El Ele Tutuşmak, Beyin Dalgalarını Senkronize Ediyor ve Acıyı Azaltıyor

 

Özet: Araştırmacılar, birbirini sevenlerin el ele tutuştuklarında beyin dalgalarının senkronize olduğunu belirtmekte. Birbirini seven çiftlerin beyinleri ne kadar çok senkronize olursa, acıyı hissetmeleri de o kadar azalıyor.
Kaynak: Colorado Üniversitesi

Ulusal Bilimler Akademisi’nin Bildiriler Kitabında bu hafta yayınlanan bir araştırmaya göre; acı içinde olan sevdiğinizin elini tuttuğunuzda, sadece nefes alışınız ve kalp atışınız değil ayrıca beyin dalga kalıplarınız da senkronize oluyor.

Colorado Boulder Üniversitesi ve Haifa Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından yapılan araştırmada, acı içinde olan eşinizi rahatlatıp, ne kadar çok empati gösterdiğinizde, beyin dalgalarınızın da o kadar senkronize olduğu ve beyin dalgaları ne kadar çok senkronize olursa, acının da o kadar çok azalmakta olduğu tespit edildi.

Boulder’daki Colorado Üniversitesi’ndeki Bilişsel ve Duyuşsal Sinirbilim Laboratuvarında doktora sonrası ağrı araştırmacısı ve araştırmayı yöneten Pavel Goldstein: “Bir yandan modern dünyada iletişim kurmanın pek çok yolunu geliştirirken, diğer yandan da çok az fiziksel etkileşim içinde bulunuyoruz. Bu araştırma yazısı, insan dokunuşunun gücünü ve önemini göstermekte.”

Bu araştırma, insanların birlikte oldukları kişileri fizyolojik olarak aynalama yaptığı “kişilerarası senkronizasyon” konusunda giderek artan araştırmaların en sonuncusu ve ayrıca bu araştırma, beyin dalgası senkronizasyonunu ağrı bağlamında inceleyen ilk çalışma ve beyinden beyine bağlanmanın dokunma kaynaklı analjezi ya da iyileştirici, şifa verici dokunuşta oynayabileceği role yeni bir bakış açısı sunmakta.

Goldstein, kızının doğumunda eşinin elini tutuyor ve onun acısının hafiflediğini fark ediyor ve bu farkediş bu araştırmayı yapmaya neden oluyor. Goldstein: “Bunu laboratuvarda da denemek istedim. Bir kişinin gerçekten de dokunma ile acısı dinebilir miydi?.. eğer böyle olursa, nasıl oluyordu?”

Goldstein ve Haifa Üniversitesi’nden meslektaşları, en az bir senedir beraber olan yaşları 23-30 arasındaki 22 heteroseksüel çift üzerinde araştırma yapıyorlar. Bu çiftleri, 2 dakikalık bir kaç senaryoya tabî tutup, beyin dalga aktiviteleri elektroensefalorafi (EEG) ile ölçülür. Bu senaryoda; birbirine dokunmadan birlikte oturmak, ayrı odalarda oturmak gibi durumlar vardır. Daha sonra bu senaryoları, bayan deneğin koluna hafif derecede ısı verip, ağrı oluşturarak tekrarlarlar.

Birbirlerine dokunsunlar ya da dokunmasınlar, aynı yerde beraber olmaları, çiftlerin “alfa mu band”ında (odaklanmış dikkat ile ilişkilendirilen bir dalga boyu) beyin dalgalarının senkronize olmasına neden olmaktaydı. Ayrıca, en fazla eşleşme-senkronizasyon çiftlerden bayan olanı acı içindeyken, el ele tutuştuklarında gerçekleşmekteydi. Eğer bayan acı içindeyken, eşler el ele tutuşmazsa, beyin dalgalarındaki senkronizasyonun azaldığı ve kaybolduğu gözlemlenmekteydi. Bu sonuç, daha önce benzer şekilde yapılan deneyle de paralellik göstermektedir. Daha önceki deneyde de acı içinde olan bayan deneğin eli, acısını gidermek için erkek denek tarafından tutulmadığı zaman, ikisi arasındaki kalp atış ve solunumdaki senkronizasyonun kaybolduğu tespit edilmişti.

Goldstein: “Acının, çiftler arası etkileşimi, senkronizasyonu tamamen bozduğu ancak dokunmanın ise çiftler arasındaki senkronizasyonu yeniden oluşturduğu gözükmekte.”

Bunu izleyen testlerde de erkek partnerin empati seviyesinin beyin aktivite senkronizasyonunu etkilediği açığa çıkmakta; erkek  bayanın acısına ne kadar çok empati gösterirse, beyin aktiviteleri de o kadar fazla senkronize olmakta. Beyinler ne kadar çok senkronize olursa da, bayanın acısı o kadar azalmakta.

Empatik bir partnerle beyin aktivitesinin senkronize olması, acıyı nasıl yok etmekte?…

Goldstein: “Bunu tam olarak tespit etmek için daha fazla araştırma yapmak gerekiyor.” Ancak, kendisi ve yardımcıları bu konuya bir kaç olası açıklama getirmekteler.. Empatik dokunuş, bir kişnin anlaşıldığını hissetmesine neden olabilir ki bu da beyindeki ağrıyı yok etme ve ödül mekanizmalarını aktive edip, harekete geçirebilir.

Araştırmacılar, kişiler arasındaki dokunuşun “ben” ve “sen-diğeri” arasındaki sınırı kaldırabileceğini yazmaktalar.

Bu araştırmada, aynı etkinin eşcinsel çiftlerde ya da diğer çeşit ilişkilerde olup olmadığını araştırılmamıştır. Pavel: “Şu an için söylenecek tel şey; “El ele tutuşmanın gücünü hafife almamamız gerektiği.”

Pavel: “Partnerinizin acısına karşı empati gösterebilirsiniz, ancak, ona dokunmadan tam olarak onunla iletişim kurmuş olmazsınız.”

Çeviren : AylinER
http://neurosciencenews.com/holding-hands-brainwaves-pain-8584/

Check Also

Geri Dönüşü Olmayan İnsan Ruhunun Ölümsüz Yolculuğu