Az Yağlı Beslenme Zararlı

AZ YAĞLI BESLENME BEYİN SAĞLIĞINIZA NEDEN ZARAR VERİR ve BU KONUDA NE YAPMALIDIR?
yağlı yagli
Günümüzde beyin problemlerinde adeta bir salgınla karşı karşıyayız.

Endişe, bilinç bulanıklığı, zihinsel yorgunluk, depresyon, dikkat eksikliği, otizm, Alzeimer, Parkinson, Multiple Sikloris gibi hemen her kesi bir şekilde etkileyen durumlardan oluşan uzun bir liste.

Her zamankinden çok bunlarla savaşıyoruz. “Neden?” diye kendimize sormalıyız.

Modern dünyada beyin sağlığının azalmasıyla ilgili pek çok karmaşık sebep olsada, bence en büyük sorumlulardan biri olan şey hakkında konuşalım.

Yağ Korkusu: Neden Önemli Besinlerden Kendimizi Mahrum Ediyoruz?

Yıllar boyunca yağ ve kolesterol, beslenmemiz içerisinde öcüleştirildi. 20.yüzyılın ikinci yarısından beri, bu gıdaların damarlarımızı tıkadığını, kilo aldırdığını yagli2duyuyoruz. Dolayısıyla bizde bunlardan sakınıyoruz.

Günümüzde bu inanç hala devam ediyor. Ama artık bu düşüncenin günleri sayılı. 2014 yılında ‘Neurology’ tıp dergisinde şunu ortaya koydu: Yaygın inanışın aksine aslında yüksek kolesterol ile felç arasında bir bağlantı olmayabilir. Başka bir araştırmada ise, düşük kolesterolün ölüm riskini artırabileceği söylendi. Aynı zamanda, statinlerin( kolesterol düşürücü ilaçlar) pek çok yan etkisi vardır. Bunlardan bazıları da hafıza kaybı ve beyin işlev bozukluğudur.

İşin aslı şu ki, vücudunuzdaki en yağlı organ olarak beyin %60 yağdan oluşmaktadır. Vücudunuzdaki kolesterolün nerdeyse %25’i de beyninizdedir.

Öyleyse beyninizi, kendisini oluşturan besinlerden neden mahrum edesiniz?

Kolesterol ve yağ tüketimi beyin sağlığı ve işlevi bakımından son derece önemlidir. Ama yıllardır beynimizi en sevdiği besinlere aç bırakıyoruz.

Şeker mi Yağ mı? Beyninizi hangisiyle doyurmalısınız?

Günümüzde standart batılı beslenmesi hemen hemen aynı şeyin farklı türleri etrafında döner durur: Şeker.

Abur cuburlardaki rafine karbonhidratlar, ekmekler, makarnalar, meyve ve meyve suları..Hemen hemen yediğimiz her şeyde şeker var. Ama acaba beyniniz için en iyi beslenme şekli şeker midir?

2013 yılında yapılan bir araştırmada, diyabetik olmayanlardaki yüksek kan şekeri oranı, beynin Alzeimer hastalığından etkilenen bölgelerindeki işlevi azalttı. Alzeimer’ın tıp literatüründe “tip 3 diabet” olarak adlandırılmasının nedenlerinden birisi de budur.

Diğer taraftan, ketojenik bir beslenmenin-şekerin değil de yağın öncelikli enerji kaynağı olduğu beslenme-beyin sağlığınız için son derece önemli şeyler yaptığı gösterilmiştir.

yagli3 Şekerli hız treninin aksine, sağlıklı yağlar yavaş, sürdürülebilir enerji çeşididir. Biyoloji en doğrusunu bilir: Doğduğunda bebekler beyin gelişimi ve enerji için, anne sütü formunda yağa ihtiyaç duyarlar.

Uzun lafın kısası: Beynimizin düzgün çalışması için çok enerjiye ihtiyacı vardır. Biyolojik ve evrimsel olarak, optimal beyin sağlığı için en sürdürülebilir enerji şekli iyi yağlardır.

Peki öyleyse ne yapalım? Daha Sağlıklı Bir Beyin İçin 3 Yol

  1. Sağlık Laboratuarlarına Gidin

Beyin sağlığınızın iyi olup olmadığını anlamanıza yardımcı olacak pek çok laboratuar testleri tavsiye edebilirim. Mesela, homocyseine ve açlık insülin testlerini araştırın. Bu laboratuarlarda size özel bir destek sağlanabilir. Sonrası içinde sizi yönlendireceklerdir.

  1. Beyninizi iyi yağlarla doyurun

Yağ ve kolesterole bakış açınızı değiştirmek zorlayıcı olabilir. Özellikle de yıllarca bunlardan uzak durmaya çalıştıysanız.

Öncelikle kendinizi beyin sağlığınız için en yararlı olan yağ çeşitleri konusunda eğitin. Inflamasyonu düşüren en etkili yağ çeşitlerini kesinlikle öğrenin. Inflamasyon her beyin problemiyle bağlantılıdır.

Mesela, arachidonic and docosahexaenoic asitleri beyin sağlığı üzerinde önemli rolü olan 2 yağ çeşididirler.Peki bunları tüketebileceğimiz en iyi kaynak nedir?
Çayırda beslenen hayvan eti ve doğal ortamında avlanmış balık. yagli6

Hindistan cevizi yağı da beyniniz için bitki tabanlı harika bir yağ kaynağıdır. Hindistan cevizi yağında MCT (orta zincirli trigliserit) vardır. Bunun da bilişsel fonksiyonu geliştirdiği gösterilmiştir. Tekli doymamış yağlar, mesela natürel birinci zeytinyağ ve avokado, beyniniz için çok faydalıdır.

Yağı hayatınıza yavaşça dahil edin. Yıllar boyu az yağlı yedikten sonra, vücut sisteminizin sağlıklı yağ tüketimine adapte olması biraz süre alacaktır.

  1. Kişiye Özel Fonksiyonel Tıbbi Bakım Alın

yaglar5 Fonksiyonel Tıp, bir kişi için iyi olan bir şeyin sizin için iyi olamayabileceğini bilir. Genel olarak, sağlıklı yağları beslenmemize dahil etmek akıllıca bir adımdır. Ama sizin için ne kadar miktar gereklidir?

İdeal yağ, karbonhidrat ve protein oranlarına kişisel olarak değerlendirme yapıp, karar verilmelidir. Mesela bazı insanlar için ketojenik beslenme iyi değildir. Beyniniz için gerekli olan hedef besinler kişisel ihtiyaçlarınıza bağlıdır.

Çeviren : Sıdıka ÖZEMRE
http://www.mindbodygreen.com/0-20584/why-low-fat-diets-wreck-your-brain-health-what-to-do-about-it.html

Check Also

Geri Dönüşü Olmayan İnsan Ruhunun Ölümsüz Yolculuğu