Aliminyum zehirlenmesi Alzeimer hastalığını tetikleyebilir

Keele Üniversitesi’nde profesör olan Chrisopher Exley, kozmetik ve gıda gibi günlük ihtiyaçlarda bulunan alüminyumun birikerek beyinde Alzheimer hastalığına yol açabileceğini iddia ediyor.

C7RMK3_2351949b

Önde gelen profesörlerden biri alüminyum zehirlenmesinin Alzheimer hastalığını kamçılayabileceğini iddia etti.

Keele Üniversitesi’nde Profesör Chrisopher Exley, bu metale maruz kalmanın insan beyninde birikime yol açtığını ve bunun da diğer sorunların artmasına neden olabileceğini söyledi.

‘Frontiers in Neurology’ dergisinde yazan profesör: “Hepimiz doğduğumuz andan ölene dek beynimizde bilinen bir nörotoksini artırıyoruz.”

İnsan beynindeki alüminyum varlığı, alüminyumun potansiyel tehlikelerine karşı hepimiz için bir tehlike işareti olmalı.

Alzheimer hastalığının insanlardaki kronik alüminyum zehirlenmesinin işareti olmadığını nereden biliyoruz?”

Alüminyum artık yediğimiz, içtiğimiz, enjekte olduğumuz ve yuttuğumuz hemen hemen her şey de var ya da kullanılıyor” diyor profesör.

Bu metal Dünya kabuğunda bol miktarda var ve bitkiler ve gıda maddeleri tarafından topraktan doğal olarak emiliyor.

Ama alüminyum sülfat berraklığı artırmak amacıyla suya; pasta ve bisküvilere de kabartıcı olarak sonradan ekleniyor. Çay, kakao, şarap ve gazlı içeceklerde de mevcut.

Kozmetikler, güneş kremleri ve terlemeyi önleyici maddelerde de alüminyum olma olasılığı çok yüksek. Bunun yanı sıra aspirin ve antasit gibi bazı ilaçlarda da bulunuyor.

Vücut doğal olarak alüminyumu atar. Ama büyük miktarlar sinirlerde, beyinde , kemiklerde, karaciğerde, kalpte, dalakta ve de kaslarda birikir.

Profesör Exleye göre, alüminyum beyinde nöronların baş edemeyeceği toksik bir eşiğe gelene dek birikir.

Profesör: “Eğer aynı nöron ya da beyin dokusu aynı zamanda başka bir hasarla ya da süre giden dejeneratif bir durumla daha uğraşıyorsa, o zaman alüminyuma karşı verilen ekstra tepki bu hasarların daha da kötüleşmesine sebep olacaktır.”

Böylelikle alüminyum daha agresif ve hatta belki daha erken başlayan bir duruma sebep vermiş oluyor. Çevresel ve mesleki olarak alüminyuma maruz kalmaktan dolayı oluşan Alzheimer hastalığında benzer vakalar görülmüştür.

Alzheimer hastalığının ne çaresi var ne de etkili bir tedavisi. Alzheimer hastalığında alüminyumun rolü, insanların alüminyuma maruz kalması azaltılarak ve de alüminyumun invasif olmayan araçlarla vücuttan çıkarılmasıyla sağlanabilir. Peki biz neden bu fırsatı değerlendirmiyoruz. Alzheimer hastalığında alüminyumun etkisi hipotezini test etmenin kesin olarak vakti geldi artık

1988 yılında, 20 ton alüminyum sülfat, Cornwall, Camelfold’un su şebekesine sızdı.

Carole Cross adında 59 yaşındaki kampanyacı, Alzheimer’ın nadir görülen agresif bir türünden ötürü öldü. Beyninde normal seviyedekinden çok daha fazla alüminyum bulundu.

O zaman Batı Somerset sorgu hakimi, Cross’un kirli sudaki aşırı miktarda alüminyuma maruz kaldığını söyledi.

Çeviren : Sıdıka ÖZEMRE
http://www.telegraph.co.uk/science/science-news/11159812/Aluminium-poisoning-may-trigger-Alzheimers-disease-claims-professor.html

Check Also

Geri Dönüşü Olmayan İnsan Ruhunun Ölümsüz Yolculuğu