“YILMAYIN, MERAK EDİN, YENİLENİN!”

Her zorluktan sonra bir kolaylık vardır !.
Genç Hayat Vakfı tarafından, 11 Ekim Cumartesi günü, İstanbul’da düzenlenen Ben De Varım Buluşması’nda genç kızlar iş, sanat ve akademi dünyasında adından başarılarıyla söz ettiren kadınlarla bir araya geldiler. Sanatçı İclal Aydın ve Sosyal Girişimci Özlem Denizmen kariyer hikayelerini genç kızlarla paylaşırken, Akademisyen Ayten Zara kız çocuklarına yönelik ayrımcılıkla ilgili bir konuşma yaptı.

kiz_cockular3
Genç Hayat Vakfı tarafından, 11 Ekim Cumartesi günü, Hilton Istanbul Bomonti Hotel & Conference Center’da düzenlenen 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü Ben De Varım Buluşması’nda genç kızlar iş, sanat ve akademi dünyasından kadınlarla bir araya geldi. Eğitim, beslenme, yasal haklar, sağlık, şiddet gibi kız çocuklarına yönelik ayrımcılığın belirgin biçimde görüldüğü alanlara dikkat çekmek, kız çocuklarına dair farkındalık yaratmak amacıyla organize edilen etkinliğe Sanatçı İclal Aydın, Sosyal Girişimci Özlem Denizmen ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayten Zara konuşmacı olarak katıldı.

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız ve İstanbul Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Önal İnaltekin’in de katıldığı buluşmanın açılış konuşmasını yapan Genç Hayat Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Beyza Zapsu, Birleşmiş Milletler’in, 2011 yılında, kız ve oğlan çocukları arasında süregelen ayrımcılığı önlemek amacıyla 11 Ekim tarihini Dünya Kız Çocukları Günü olarak ilan ettiğini açıkladı. Zapsu, “Geçtiğimiz yıl, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı ortaklığında genç kızların istihdama ve toplumsal hayata katılımlarını artırmak amacıyla hayata geçirdiğimiz Ben De Varım projesi sayesinde 3 bin genç kıza ulaştık. Bu projeyi önümüzdeki yıl altı ilde sürdüreceğiz” dedi. Zapsu salonda bulunan genç kızlara şu tavsiyelerde bulundu: “Yılmayın, karamsarlığa kapılmayın. Her zorluktan sonra mutlaka bir kolaylık vardır. Hiç kimseden beklemeyin, değişim kendinizden başlar. Kendinizi yenileyin, yenilenin.”

BAŞARININ 10 ŞARTI

Finans sektöründeki başarılı girişimleriyle adından söz ettiren Sosyal Girişimci Özlem Denizmen, finansal özgürlüğün kadınların özgürleşmesi açısından önemine dikkat çekti: “Kadınlar bütçe işlerini abilerine, babalarına, kocalarına devrediyor. Bir an önce parayla aralarına ördükleri kalın duvarı kaldırmaları lazım. Başarılı olmak için hayal etmelisiniz, yüksek egolu olmamalısınız, yaptığınız işten gocunmamalısınız, hayali hedefe çevirmelisiniz, bu hedefe kilitlenmelisiniz, meraklı olmalısınız, vizyonunuzu genişletecek bir çevre edinmelisiniz, istemeyi bilmelisiniz, risk almalısınız ve büyük düşünmelisiniz.”

İlkokuldan sonra Elazığ Anadolu Lisesi’nde yatılı okuyan, orta okuldan itibaren çalışmaya başlayan Sanatçı ve Yazar İclal Aydın ise kariyer hikayesini salonda bulunan 150 genç kızla paylaştı. “Çok erken yaşta çalışmaya başladım. Annemin arkadaşının yanında telefonlara bakıyordum. Lisedeyken hem okula hem de bir konfeksiyon atölyesine gidiyordum. Parçalanmış bir ailenin çocuğuyum. Hayatta başarılı olmanın yolu her şeyden ilham almaktan ve umut etmekten geçiyor. Ben hiç umudumu kaybetmedim. Bazen bir şarkı sözü size ilham verir, bazen bir kitap, bazen 17 yaşında Nobel almış bir genç kız..Okulunuzdaki öğretmen, en yakın arkadaşınız, komşunuz sizin yara bandınız, ilham periniz olabilir” dedi.

Bugüne kadar toplumsal şiddet, erişkinlerin ve çocukların ruh sağlığını koruma, travmayı önleme gibi konularda önemli çalışmalara imza atan İstanbul Bilgi Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayten Zara ise çocuk ihmallerine,  istismarına ve ayrımcılığa dikkat çekti. Zara genç kızlara hayatın zorluklarıyla başa çıkma yöntemleri önerdi: “Türkiye’de çocuğa yönelik ihmal ve istismar o kadar yaygın ki. Şiddet ve travmalar çocuğun hem şimdiki hem de gelecekteki kimliğini paramparça ediyor. Bazen bir öğretmen, bir arkadaşınız hatta hiç tanımadığınız biri, bazen bir cümle sorunlarınızı çözmenize yardım edebilir. Kendinize yatırım yapmanız çok önemli. En büyük yatırımı okuyarak yapabilirsiniz. Ruhsal hayat tren vagonları gibidir. Biri bozulunca hepsi raydan çıkar. Olumsuz düşünen beyinler hayatın karanlığını yaşar” diyen Zara, erken yaşta evlendirilen çocuklara da işaret etti: “Türkiye’de çocuk gelin oranı çok yüksek. Aslında bu çocuk istismarı demek. Buna başta kadınlar ve kız çocukları olmak üzere herkes şiddetle karşı çıkmalı.
kiz_cockular5

Katılımcıların deneyim paylaşımlarının ardından kız çocuklarının sorularının yanıtlandığı Ben  De Varım Buluşması Beyza Zapsu’nun “kesintisiz öğrenin” mesajıyla sona erdi.

MEHTAP DOĞAN
Media Partner İletişim Danışmanlığı
Medya Direktörü
Sinanpaşa Cad. Sinanpaşa Köprüsü Sokak No:8 Güven Apt. D:2 34353 BEŞİKTAŞ/İSTANBUL
T: 212 327 32 46 G: 535 740 84 98  M: mehtapdogan@mpiletisim.com

ÖZLEM DENİZMEN: Lisans eğitimini Cornell Üniversitesi Endüstri İşletmeciliği bölümünde tamamladı. Ardından MIT Sloan School of Management’ta MBA yaptı, Stanford Üniversitesi’nde etkileme teknikleri, GE Crotonville Merkezi’nde liderlik, Harvard Business School’da ileri seviye yönetim programlarını tamamladı. Çalışma hayatına 1994’te Amerika’da Finansal Analist olarak Merrill Lynch Yatırım Bankası’nda başladı. Türkiye’deki iş hayatına Garanti Yatırım’da devam etti. 2000 yılından bu yana Doğuş Grubu’nda Bütçe Planlama ve Strateji Bölüm Başkanlığı görevini icra eden Denizmen, Doğuş Holding Strateji Bölüm Başkanı ve Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Üyesi. 2010 yılında Türkiye’nin ilk finansal okur-yazarlık hareketini başlatarak ‘Para Durumu’ platformunu kurdu. A Haber’de Para Durumu programını sunan, Posta ve Hürriyet gazetelerinde köşe yazarlığı yapan ve Türkiye’de Paranın Kraliçesi olarak tanınan Özlem Denizmen, 20 bin kadını finansal okuryazar olarak eğitmeyi amaçlayan “Hedef 20 Bin Kadın” projesinin de mimarı.

İCLAL AYDIN: İclal Aydın ilköğretim, lise ve yüksek öğreniminin bir kısmını Ankara’da tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü Oyunculuk öğrencisiyken Berlin’e yerleşti. Berlin’deki profesyonel tiyatro çalışmalarının altıncı yılında Türkiye’ye dönerek televizyon projelerinde yapımcı-sunucu ve oyuncu olarak çalışmaya başladı. 1990 yılından beri tiyatro ve televizyon projeleri üretiminde metin yazarlığı da yapan Aydın’ın ilk kitabı Hayat Güzeldir, 2001 yılında okurla buluştu. Ardından Bitmiş Aşklar Emanetçisi (2003), Yaz Bitmesin (2004), Gördüğüme Sevindim (2005), Evlerin Işıkları Bir Bir Yanarken (2009), Senin Adın Bile Geçmedi (2009), Kağıt Kesikleri (2010), Zeynep Lal Büyürken – ”Resimler Rengarenkler” (2011) ve Zeynep Lal Büyürken – ”Kanatlar” (2011) isimli kitapları yayımlandı. İlk romanı ‘’Bir Cihan Kafes’’ ise 2013 Haziran ayında okurla buluştu. 2003-2005 yılı arasında haftalık bir kadın dergisinin yayın yönetmenliğini yaptı. 2001-2013 yılları arasında önce Sabah, sonra Vatan gazetesinde söyleşiler ve günlük köşe yazıları yazan İclal Aydın, medya-yazın alanında üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve vakıflar tarafından bir çok ulusal ödüle layık görüldü.

AYTEN ZARA: İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Travma Çalışmaları Programı Direktörü olan Yrd. Doç Dr Ayten Zara, aynı zamanda klinik psikolog. Bugüne kadar toplumsal şiddet, erişkin ve çocukların ruh sağlığını korumaya, travmayı önlemeye ve korunmaya yönelik çeşitli çalışmalar yapan Zara’nın editörlüğünü yaptığı iki kitap bulunuyor. (Yaşadıkça Psikolojik Sorunlar ve Başa Çıkma Yolları / Kadınlar, Erkekler Ve Çocuklar İçin Boşanma Terapisi)
kiz_cockular4

GENÇ HAYAT VAKFI: Genç Hayat Vakfı, ruhsal ve fiziksel değişimlerin yoğun olarak yaşandığı 11-18 yaş grubundaki gençlere hayata hazırlanma süreçlerinde destek olmak amacıyla, 2008 yılında, Beyza Zapsu tarafından, İstanbul’da kuruldu. Ayrım yapmadan insan odaklı yaklaşımı gözeten Vakıf, gençlerin kendini ifade edebilen, haklarının farkında, toplumsal cinsiyet eşitliğini, ifade özgürlüğünü, farklılıklarla bir arada yaşama kültür ve bilincini, insan hakları ve demokrasiyi içselleştirmiş, şiddetsiz iletişimi benimsemiş, çevreye karşı duyarlı, özgüvenli bireyler olarak yetişmelerini sağlamak için çalışmaktadır. Bu amaca uygun eğitim modelleri hazırlayıp uygulayan Genç Hayat Vakfı, Milli Eğitim Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, İstanbul Kalkınma Ajansı, yerel yönetimler,  gibi pek çok kurum ve kuruluşla birlikte çalışmaktadır. “Gençlerle birlikte, gençler için” sloganını benimseyen; 30.000’i aşkın genç, 300’ün üzerinde öğretmen, 10.000’e yakın veli, 500’den fazla gönüllüyle çalışmalarını sürdüren Genç Hayat Vakfı, çocuklara yönelik aile içi şiddet, liseli profili, gençlerin şiddet algısı gibi konularda araştırmalar yürüterek elde ettiği veriler doğrultusunda raporlar hazırlamaktadır. 30.01.2012 tarihli ve 2012/2762 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla Kamu Yararına Vakıf statüsü alan Genç Hayat Vakfı, bağışçılarına vergi muafiyeti olanağı da sağlamaktadır.

BEN DE VARIM: Kız teknik ve meslek liselerinde öğrenim gören genç kızların istihdama ve toplumsal hayata katılımını güçlendiren proje kapsamında Genç Hayat Vakfı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında 3 yıllık protokol imzalandı. Proje JP Morgan Chase Foundation’ın desteğiyle Adana, Ankara, İstanbul ve İzmir’de uygulanmaya başlandı. 3 bin genç kıza ulaşılan bupoje bu yıl altı ilde devam edecek.

Check Also

Süt ve Kazein Proteini Gerçeği: Süt Gerçekten Faydalı Mı?

https://bifazlasi.com/yillarca-yanlis-ogretilen-bir-yanlis-sut-ve-kaizen-gercegi/ Süt ürünleri proteini Kazein ve sağlığınız arasındaki rahatsız edici ilişki