Otomatik beyninizle Tanışın!

Düşünüp yaptım dediklerinizin % 95inin siz onu hiç düşünmeden gerçekleştiğini biliyor muydunuz?oto_beyin
Otomatik-beyninizin nasıl çalıştığına dair bir örnek size.
Aşağıdaki paragrafı okuyun:

Cmabrigde Üinversite’snie greö,bri keilemdeki hrafliren sıarlamasının bir önmei yok.Önemli olan ilk ve son hraflrein dğoru yrede olamsı. Grei kalan tamaemn kraışık olbailir ve siz hlaa okyuabılrısnız. Bnuun sbebei isnan bneyi her keilemyei tek olraak oukamaz ama keilemyi bir btüün olraak oukr.

İnsanlar yukarıdaki bu karmaşık paragrafı nasıl kolaylıkla okuduklarını gördüklerinde şaşırırlar. (bunu bilgisayarda yazmaya çalışın…o da çok garip gelecek.Çünkü beyniniz o kelimenin ne olabileceğini anlayıp otomatik olarak düzeltmek isteyecektir.)

Anlamamız gereken önemli şey;düşüncelerimiz ve davranışlarımız otomatik işleyiş sistemimizin bir parçası olduğunda, (Dr. Jim Loehr bunun düşünüp yaptıklarımızın %95i kadarı olduğunu tahmin ediyor)
bunları devam ettirmek oldukça kolay olduğudur. Çok fazla enerji sarf etmeyi gerektirmiyor.

Biz bunlara “alışkanlıklar” adını veriyoruz ve iyi olanlar kökleşmiş halde oluyor ve kendimizi desteklemek için onlara güveniyoruz. Tabii ki tüm alışkanlıklarımız güzel alışkanlıklar değil ve bu kötü alışkanlıkları değiştirmek de çok zor olmakta. Çünkü onları da yıllarca tatbik ettiğimiz için otomatikleşmiş ve çabalasak da çabalamasak da ortaya konmaktalar.

Bu hayatta yaptığımız herşeyin bir egzersiz-çalıştırma etkisi var. Eğer düzenli olarak fast food yerken buluyorsanız kendinizi, ne zaman aç hissetseniz kendinizi o yöne, o çeşit yemek yemeğe
yönelmiş bulacaksınız. Bir kaç gece geç saate kadar çalışıp (ya da bir kitap yazın) ayakta kalın, beyninizi bunun bir kural olduğuna dair eğitmiş ve daha erken uygun bir satte uyuyabilmek sizin için çok daha zor olacaktır.

Kötü alışkanlıklarımızı değiştirmek için bilinçli bir çaba göstermediğmiz takdirde beynimiz bu yolları “iyi asfaltlanmış” yol olarak kabul edip, devamlı tekrar edecektir.O zaman yaşamımızda işlemleri otomatize eden şaşırtıcı işletim sistemi ile, nihai kaynağımız olan otomatik-beynimizi neden  doğru yönde hareket ettirmiyoruz?!…

Çeviri ; AylinEr
Kaynak ; http://synergyprograms.com/meet-your-auto-brain

Check Also

Sinir Sistemi Nesiller Boyunca Bilgiyi Aktarabiliyor

Hemen hemen tüm ekolojik ortamlarda bulunan nematotlar(iplik kurdu), üzerinde en çok çalışma yapılan organizma modellerindendir. ...