24 ve 36. haftalar arasında 4  farklı aralıklarda yapıldı.

4 fetus, günde ortalama 14 sigara içen anneye ait iken, diğer kalan 16 fetusun anneleri sigara içmeyen annelerdir. Tüm fetuslar klinik olarak değerlendirildiler ve doğduklarında sağlıklıydılar.

Diğer çalışmalarla ortak olan; araştırmacılar, hamile annenin yaşadığı stres ve depresyonun, belirgin bir şekilde fetusun hareketlerini etkilemekte olduğudur. Ancak, dudak ve dokunmadaki hareketlerin artışı, sigara içen annelerin fetuslerinde daha yüksek.

Araştırma, ayrıca, sigara içmeyen annelerin fetuslarına göre içenlerin fetuslarının yüze dokunmadaki azalmada daha fazla gecikme olduğuna dair bazı kanıtlar ortaya koymakta. Ancak, bu gecikmenin daha az belirgin olduğunu da açıklamalarına eklemekteler.

Araştırma, Acta Paediatrica adlı dergide yayınlanmıştır.
smoking

Bu araştırmanın baş yazarı, Durham Üniveristesi Psikoloji Bölümü’nden Dr Nadja Reissland, şunları ifade ediyor: “Sigara içen annelerin cenlerinin yüz hareket kalıpları, sigara içmemiş olanlarınkine göre belirgin şekilde farklılık göstermekte. Bizim tespitlerimiz, hamile annenin kontrol edilmesi gerekli olan stres ve depresyonunun fetusun hareketlerine olan belirgin etkisine dair diğer etkilerle kesişmekte. Ancak, ayrıca, bu sonuçlar, stres ve depresyona ek olarak, nikotine maruz kalma başlı başına fetal gelişimi üzerinde etkiye sahiptir.

Bu sonuçları onaylamak ve belirli etkileri incelemek için, hamilelikteki stresin sigarayla etkileşiminin de dahil olduğu daha büyük bir çalışmaya ihtiyaç vardır.”

Bu araştırmanın yardımcı yazarı ve Lancester Üniversitesi’nden profesör Brian Francis de şunları eklemekte: “Teknoloji demek, daha önceden gizlenmiş olanı şimdi görebilmemiz, sigaranın fetusun gelişimine fark etmediğimiz açılardaki etkilerini fark etmemiz demek. Ancak, bu konuştuğum, hamilelikte sigaranın olumsuz etkilerine dair olan etkiler.”

Araştırmacılar, bu araştırmalarını henüz pilot çalışma olduğunu ve sigara içen hamile anne, stres ve depresyon arasındaki ilişkiyi anlamada ve onaylamada daha fazla araştırmaya gerek duyulduğunu da belirtmekteler. Onlar, gelecekteki çalışmalarda, ayrıca, sigara içen babaların davranışlarını da dikkate alınması gerekliliğini de bildirmekteler.

Çeviren: AylinER
http://neurosciencenews.com/pregnancy-smoking-ultrasound-neuroimaging-1878/

Check Also

Geri Dönüşü Olmayan İnsan Ruhunun Ölümsüz Yolculuğu