Alkol 7 Kanser Çeşidinin Direk Sebebi

alkol

Araştırma, göğüs, karaciğer ve diğer kanser çeşitlerinin gelişiminde alkolün etkili olduğunu, az kullanımının bile bir risk oluşturduğunu söylüyor.

Yeni bir bulguya göre, alkol 7 tür kanserin gelişimine sebep oluyor ve az ile orta derecede alkol tüketenler bile tehlike altında.

Sağlık uzmanları bulguları onayladılar ve hükümet görevlilerinin alkol ve kanser arasındaki ilişki konusunda halkı daha çok bilgilendirmek üzere daha fazla eğitim kampanyaları başlatması gerektiğini söylediler. Araştırma sayesinde, düzenli alkol tüketenlerin alkolsüz günler geçirmeleri konusunda teşvik ve alkol ürünlerinin üzerinde uyarı etiketlerinin bulunması gibi yeni fikirler üretildi.

Bilimsel dergi ‘Addiction’ da yayımlanan araştırmaya göre, alkol ve kanser arasında ilişki artık basit bir olasılık olmaktan çok öte. New Zealand Otaga Üniversitesi koruyucu ve sosyal tıp bölümünden Jennie Connor “Artık alkolün hastalığın kesin sebeplerinden biri olduğunu gösteren kanıtlar mevcut”dedi.

Connor: “Alkolün vücutta 7 bölgede ve muhtemelen diğer bölgelerde de kansere yol açtığına dair çok güçlü deliller var. Alkolün kansere nasıl yol açtığına dair tam biyolojik mekanizma bilgisi olmadan bile, epidomiyolojik kanıtlar alkolün orofarinks(ağız), gırtlak, boğaz, karaciğer, kolon, kalın bağırsak ve göğüs kanserlerine yol açtığı hükmünü desteklemektedir.

 İngiltere’de 1 yıl içinde alkole bağlı ölümler %4’ e ulaştı. (Sol taraftaki resim)

Connor: “Giderek artan kanıtlar, alkolün cilt, prostat ve pankreas kanserlerine yol açabileceğini gösteriyordu. Alkol tüketen kişinin içinde bulunduğu risk kullandığı miktara göre artıyor. Doz-etki ilişkisi söz konusu” dedi.

Dünya Kanser Araştırma Fonu, Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı, Dünya Sağlık Organizasyonu tarafından kanserli vücutlar üzerinde son 10 yıl içinde yürütülen çalışmaları inceledikten sonra Connor bu sonuçlara vardı.

“En büyük risk, alkolün yüksek dozlarda tüketilmesinde mevcut. Ama az bir miktar veya biraz daha fazla tüketenlerde bile, yine de bu risk söz konusu. Bu yüzden alkol tüketimini azaltmak üzere herkese yönelik kampanyalar düzenlenmeli.

Şubat ayında Prof Dame Sally Davies, alkol kullanımının kadınlarda meme kanserine yol açabileceğini söylediğinde herkesin ilgisini çekti. “Her bir şarap kadehine uzanırken şunu yapıyorum, siz de yapın. Düşünün: Bu şarabı içmek istiyor muyum yoksa meme kanseri riskimi artırmak mı istiyorum. Her bir kadehte bu kararı vermiş oluyorum.”

Davies, güvenli içki limiti üzerine Ocak ayında yayımlanan yeni hükümet tüzüklerinin düzenlenmesinde çok önemli bir rol oynadı. Buna göre erkeklerin haftalık maksimum alkol alımlarını 21den 14 birime- ya da yarım litrelik 7 bira şişesine- düşürmesi tavsiye ediliyor, ki bu kadınlar için uzun süredir aşılmaması söylenen bir eşik.

İngiltere Karsinojenisite Komitesi’nin raporunda belirtildiği üzere, alkolün kansere yol açmadaki etkisi Davies ve arkadaşlarının İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda’da tavsiyelerde bulunmalarının ana sebebiydi. Yeni bilgilere uymanın, alkol tüketenlerde kanser riskini düşüreceğini söylediler.

İngiltere Kanser Araştırma’da görevli doktor Jana Witt: “Her 10 insandan 9unun alkol ve kanser arasındaki ilişkiden bihaber olduğunu biliyoruz. Bu araştırma, ikisi arasında çok güçlü bağlantı olduğuna dair net bir göstergedir.”

Yeni bir CRUK çalışması göstermiştir ki, insanlara farklı kanser listeleri gösterildiğinde, 5 kişiden sadece 1 tanesi göğüs kanserinin içkiden kaynaklanabileceğini biliyor. Ama 5 kişiden 4 tanesi alkolün karaciğer kanserine yol açabileceğini biliyor.

Witt: “Haftanın bazı günlerinde alkol içmemek, tüketilen miktarı azaltmak için iyi bir yöntem. Ayrıca her 2 alkollü içkiden bir tanesini alkolsüz bir içecek ile değiştirmeye çalışın; daha küçük ya da az alkollü miktarlar seçin, evde alkol stoğu yapmayın.”

Londra Imperial College’da biyokimyasal farmolojist Profesör Alan Boobis, “alkolün kanser üzerindeki etkisi bilimsel olarak çok net gösteriliyor, önemli olan bunu etkili olarak halka duyurabilmek” dedi.

Connor’un araştırması ayrıca gösteriyor ki, alkolle birlikte sigara tüketenlerde kanser riski çok daha fazla.

Konunun olumlu yönü ise, alkolü bırakanların gırtlak, yutak ve karaciğer kanseri risklerini geri döndürebileceklerini gösteren kanıtların da olması. Alkolden ne kadar uzak kalırlarsa, risk de o kadar azalıyor Connor’un araştırmasına göre.

Drinkaware başkanı Elaine Hindal: “Devletin belirlediği risk sınırlarının ötesinde alkol tüketmek, sizi belirli kanser türlerinde risk altına sokar; kalp, karaciğer, pankreatit ve inme hastalıkları olasılığınızı artırır. Hem sigara hem de alkolü aynı anda tüketmek ise, boğaz ve ağız kanseri riskini de artırır. Tavsiye edilen sınırın ötesinde tüketenler gelecekteki sağlıklarını güvence altına almak için alkol tüketimlerini azaltmalılar.”

Çeviren : Sıdıka ÖZEMRE
https://www.theguardian.com/society/2016/jul/22/alcohol-direct-cause-seven-forms-of-cancer-study

Check Also

Geri Dönüşü Olmayan İnsan Ruhunun Ölümsüz Yolculuğu