Çok Sayıda Uygulama ve Web Sitesini Takip Edilmeden Kullanmak İmkansız!

Cihazlarım, Ben Uyurken Bile, 2 Saniyede Bir Veri Gönderip, Alıyor!

İnternete bağlandığım bir sunucudan telefonumu veya dizüstü bilgisayarımı kaydetmeye karar verdiğimde, çok fazla veri elde edeceğimi biliyordum, ancak dürüstçe söylemek gerekirse bir hafta içinde yaklaşık 300.000!! taleple (request) karşılaşacağımı da hiç düşünmemiştim.

Bu oratalama olarak her iki saniyede bir request (talep) demek oluyor.

Bu Data Life projesinin kurulumunda, bu tüm taleplerin ne yaptığına ve bu veriler hakkındaki şeyleri detaylı olarak ortaya koyacağım.

Telefonunuz ve dizüstü bilgisayarınız ne kadar veri gönderdi ve aldı?

 ‘Ne kadar’ sorusuna cevap vermenin birkaç farklı yolu var. Bunu anlamanın en kolay şekli; cihazların başka bir sunucuyla iletişim kurduğundaki sayıya bakmak. Yukarıda size açıkladığım 300.000 rakamı bununla ilgili. Ancak bu toplam sayı, hafta boyunca eşit olarak dağılmıyor.

Bir saat içinde – Salı sabahı, sabah 8 ile sabah 9 arasında – 11.000’den fazla talep/istek(request) vardı. Bu, saniyede üçten fazla demek.

Bu aşağıdaki grafik 7 gün boyunca ortaya çıkan durum:

Sadece kaç tane taleple ve buna bağlı olarak benim ne yaptığım hakkında ne kadar data olduğunu ve dünyadaki organizasyonların ve sayılarının benim cihazımdan yayılımını görünce çok şaşırdım.

Tabii ki, bu taleplerin tümü hayatım hakkında özel detaylar paylaşmıyor, ama hepsi – her biri – benim hakkımda bir şeyler paylaşıyor!

Tam olarak bir şeyin nasıl kullanıldığı, tamamen talebin diğer tarafındaki organizasyona bağlı ve benim özelim/kişisel bilgilerim konusunda bilinmeyen, hattâ bilinemez bir etkiye sahip.

Cihazlarınız, kullanmadığınız zamanlarda veri gönderiyor ve alıyor mu?

Kesinlikle evet!! En sessiz zamanlarda.. tahminimce geceleri. Ama ben uyurken bile cihazım, çeşitli şirketlerle konuşmakla meşgul!

Örneğin; incelemeye başladığımın ikinci gecesinde cihazlarım, akşam saat 10 ile sabah saat 6:30 arasında 841 kez, 46 farklı domain (alan adı) temas kurdu!!

Bu taleplerin çoğu; e-postalarım ve takvimim gibi şeylerin arka plan güncellemeleri veya Dropbox veya iCloud gibi çeşitli uygulamaların gerçekleştirdiği senkronizasyonlar.

Ama tam olarak ne yaptıklarını söylemek oldukça zor.

Ve bunların bazıları, her saatte kontrol ediyormuş gibi gözüküyor, tıpkı muhtemelen yeni bir uçuş rezervasyonu yapıp yapmadığımızı görmek isteyen TripIt uygulaması gibi.. ve bunu görmek çok şaşırtıcı.

 Konuşmayı ne yapıyor?

Verilerden elde ettiğim ilk şeylerden biri, cihazlarımdan internete erişen farklı uygulamaların ve programların şaşırtıcı sayısıydı.

Listenin en üstündeki uygulamalar oldukça şaşırtıcı:

  • Google Chrome ilk iki içinde gibi görünüyor. Bu önceden tanımlanmış bir değer olsa da kullanıp kullanmamayı gözden geçirebilirim.
  • Üçüncü sırada Airmail, en çok e-posta için kullandığım uygulama.
  • Oldukça yoğun bir Twitter kullanıcısı olarak, dördüncü sırada Tweetbot’u tespit ettiğime hiç şaşırmadım.
  • Beşinci sırada, diğer şeylerin yanısıra iş ile ilgili sohbetlerde kullandığım Slack geliyordu.

Ancak, yedi günlük dönemde tam listede 298 farklı yazılım parçasının talepte bulunduğunu gösteriyor.

 

Hangi şirketler bu verileri alıyor?

Bu soruyu cevaplamanın en kolay yolu, her bir alana gönderilen isteklerin sayısını saymak. 

Yaklaşık beşte bir talep, bir google.com sunucusuna yapıldığı için Google, kesinlikle en baskın olanı ve buna pek çok ülkeye ve google’ın sahip olduğu ürünlerin domainleri dahil bile değil.

Ne yazık ki, hangi taleplerin benim için faydalı olduğunu ve hangilerinin de benim için hiç bir fayda sağlamadığı halde davranışlarım, çıkarlarım ve alışkanlıklarımı ticari fayda için takip ettiğini söylemek aşırı derece güç.

İzlenmeden Ne Haber? Ne kadar izlendiğimizi ve bu bilgiyi kimin aldığını söyler miyiz?.. Bir şekilde evet..

Web taramamı veya diğer hareketlerimi takip eden talepleri incelemenin bir yolu da tarama araçları tarafından bilinen hangi domain (alan adı) isimlerinin kullanıldığını tespit etmektir ve çeşitli gizlilik koruma ürünleri tarafından derlenen birkaç başka veri tabanı ile beraber bunu yapmak çok da zor değil.

Tüm hafta boyunca, onların listelerini talep verilerini kısaca özetlemek için kullandığımda, tüm taleplerin % 72′sinin davranışlarımın bir şekilde izleyen bir sunucuya yapıldığı anlaşılıyor!

Google, taleplerin %23 ile bu listenin başında ve  Verilerimde tanımlanan diğer büyük tarayıcılar %14 ile Microsoft, %13 ile Twitter ve %4 ile Chartbeat geliyor.

Tabii ki, bu taleplerin bir çoğu, bana yararlı hizmetler (arama ve e-mail) de sunmakta ve bu da modern web’in nasıl çalıştığına dair başka problemi gündeme getiriyor.

Davranışımızı izleyen taleplerin bir çoğu da; site / uygulama / hizmet işleyişinin ayrılmaz bir parçasıdır.

Çok sayıda uygulama ve web sitesini, takip edilmeden kullanımak imkansız!

 Çeviren: AylinER
https://www.abc.net.au/news/2018-11-16/datalife-i-spied-on-my-phone-and-here-is-what-i-found/10496450?fbclid=IwAR37a2BODFANYUmsbQv1O8Zx5EHcmFZWZXi8nID9WlzDM2BcVwpNDiTwceg&pfmredir=sm

Check Also

Geri Dönüşü Olmayan İnsan Ruhunun Ölümsüz Yolculuğu