Çay Tüketimi Kadınlarda Epigenetik Değişikliklere Yol Açmakta

Özet: Araştırmacılara göre; çay tüketimi, kadınlarda kanser ve östrojen metabolizması ile ilişkili genleri içeren epigenetik değişikliklere yol açmakta.

Epigenetik değişiklikler, genlerimizi açıp kapatan kimyasal değişikliklerdir. Uppsala Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırmada, araştırmacılar, kadınlarda çay tüketiminin, kanser ve östrojen metabolizması ile etkileşimde olduğu bilinen genlerde epigenetik değişikliğe neden olduğunu göstermekte. Araştırma sonuçları, Human Molecular Genetics adlı dergide yayınlanmaktadır.

Gıda tercihi, sigara içme ve kimyasallara maruz kalma gibi çevre ve yaşam tarzı faktörlerinin epigenetik değişikliklere neden olabileceği bilinmektedir. Uppsala Üniversitesi’nden araştırmacıların Avrupa’daki araştırma grupları ile işbirliği içinde yaptıkları bu son araştırmada, çay tüketiminin epigenetik değişikliklere neden olup olamayacağı araştırıldı. Daha önce yaplan çalışmalarda, hem kahvenin hem de çayın, insanlardaki hastalık riskini modüle edip, tümör gelişimini bastırıp, iltihaplanmayı azaltıp, östrojen metabolizmasını ve mekanizmalarını etkileyerek, epigenetik değişiklilerde önemli bir rol oynayabileceği öne sürülmekteydi.

Bu araştırmanın sonuçları da, erkeklerde değil, kadınlarda çay tüketimin epigenetik değişikliklere yol açtığını göstermekte. İlginç olan ise; bu epigenetik değişikliklerin bir çoğunun kanser ve östrojen metabolizmasında yer alan genlerde açığa çıkmasıdır.

Bu çalışmaya yöneten İmmünoloji, Genetik ve Patoloji Bölümü başkanı Weronica Ek şunları söylemekte: “Önceki araştırmalar, çay tüketiminin östrojen düzeylerini düşürdüğünü ve erkekler ve kadınların çaya karşı verdikleri biyolojik tepkiler arasında potansiyel bir fark olduğunu ortaya koymakta. Kadınlar erkeklerle kıyaslandığında daha fazla çay tüketmekteler; bu da kadınlarda epigenetik değişikliklerin daha fazla olma olasılığını artırmakta.”

Bu çalışmadan elde edilen sonuçlar, çaydaki aktif farmakolojik bileşenlerin kanser ve östrojen metabolizmasındaki rolünün sağlık etkilerine yansımasının ve epigenetik değişkiliklere yol açmasının önemini göstermekte. Ancak, bu çalışma tam olarak çay içmenin sağlıklı olup olmadığını da göstermemektedir. Dolaysıyla, epigenetik değişkliklerin sağlığımızı nasıl etkilediğine dair daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır.

Öte yandan, şunu da belirtmek gereki ki; çay kateşinlerinin (antioksidan etkili flavonoid grup) in vitro (laboratuvar ortamında ya da yapay koşullarda) ve üretilmiş kanser hücrelerinde epigenetik değişkliklere yol açtığı ve çayın bazı sağlık etkilerinin epigenetikle bağdaştırıldığı da daha önceleri ortaya konulmuştur.

Çeviren:AylinER
http://neurosciencenews.com/tea-women-epigenetics-6803/

Check Also

Geri Dönüşü Olmayan İnsan Ruhunun Ölümsüz Yolculuğu